جوان آنلاین: وزیر امور خارجه که در جریان گفتوگوهای غیرمستقیم میان تهران - واشینگتن، مسئول تیم مذاکرهکننده ایران بود، روز جمعه در دیدار با همتایان خود در تروئیکای اروپایی هم، یک بار دیگر تأکید کرد که غربیها باید فکر به صفر رساندن غنیسازی در ایران را از سر بیرون کنند. در این بین، رئیسجمهور امریکا که همچنان تلاش میکند حل مسئله هستهای ایران را مانند دیگر مسائل عرصه بینالملل، به نام خودش مصادره کند، دیدار عراقچی با اروپاییها را بیفایده دانسته است. عراقچی که پیشتر هم از اروپاییها انتقاد کرده بود، در پاسخ به یک شبکه امریکایی به روشنی، اعتماد به طرف امریکایی را به ویژه پس از اقدامات اخیر واشینگتن زیر سؤال برد و از آن به عنوان خیانت به دیپلماسی یاد کرد.
دیدار روز جمعه سیدعباس عراقچی با دیوید لمی، ژاننوئل بارو، یوهان وادهفور وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان و کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اگرچه با ابراز تمایل طرفین به ادامه گفتوگو و البته حمایت اروپاییها از تلاشهای مستمر ایالات متحده برای یافتن راهحلی از طریق مذاکره، پایان یافت، اما عملاً نتیجه ملموسی به دنبال نداشت. محور گفتوگوها، برنامه هستهای ایران و تهدید جنگ منطقهای بود و همانطور که انتظار میرفت، اروپاییها همه تلاش خود را به کار گرفتند تا یک بار دیگر ایران را برای به صفر رساندن غنیسازی و بازگشت به میز مذاکره غیرمستقیم با امریکا متقاعد کنند. واشینگتن که با سردمداری دونالد ترامپ، عملاً اروپاییها را از روند تعامل با ایران حذف کرده است، ملاقات صورت گرفته را با دقت زیر نظر داشت تا جایی که ترامپ در واکنش به این دیدار گفت: «اروپا در این موضوع نمیتواند کمکی کند.» ناخرسندی امریکاییها از ملاقات صورت گرفته در شرایطی است که ایران، چه قبل از مذاکرات غیرمستقیم با طرف امریکایی و چه پس از آن، با در نظر گرفتن سوابق اروپا و امریکا در ادوار گذشته و به ویژه پس از دستیابی به توافق برجام و بدعهدیهای اروپاییها از یک سو و خروج غیرمسئولانه امریکاییها از این توافق، به هیچ کدام از طرفهای امریکایی و اروپایی اعتماد نداشت و همواره تأکید میکرد که حضور برای مذاکره، صرفاً با هدف نشان دادن حسننیت و در راستای تحقق حقوق مردم ایران است. عراقچی بعد از این دیدار، در گفتوگو با شبکه خبری انبیسی، مواضع کشورمان را تشریح و با بیان اینکه ایران دیگر نمیداند چطور میتواند به امریکاییها اعتماد کند، تأکید کرد: «ایران هرگز با توقف کامل غنیسازی اورانیوم موافقت نخواهد کرد ضمن اینکه اسرائیل باید پیش از هرگونه مذاکراتی با امریکا، تجاوزات خود را متوقف کند.» وی در پاسخ به سؤال مجری درباره اینکه آیا دیپلماسی میتواند در دو هفته راهحلی برای حل موضوع هستهای ایران بیاید، گفت: «این به امریکاییها بستگی دارد تا عزم خود را برای یک راهحل مذاکرهشده نشان دهند، یا اینکه چیزهای دیگری در ذهن خود دارند و میخواهند به ایران حمله کنند.» عراقچی افزود: «آنها شاید این طرحریزی را دارند و شاید به مذاکرات نیاز دارند برای اینکه بر آن سرپوش بگذارند.» وزیر امور خارجه عنوان کرد: «ما نمیدانیم چگونه میتوانیم به آنها اعتماد کنیم. کاری که آنها انجام دادند، در واقع یک خیانت به دیپلماسی بود.»
اظهارات گروسی نقض بیطرفی است
روز جمعه، شورای امنیت سازمان ملل متحد هم عرصه تنش میان ایران و امریکا و البته آژانس بینالمللی انرژی اتمی حول شرارتهای رژیم صهیونیستی بود. در حالی که ایران همواره تأکید کرده که در پی ساخت سلاح هستهای نیست و جامعه اطلاعاتی امریکا نیز تأیید کرده که ایران قصدی برای ساخت سلاح هستهای ندارد، نماینده این کشور در شورای امنیت با طرح این مسئله که ایران از تشدید تنشها با آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ سودی نمیبرد، مدعی شد که تهران باید از جاهطلبی خود برای دستیابی به سلاح هستهای دست بکشد. وی در ادامه عنوان کرد که ایران بارها خواستار نابودی اسرائیل شده و مدعی شد که ایران حملاتی را علیه غیرنظامیان صهیونیستی ترتیب داده است. نماینده امریکا بدون اشاره به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران و دفاع مشروع ایران در برابر این تجاوز با طرح این ادعا که حملات ایرانیان علیه رژیم صهیونیستی هم مستقیم و هم نیابتی بوده است، مدعی شد که ایران حزبالله را تشویق کرده تا جبههای از سوی لبنان علیه این رژیم راهاندازی کند. امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد، در نشست اضطراری شورای امنیت، با تقدیر از حضور آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در این نشست، از الجزایر، پاکستان، چین و فدراسیون روسیه، به خاطر حمایت از برگزاری این نشست و محکومیت صریح آنان در پی حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه ایران قدردانی کرد. ایروانی همچنین در نامهای به شورای امنیت، به رویکرد سیاستزده، گزینشی و تبعیضآمیز گروسی در قبال فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران اعتراض کرد. ایران در نامهای که به این منظور تنظیم کرد، آورده است: «اظهارات عمومی مطروحه رافائل ماریانو گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در آستانه اقدام تجاوزکارانه اخیر رژیم اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، نقضی آشکار و جدی نسبت به اصل بیطرفی است که بر مسئولیتهای جایگاه وی مترتب است. چنین اظهاراتی بهطور کامل با وظایف و تعهدات قانونی مقرر در اساسنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی ناسازگار و مغایر است.»
در این نشست، نماینده پاکستان در شورای امنیت تأکید کرد که آژانس انرژی اتمی باید به صراحت حملات رژیم صهیونیستی به تأسیسات هستهای ایران را محکوم و در مورد پیامدهای اینگونه حملات در حوزههای ایمنی و سلامت به شورای حکام و شورای امنیت گزارش کند. او تأکید کرد: «ما به شکل صریحی حمله اسرائیل به تسلیحات هستهای ایران را محکوم میکنیم که تهدیدی برای منطقه و جهان است و پیامدهای جدی خواهد داشت.» این مقام پاکستانی همچنین تسلیت صمیمانه خود را به مردم ایران ابراز کرد و افزود: «حمله به تأسیسات صلحآمیز اتمی بهشدت خطرساز است و اینگونه حملات ناقض حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل و اساسنامه و قطعنامههای آژانس هستند.»
مداخله امریکا برای همه خطرناک خواهد بود
در ادامه اقدامات دستگاه دیپلماسی، وزیر امور خارجه روز شنبه در نشست وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در استانبول شرکت کرد. او پیش از این نشست گفت: «ما میدانیم که وضعیت در حال حاضر بسیار دشوار است، اما فکر میکنم وضعیت در ایران خوب است. همبستگی مردم ایران بسیار قوی و در بالاترین سطح است. نیروهای مسلح ما نیز عملکرد بسیار خوبی در دفاع از خود دارد.» وی ادامه داد: «کاری که اکنون انجام میدهیم، استفاده از حق مشروعمان برای دفاع از خود در برابر تجاوز و حملات تجاوزکارانه بدون علت رژیم صهیونیستی است.» عراقچی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار آسوشیتدپرس مبنی بر اینکه اگر ایالات متحده به طور فعال در جنگ اسرائیل با ایران دخالت کند، گفت: «این موضوع برای همه بسیار، بسیار خطرناک خواهد بود.» رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: مداخله نظامی امریکا «بسیار تأسفبار» خواهد بود.» رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه نیز در نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی ضمن اشاره به این نکته که رژیم صهیونیستی برای گسترش هرج و مرج در منطقه به سوریه و لبنان حمله میکند، به تجاوز این رژیم به ایران پرداخت و ابراز امیدواری کرد که تهران در این جنگ پیروز شود. وی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی در روال مذاکرات، حمله به ایران را آغاز کرد، ابراز داشت که دنیا هیچ اقدامی علیه حملات اسرائیل به ایران انجام نداده است. اردوغان، دفاع ایران از خود در برابر تجاوزهای رژیم صهیونیستی را حق مشروع تهران دانست و تأکید کرد که نتانیاهو نمیخواهد توافق هستهای بین ایران و کشورهای دیگر به امضا برساند. وی ادامه داد: «اسرائیل به دنبال گسترش دامنه جنگ است تا جنگ در تمامی جغرافیای اطراف آن فراگیر شود.» رئیسجمهور ترکیه ابراز داشت که کابینه اسرائیل ثابت کرد که بزرگترین مانع در برابر صلح و ثبات بینالمللی است. هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه نیز از اسرائیل به عنوان طرفی یاد کرد که با حمله به ایران منطقه را به سمت فاجعهای تمام عیار میکشاند و جامعه بینالمللی باید رژیم صهیونیستی را متوقف کند. فیدان افزود: «تمام تلاش خود را میکنیم تا راهحلهای ریشهای برای اقدامات اسرائیل پیدا کنیم.»
ایران با خیانت تسلیم نمیشود
محمد امیننژاد، سفیر ایران در پاریس در گفتوگو با شبکه اول تلویزیون فرانسه در خصوص احتمال مداخله امریکا در جنگ ایران و اسرائیل و اینکه اگر امریکا مستقیماً وارد این درگیری شود، چه تغییری حاصل خواهد شد، اظهار داشت: «از دیدگاه ما هیچ دلیلی برای مشارکت امریکا در تجاوز اسرائیل علیه ایران وجود ندارد.» امیننژاد در واکنش به اظهارات مجری مبنی بر اینکه در ژوئن ۲۰۲۵، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که مانعتراشیهایی برای انجام وظایف نظارتیاش صورت گرفته است، گفت: «خیر، چنین مطلبی درست نیست.» وی همچنین عنوان کرد: «ایرانیها آنقدر بالغ و خردمند هستند که مسائل داخلیشان را خودشان حل کنند. برخلاف برخی مطالب منتشره، امروز همبستگی در بین مردم ایران بیشتر شده و حتی اگر نفوذهایی هم صورت گرفته باشد، ایران کشوری نیست که با خیانت تسلیم شود.»