جوان: سال ۸۰ بود كه سيدضياءالدين دري كه پيش از اين سابقه ساخت فيلم درخشان كيف انگليسي را در كارنامهاش داشت، فيلم جديدش را با نام كلاه پهلوي كليد زد. كيف انگليسي كه در سال ۷۸ ساخته شده بود و براساس نظرسنجي اخير سيما هم به عنوان يكي از سه سريال برتر تلويزيون انتخاب شد، داستان دوران موسوم به دهه طلايي در كشور را روايت ميكرد و شخصيت سياستمدار_روشنفكري كه در نهايت به دولت انگليس متمايل ميشد. كيف انگليسي در آن سالها انقلابي در سريالسازي تاريخي به وجود آورد و پس از آن هم خيليها خواستند كه به تصور خود اين تجربه موفق را تكرار كنند، اما موفق نشدند.
دو سال پس از پخش كيف انگليسي، دري پيشتوليد كلاه پهلوي را آغاز كرد. فيلمنامه اين سريال به اتفاقات تاريخ سياسى ايران در سالهاى ۱۳۰۴ تا ۱۳۲۱ اختصاص دارد و از پيش از به حكومت رسيدن رضاخان آغاز ميشود و به دوره پس از خروج او از كشور ختم ميشود. محوريت داستان هم واقعه كشف حجاب، حضور متفقين در ايران و خروج دانشجويان ايراني به فرانسه است. مسئوليت انتخاب بازيگران سريال كلاه پهلوي هم مانند كيف انگليسي بر عهده محمدرضا شريفينيا بود و او در اين سريال، امين حيايي را براي نقش كريم، داريوش فرهنگ را براي نقش صمصام، داوود رشيدي را براي نقش موسيو آلفونس، سيروس گرجستاني را براي نقش ياور نيكوكار، رضا فياضي را براي نقش حكمت، داريوش كاردان را براي نقش جوانشير، فرهاد آئيش را براي نقش سرپاس مختاري و حسام نواب صفوي را براي نقش سيروس انتخاب كرد و ميان بازيگران زن هم گوهر خيرانديش را براي نقش مهرآفرين، شقايق فراهاني را براي نقش مهلقا، سارا خوئينيها را براي نقش عاليه، شهره لرستاني را براي نقش شايسته، آناهيتا نعمتي را براي نقش زرينتاج، ماه چهره خليلي را براي نقش سيمپسون و بهاره افشار را براي نقش شادي در اين سريال انتخاب كرد.
كلاه پهلوي ماجراي جوانى به نام فرخ را روايت ميكند كه در دوران پهلوى اول براى ادامه تحصيل به كشور فرانسه مىرود و پس از بازگشت به ايران به عنوان فرماندار يكى از شهرهاى مركزى انتخاب مىشود، اين اتفاق مصادف ميشود با فرمان كشف حجاب از سوي رضاخان و فرخ مجبور به اجراي اين طرح ميشود. او علاقه زيادى به «شادى مستشاري» دارد. شخصيتى فرانسوى با نام «ژان» تلاش مى كند تا از طريق برقرارى رابطه دوستى با فرخ، با دخترى ايرانى با نام «زرينتاج »كه مورد علاقه اوست ازدواج كند و. . .
سال ۸۰ وقتي كه كلاه پهلوي برآورد مالي ميشد، حتي بدبينترين عوامل و دستاندركاران فيلم هم فكر نميكردند كه توليد فيلم تا سال ۹۱ ادامه پيدا كند! در آن دوران قرار بود كه نگارش فيلمنامه ۳۰ ماه طول بكشد كه با توجه به روند فيلمنامهنويسي در آن دوران بسيار طولاني بود اما پس از گذشت ۳۰ ماه فيلمنامه كلاه پهلوي آماده نشده بود و سنگين بودن پروژه و حساس بودن مقطع زماني كه ماجرا در آن ميگذرد به دليل طولاني شدن اين روند اعلام شده بود و مثل اينكه قرار بود هر قسمت از فيلمنامه را مديران بخوانند و نظرشان را دربارهاش بگويند.
پس از چهار سال بالاخره ماجراي فيلمنامه تمام شد و تختكشيان به عنوان تهيهكننده سريال انتخاب شد و كار به مرحله انتخاب بازيگر رسيد. از همان ابتدا شايعههاي بسياري در خصوص حضور ستارههاي متفاوت در نقشهاي اين سريال به گوش ميرسيد و پس از اما و اگرهاي متفاوت تست گرفتنهاي متعدد از بازيگران نامآشناي سينما و تلويزيون بالاخره بازيگران نهايي سريال انتخاب شدند و پاي قرارداد به تختكشيان نشستند و اين مراحل ادامه پيدا كرد تا اينكه پس از پنج سال بالاخره در ۱۵ تير ماه سال ۸۵ فيلمبرداري كلاه پهلوي آغاز شود. سريال پرستاره و درجه الف «كلاه پهلوي» قرار بود كه در ۵۰ قسمت ۴۵ دقيقهاي تهيه شود و فيلمبرداري صحنههاي پايانياش هم با حضور ستارگان اصلي فيلم در پاريس انجام شود، در برخي از سكانسها بيش از ۴۰۰ هنرور استفاده ميكرد. با آغاز تعطيلات نوروز ۸۶ اما فيلمبرداري متوقف شد و سيدضياءالدين دري شروع به بازنويسي مجدد فيلمنامه كرد. در آن زمان دري دليل بازنويسي فيلمنامه را تناسب ميان مدت فيلمنامه و بودجه اعلام كرده بود.
بالاخره فيلمبرداري سريال بعد از وقفه چهار ماهه از سرگرفته شد و قرار بود كه تا پايان سال ۸۸ تمام شود اما بار ديگر فيلمبرداري به درازا كشيد و پس از اخبارهاي متعدد كه هر بار از پايان توليد كار و شروع پخش آن ميشد، كار تا به امروز هنوز هم تمام نشده است. سرانجام پس از گذشت ۱۱ سال از ماراتن نفسگير كلاه پهلوي و پس از خبرهاي متعددي كه از روي آنتن رفتن آن در سالهاي گذشته مطرح شد، در روزهاي اخير مجتبي وحيدي مدير توليد سريال خبر از روي آنتن رفتن سريال پس از ماه رمضان خبر داد و گفت: با توجه به اينكه قرار است در شهريورماه پخش كلاه پهلوي آغاز شود با سرعت مشغول آمادهسازي ۲۰ قسمت اول سريال هستيم. تاكنون تدوين اين قسمتها به پايان رسيده و با انجام برخي كارهاي فني مانند صداگذاري، موسيقي و افكت و اصلاح رنگ روي اين قسمتها، بيش از يك سوم «كلاه پهلوي» آماده پخش از شبكه يك ميشود.
حالا بايد منتظر ماند و ديد كه آيا ماراتن ۱۱ ساله دري كه ركورددار طولانيترين بازه زماني توليد در ميان مجموعههاي سيما را كسب كرده است، بالاخره به خط پايان ميرسد يا نه.