کد خبر: 451332
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰
گفت‌وگوي «جوان» با دارندگان مدال طلاي المپياد ملي رياضيات ايران
اميد كاجيان

با بهزاد بهزادي و گودرزمهر دانش‌آموزاني كه امسال جزو افرادي بودندكه موفق به كسب طلاي المپياد ملي رياضي ايران شده‌اند همكلام شديم و درباره المپياد ملي رياضيات و همين طور حضور در المپياد جهاني صحبت كرديم و درباره روند مهاجرت نخبگان دانش‌آموز در آينده و همين طور وجود كنكور و خوبي و بدي آن نيز سخن گفتيم.

درباره اين رقابت‌ها توضيح دهيد و بگوييد چه شد كه در اين رقابت‌ها شركت كرديد؟
گودرزمهر: المپياد رياضي يك مسابقه ملي است كه هر ساله توسط باشگاه دانش‌پژوهان جوان (البته اين سازمان با سازمان ملي پرورش استعداد‌هاي درخشان (سمپاد) ادغام شده و نام آن به مركز ملي پرورش استعدادهاي درخشان و دانش‌پژوهان جوان تغيير يافته است) كه متولي رسمي المپياد‌هاي علمي در ايران است، برگزار مي‌شود. روال المپياد رياضي چنين است كه هر ساله، مرحله اول آن با حضور نزديك ۲۰۰ هزار دانش‌آموز از سراسر كشور در اوايل بهمن‌ماه برگزار مي‌شودكه شامل ۱۵ سؤال تستي و ۱۰ سؤال پاسخ كوتاه است كه چهار ساعت زمان دارد، سپس برگزيدگان اين مرحله كه حدود ۲هزار نفر هستند، در مرحله دوم اين رقابت‌ها كه در اوايل ارديبهشت‌ماه سال بعد برگزار مي‌شود، شركت مي‌كنند. اين آزمون در دو روز برگزار مي‌شود كه هر روز آن شامل سه سؤال تشريحي و ۵/۴ ساعت زمان است. برگزيدگان اين مرحله كه حدود ۴۰ نفر هستند، به مدرسه تابستاني باشگاه دانش‌پژوهان جوان راه پيدا مي‌كنند. آنجا پس از گذراندن دوره‌اي آموزشي حدود هشت هفته، از دانش‌پژوهان امتحان گرفته مي‌شود و به آنها مدال‌هاي طلا، نقره و برنز تعلق مي‌گيرد.
من سال اول راهنمايي توسط يكي از دبيرانم، از وجود چنين مسابقه‌اي آگاه شدم و هنگام ورود به دبيرستان، با راهنمايي‌هاي مدير سابق واحد المپياد در مجتمع علامه طباطبايي، به اين واحد راه يافتم و از آن پس شروع به درس خواندن حرفه‌اي براي ورود به دنياي المپياد كردم.
بهزاد بهزادي: همان طور كه گفته شد در اين رقابت‌ها ابتدا حدود ۲۰۰ هزار نفر ثبت‌نام كردند و بعد از بين آنها ۲هزار نفر انتخاب شدند و بعد در آزمون بعدي ۴۰ نفر انتخاب شدند كه در تابستان به كلاس‌هايي كه توسط باشگاه دانش‌پژوهان جوان برگزار مي‌شود، مي‌روند و از بين آنها به ۱۲ نفر طلا به حدود ۲۰ نفر نقره و به حدود ۱۰ نفر برنز مي‌دهند، من هم وقتي به مدرسه رفتم در آنجا كلاس‌هايي در اين رابطه برگزار شد و وقتي در آنها شركت كردم به آنها علاقه پيدا كردم و ادامه دادم.
در رقابت‌هاي سال‌هاي پيش هم شركت كرديد؟ و موفقيت امسالتان را در چه مي‌بينيد؟
گودرزمهر: بله، من سال قبل هم در اين رقابت‌ها شركت داشته‌ام و آن سال موفق به كسب مدال نقره كشوري در المپياد رياضي شدم. موفقيت امسالم را اول از همه در لطف خدا مي‌بينم، پس از آن در كمك‌هاي والدينم و همچنين كمك‌هاي دوست بسيار عزيزم آرتين اسپريدونف (همكلاسي من كه پارسال كه من مدال نقره را كسب كردم و وي توانست مدال طلا را به دست بياورد) كه همواره با گشاده‌رويي، تجربه‌ها و توصيه‌هاي لازم را به من منتقل مي‌كرد و بسياري از مطالب درسي را با سخاوت بي‌مانندي برايم فراهم مي‌ساخت. صد البته تلاش شخصي و كمك‌ها و راهنمايي‌هاي دبيران و مشاوران دبيرستان هم در اين امر بي‌تأثير نبوده است.
بهزاد بهزادي: در رقابت پارسال هم شركت كردم ولي در آن دوره بين ۴۰ نفر قبول نشدم، اما امسال با جديت بيشتري كه از خود در كار نشان دادم و انگيزه‌اي كه براي كسب يك عنوان خوب در خود ايجاد كردم توانستم به طلا برسم.
بسياري از افراد از رياضي مي‌ترسند. شما از آن دست آدم‌هايي هستيد كه از هرچه بترسيد با آن خودتان را روبه‌رو مي‌كنيد يا اينكه اصلاً ترسي از رياضي نداريد؟
گودرزمهر: من تا آنجايي كه يادم مي‌آيد هيچگاه ترسي از رياضي نداشته‌ام. به نظرم رياضي نه تنها ترس ندارد، بلكه حتي حل كردن مسئله‌هاي رياضي بسيار لذت‌بخش است. من كلاً به كارهايي كه فكر را به چالش مي‌كشند علاقه زيادي دارم.
بهزاد بهزادي: رياضي را از بچگي دوست داشتم!!و ترسي از آن هم نداشتم، اينكه گفته شود خيلي‌ها از رياضي مي‌ترسند شايد بخشي از تلقيني باشد كه در ذهن افراد از همان كودكي شكل گرفته چون به نظرم رياضي واقعاً لذت‌بخش است و نيازي به فرار كردن از آن هم نيست.
فكر مي‌كرديد چنين عنواني را كسب كنيد؟
گودرزمهر: با توجه به اينكه پارسال توانسته بودم مدال نقره كشوري را به دست بياورم، كسب مدال طلا چندان دور از ذهن نبود، البته لطف خدا و تلاش شخصي هم براي رسيدن به اين مرحله لازم بود.
بهزاد بهزادي: خب هر كسي كه يك مسابقه‌اي را دنبال مي‌كند طبعاً كمي اميد دارد كه در آن شركت مي‌كند من هم كمي اميد داشتم و همانطور كه گفتم انگيزه‌ام براي قبولي زياد بود اما اينكه حتماً جزو ۱۲ نفر برتر باشم را شايد فكر نمي‌كردم.
مدرسه را تا چه ميزان در اين موفقيت تأثيرگذار مي‌دانيد؟
گودرزمهر: به نظر من مدرسه هم سهم زيادي در موفقيت ما داشته است. ويژگي واحد المپياد در دبيرستان ما اين بود كه در راستاي المپياد سازمان يافته بود و برنامه‌ريزي به گونه‌اي بود كه ما حدود ۱۲ زنگ از ۲۴ زنگ در هفته را در كلاس‌هاي المپياد مي‌گذرانديم و مي‌توانم بگويم دبيراني كه انتخاب شده بودند، بهترين دبيران المپياد در كل كشور بودند
بهزاد بهزادي: تأثير مدرسه خيلي زياد بود و با كلاس‌هايي كه برگزار مي‌كرد و معلمانش در پيشرفت دانش‌آموزان تأثير داشت ولي انسان در هر جا كه تلاش بكند مي‌تواند به موفقيت دست يابد و ممكن است مدارس هم سطح خوبي نداشته باشد ولي خود فرد مي‌تواند باعث موفقيت خود باشد.
با كسب اين عنوان شما از آزمون كنكور معاف شديد، اين به چه معناست؟ يعني هر رشته و هر دانشگاهي را كه بخواهيد مي‌توانيد انتخاب كنيد؟
گودرزمهر: بله. در واقع دارندگان مدال طلاي كشوري همانند رتبه صفر كنكور حساب مي‌شوند، الان زود است كه بخواهم در مورد رشته آينده‌ام صحبت كنم، اما به شخصه ترجيح مي‌دهم در دانشگاه رشته مهندسي مكانيك را دنبال كنم، چون علاوه بر رياضي به فيزيك هم علاقه‌مندم.
بهزاد بهزادي: خب، كساني كه مدال طلا مي‌گيرند مي‌توانند در هر رشته و دانشگاهي ثبت‌نام كنند اما من هنوز تصميم نگرفته‌ام كه چه رشته‌اي بروم ، فكر مي‌كنم شرايط خوبي است كه بتوانم به رشته مورد علاقه‌ام در بهترين دانشگاه ايران فكر كنم.
قرار هم نيست خودتان داوطلبانه در كنكور شركت كنيد؟
گودرزمهر: به هيچ وجه! من با كنكور به خاطر اينكه برعكس المپياد، روي توانايي حل مسئله افراد تمركز نمي‌كند و به جاي آن افراد را مجبور به فراگيري درس‌هايي مي‌كند كه خيلي‌ها آنها را دوست ندارند مخالفم، ضمناً به اين نكته توجه كنيد كه دادن معافيت از كنكور به افرادي كه مدال طلاي كشوري را كسب مي‌كنند بي‌مورد نيست. اين افراد بايد در كلاس‌هايي موسوم به دوره طلا كه در باشگاه دانش‌پژوهان جوان برگزار مي‌شود و از اواسط آبان تا اواخر ارديبهشت‌ماه است شركت كنند و براي آزمون انتخابي تيم آماده شوند. بديهي است كه با شركت در چنين كلاس‌هايي ديگر فرصتي براي كنكور دادن باقي نمي‌ماند!
بهزاد بهزادي: خير من هم وقتي معاف شدم ديگر لزومي ندارد شركت كنم، با توجه به اينكه در آزمون‌هايي كه براي المپياد علمي جهاني هم وجود دارد بايد خود را آماده كنيم.
به نظرتان معافيت از كنكور لذت‌بخش‌تر است يا معافيت از خدمت سربازي؟
گودرزمهر: براي من معافيت از كنكور لذت‌بخش‌تر است، چون مي‌توانم يك سال ديگر را هم به يادگيري مطالبي بپردازم كه به آنها علاقه دارم. در مورد معافيت از سربازي حسي ندارم چون خود به خود (به خاطر سن پدرم) معاف شده هستم!
بهزاد بهزادي: معافيت از كنكور، چون كنكور با سرنوشت آدم‌ها براي يك عمر سروكار دارد، اما سربازي براي دو سال زندگي پسرهاست كه در آنجا هم قرار نيست كار خاصي بكنيد.
فكر مي‌كرديد هر دوي شما طلا بگيريد؟
گودرزمهر: با توجه به شناختي كه از بهزاد و خودم داشتم، اين احتمال را مي‌دادم كه هر دويمان طلايي شويم، البته اين به چگونگي امتحان دادنمان هم بستگي داشت كه خوشبختانه خوب امتحان داديم.
بهزاد بهزادي: همانطور كه گفتم انسان براي هر امتحاني اميدي دارد ولي هيچ وقت معلوم نيست كه آيا اين تصور به حقيقت مي‌پيوندد يا نه.
در مورد المپياد بين‌المللي رياضي برايمان بگوييد. آيا مي‌توانيد در آن شركت كنيد؟
گودرزمهر: المپياد بين‌المللي رياضي در سال ۱۹۵۹ شروع شد و ايران هم از زماني كه به اين مسابقه وارد شده، نتايج خوبي را كسب كرده است. اين مسابقه هر ساله در يكي از كشورهاي دنيا برگزار مي‌شود و در سال ۲۰۱۲ در آرژانتين برگزار خواهد شد. زمان برگزاري آن هم اواخر تيرماه هر سال است.
بهزاد بهزادي: در ايران از بين كساني كه مدال طلاي كشوري را به دست مي‌آورند، در بهمن ماه و ارديبهشت ماه آزمون‌هايي گرفته مي‌شود و در نهايت شش نفر اول اين آزمون‌ها تيم ملي المپياد رياضي ايران را تشكيل مي‌دهند.
نظر شما درباره مهاجرت به خارج از كشور چيست؟
گودرزمهر: به نظر من افرادي كه براي كسب علم به خارج از كشور مهاجرت مي‌كنند، بايد برگردند و علم خود را در راه خدمت به كشور و جامعه خود صرف كنند، البته بسياري از افراد هنگامي كه به ايران برمي‌گردند، به خاطر عدم توجه‌ها و كمبود امكانات، دلسرد مي‌شوند و دوباره به خارج از كشور مي‌روند و اين معضلي است كه ما تا آن را رفع نكنيم، نمي‌توانيم از نخبگان خود انتظار ماندن در ايران را داشته باشيم.
بهزاد بهزادي: هنوز در اين باره تصميم نگرفته‌ام و اينكه فكر كنم مي‌خواهم از اينجا بروم يا ايران بمانم. در مورد روند مهاجرتي افراد هم نمي‌توان همين طور بدون بحث كارشناسي درباره خوب يا بد بودنش سخن گفت.
آرزوهاي بزرگ را چطور مي‌توان دست‌يافتني كرد و يك آرزوي بزرگ خودتان را بگوييد.
گودرزمهر: قدم اول در رسيدن به آرزوها و اهداف، ايمان داشتن به آن هدف و داشتن اعتماد به نفس است. تلاش و پشتكار هم مسير رسيدن به اين آرزوها را هموار خواهد ساخت. ترجيح مي‌دهم از گفتن آرزوي بزرگ خودم صرفنظر كنم!
بهزاد بهزادي: انسان براي موفقيت در هر زمينه بايد تلاش كند، حال اين آرزو هرچه كه مي‌خواهد باشد.
به عنوان سؤال آخر با هم‌سن و سال‌هايتان و كنكوري‌هاي امسال چه صحبتي داريد؟
گودرزمهر: جمله معروفي در المپياد وجود دارد و بسيار مورد علاقه ماست كه مي‌گويد: در المپياد تلاش مهم است نه طلاش. به نظرم اين جمله را مي‌توان به همه زمينه‌ها تعميم داد.
بهزاد بهزادي: يعني شرط موفقيت و پيروزي در هر كاري تلاش و پشتكار است. من به هم‌سن و سال‌هايم توصيه مي‌كنم كه كنكور را جدي بگيرند و براي موفقيت در آن تلاش كنند. كنكور آزمون سنجش هوش نيست، آزمون سنجش همت‌هاي بلند است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار