کد خبر: 504129
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۱ - ۰۶:۱۱
گزارش خبري تحليلي «جوان» از ناآرامي‌هاي روزهاي اخير عراق

زماني كه تحولات سوريه و دخالت‌هاي دولت تركيه در امور داخلي عراق را به اين تحولات اضافه مي‌كنيم، مي‌بينيم كه مي‌توان دوره پيش از بحران را براي عراق متصور بود به خصوص كه اربعين حسيني نيز نزديك است و مخالفان قادرند طرح‌هاي تروريستي خود را پياده كنند. 

همان كاري كه الان نيز در حال انجام است و همين ديروز بر اثر سلسله انفجارها حدود ۶۰ نفر كشته و مجروح شدند. 

با توجه به مخالفت‌هاي دولت عراق با مواضع رياض و دوحه در خصوص سوريه و همچنين نوع دخالت‌هاي تعجب‌برانگيز دولت حزب اعتدال و توسعه در عراق انتظار مي‌رفت كه بحران به اين كشور تزريق شود. حتي در چند مورد به دولت عراق فشار وارد شد كه ايران كمك هايش را از طريق آسمان عراق به سوريه مي‌فرستد و بر همين اساس دولت اين كشور مجبور شد در چند مورد هواپيماي ايران را فرود بياورد كه حتي مورد انتقاد برخي از رسانه‌هاي كشورمان قرار گرفت و البته دولت نوري مالكي در يك مورد پس از فرود هواپيماي ايراني اعلام كرد كه كمك‌هاي ايران به سوريه بشردوستانه است.
 
با اين وجود، فشارها به نوري مالكي به شدت افزايش پيدا كرده است كه اين مسئله در غياب جلال طالباني به عنوان رئيس‌جمهور و ميانجيگر تاثيرگذار گروه‌ها و اقوام مختلف در عراق بيش از گذشته خود را نشان مي‌دهد. به گزارش بي‌بي سي مالكي با تأكيد بر دخالت‌هاي تركيه در عراق و بيان اين مسئله كه آنكارا به دنبال تجزيه عراق است درخواست انتخابات زودهنگام كرد تا از اين طريق بتواند توازن را در كشور برقرار سازد. 

مالكي برگزاري انتخابات را بهترين راه براي حل بحران كنوني كشور دانسته و درگيري‌ها و داخل كردن راهكارهاي طايفه‌اي را كه بوي تجزيه مي‌دهد به شدت رد كرده است. نخست‌وزير عراق طي مصاحبه‌اي با سومريه نيوز گفت كه سياست كنوني تركيه نه تنها باعث شد كه منطقه كردستان عراق به دست اشرار بيفتد، بلكه اين مسئله سبب مي‌شود كه تماميت عراق از طريق كردستان در اختيار آنكارا قرار بگيرد و چنين دخالت‌هايي حتي پاي ديگر كشورهاي بيگانه را در عراق باز خواهد كرد. 

وي حتي گفت كه وي در خصوص برنامه‌ها و تصميمات تركيه براي تجزيه در عراق مدرك دارد. بر اساس توافقنامه‌هايي كه بين آنكارا و منطقه كردستان صورت گرفته با برخي از تركمن‌هاي كشور ارتباط گرفته شده كه در اين خصوص كه كركوك به منطقه كردستان الحاق شود اعتراض نكنند. نوري مالكي همچنين تأكيد كرد كه تلاش‌هاي تركيه براي تجزيه عراق بي‌نتيجه است. 

تلاش براي ايجاد بي‌ثباتي
همزمان با تحميل فشار عليه دولت مالكي در برخي از مناطق سني‌نشين مقدمات تظاهرات عليه دولت مركزي نيز فراهم شده است. روز يك‌شنبه گروهي از مخالفان با حضور در خيابان‌ها و برپايي تظاهرات هشدار دادند كه اگر سعدون دليمي، در تظاهرات حضور پيدا كند مورد حمله و ضرب و شتم قرار خواهد گرفت. دليمي سرپرست سني مذهب وزارت دفاع عراق است كه قرار است براي آرام كردن معترضان به الانبار برود و در ميان آنها سخنراني كند. 

تظاهرات‌كنندگان دو روز پيش صالح المطلك، معاون نخست وزير را مورد حمله قرار بودند كه وي به كمك محافظانش از منطقه خارج شده بود. شيخ عبدالرزاق دليمي يكي از سازمان‌دهندگان تظاهرات در اين باره گفت: وزير دفاع عراق تنها مي‌خواهد براي آرام كردن اوضاع در تظاهرات شركت كند، در حالي كه وي نمايانگر اراده ملت نيست. سرپرست وزارت دفاع عراق روز يك‌شنبه با فرماندهان نظامي استان الانبار جلسه‌اي تشكيل داد و اعلام كرد در تظاهرات معترضان شركت خواهد كرد كه همين مسئله واكنش تعدادي از مخالفان را به همراه داشته است. همزمان عمر الجبوري، نماينده مردم كركوك در پارلمان عراق با هشدار در خصوص برخي تلاش‌ها جهت برگزاري تظاهرات عليه دولت در منطقه كركوك گفت: چنين كاري به مثابه خيانت عليه كشور است. 

وي افزود: كساني كه در كركوك مثل ديگر ديگر استان‌ها به دنبال تظاهرات هستند، بهتر است كه از مسئولان منطقه كردستان بخواهند عرب‌هاي زنداني را آزاد كنند. به گفته وي بيش از ۴۰۰ جوان عرب بدون اطلاع خانواده‌هايشان در زندان‌هاي مخفي منطقه كردستان محبوس هستند. براساس گزارش سومريه، استان‌هاي الانبار، ‌نينوا، ‌سامرا، ‌موصل و صلاح‌الدين طي هفته گذشته شاهد تظاهرات مخالفان دولت بود. 

اربعين و انفجارها
بنابر اخبار منابع خبري مختلف بيش از ۳۵ هزار نيروي ارتش و پليس در كربلا مستقر شده‌اند تا از انفجارها و خرابكاري‌هاي احتمالي مخالفان و تروريست‌ها جلوگيري كنند، با اين وجود انفجارها از روز گذشته آغاز شده‌اند. تروريست‌ها روز گذشته در مناطقي همچون ‌بعقوبه، بابل، ‌كركوك و صلاح‌الدين اقدام به انفجار بمب كرده‌اند. خبرگزاري فرانسه در اين باره نوشت طي انفجارهاي مختلف ۱۲ تن كشته و بيش از ۴۰ تن زخمي شده‌اند. 

تروريست‌ها حتي به جان محمد المسعودي استاندار بابل سوء قصد كردند كه البته وي در اين حمله آسيبي نديد. روز يك‌شنبه نيز راكان سعيد، معاون استاندار كركوك در جاده مواصلاتي كركوك و شهرستان الحويجه مورد سوء‌قصد قرار گرفت كه البته آسيبي نديد، اما يكي از محافظان وي مجروح شد. شواهد نشان مي‌دهد كه در آستانه اربعين تروريست‌ها بيش از اين دست به تخريب و بمب‌گذاري خواهند زد. دولت عراق حتي براي ايجاد امنيت شهروندان و زائران ۵ هزار پليس زن را مأمور كرده تا ضمن مراقبت‌هاي ويژه به بازديدهاي بدني برخي از زن‌هايي كه مشكوك به انجام عمليات تروريستي هستند، ‌بپردازند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار