
در سال ۹۰ با تصويب مطالعات و پروندههاي آثار، تعيين حريم ۵۹ اثر شاخص ثبتي آذربايجان شرقي در دستور كار قرار گرفت.
مدير سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي از توجه ويژه اين سازمان در سال جاري به بحث تعيين حريم آثار ثبتي خبر داد و گفت: تعيين حريم يك اثر كه جزو مواد قانوني ثبت آن به شمار ميرود يكي از ضروريترين اقدامات ثبتي است كه ميتواند از تجاوزات و ساخت و ساز در حريم و عرصه آثار جلوگيري كند.
تراب محمدي خاطرنشان كرد: خوشبختانه شاهديم كه اخيراً سختگيري بر تعيين عرصه و حريم هنگام ثبت ملي يك اثر افزايش قابل توجهي يافته است به طوري كه هماكنون تعيين حريم آثار، جزو اولويتهاي اصلي براي ثبت ملي اثر شمرده ميشود.
وي تصريح كرد: آذربايجان شرقي با دارا بودن بيش از يک هزار و ۸۰۰ اثر ثبت ملي يكي از تاريخيترين استانها در زمينه ثبت آثار ملي به شمار ميرود كه با توجه به آغاز تعيين حريم ۵۹ اثر ثبتي در ميان ساير استانهاي كشور پيشتاز است.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان آذربايجانشرقي با اشاره به اقدامات مرمتي اين سازمان در سالجاري اظهار کرد: هماكنون ۹۵ كارگاه مرمتي فعال در سطح استان مشغول كارند كه ۴۲ كارگاه آن در شهر تبريز است.
محمدي تأكيد كرد: با توجه به گستردگي بازار تبريز و ثبت جهاني و اهميت ويژه آن، هماكنون ۲۳ كارگاه مرمتي در اين محدوده فعال است كه با اقدامات انجام گرفته طي دهه فجر امسال شاهد بهرهبرداري از دو سراي «كشمشچيلر» و «ميرزا شفيع» در بازار خواهيم بود.
وي همچنين از انجام ۶ کاوش باستانشناسي در مناطق مختلف استان در سالجاري خبر داد و گفت: ارگ عليشاه، بخشي از مسجد كبود، كول تپه جلفا، زردخانه اهر، تپه زرنق هريس و تپه ليلان در ملكان اين كاوشها را تشكيل ميدهند.
محمدي يادآور شد: گنبد مظفريه مسجد کبود تبريز از زير خاك خارج شده و با آغاز عمليات عمران و مرمتي به زودي اين گنبد احيا ميشود.
رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي استان افزود: احيا و بهروزرساني، تزئينات و محوطهسازي مسجد کبود در سالهاي گذشته انجام پذيرفته و عمليات مرمت بخشهاي ديگر عمارت ابوابالبر (مسجد کبود يا عمارت مظفريه) از سال ۸۹ آغاز شده است. محمدي تصريح کرد: ميدان مظفريه که متعلق به مجموعه مسجد است، در زمان ساخت اوليه از شمال به خانقاه و گنبد قنات و از سمت شرق و غرب هم به باغ منتهي ميشده است. محمدي همچنين با اشاره به اتمام مطالعات تفصيلي و جامع استان اظهار داشت: شش ميليارد ريال اعتبار براي اجراي طرح جامع مطالعاتي در زمينه پژوهش و سرمايهگذاري ميراث فرهنگي در زمينههاي مختلف فعاليت علمي و مبتني بر پژوهش هزينه شده است.