اتحادیه اروپا در منگنه جنگ تعرفهای متقابل دو شریک اصلی وارداتی و صادراتی خود یعنی امریکا و چین گرفتار شده و قدرت مانور حداقلی خود را نیز از دست داده است. در این میان، برخی مقامات اروپایی علاقه وافری نسبت به سادهسازی این نبرد اقتصادی تمام عیار و تفسیر آن در قالب یک «روند قابلمدیریت» دارند! میتوان نام این روش را گفتاردرمانی جهت آرامسازی افکار عمومی اروپا و تلاش برای کاهش التهابات تجاری و اقتصادی در سایه ایجاد امید کاذب برای بازارهای سرمایه اروپا تلقی کرد. اما سؤال اصلی اینجاست که چنین روشی تا چه زمانی میتواند پاسخگو باشد!
سفر اخیر کمیسر امور بازرگانی اتحادیه اروپا به واشینگتن نیز نتوانسته تأثیری در تعدیل روند کنونی ایفا کند. ماروش شفچوویچ، راهی ایالات متحده شد تا با مذاکرات با مقامات امریکایی راهحلی برای مناقشه گمرکی میان طرفین پیدا کرده و مانع از بروز جنگی تجاری شود. اما او نیز در رسیدن به هدف اعلامی خود ناکام مانده است. علاوه بر تعرفههای ۱۰ درصدی بر کالاهای اروپایی (که در آیندهای نزدیک افزایش مییابد)، واشینگتن بر فولاد، آلومینیوم و خودروهای اروپایی نیز ۲۵ درصد تعرفه وضع کرده تا موجبات کاهش واردات محصولات اروپایی به کشورش و متعاقباً، کاهش سطح کسری تراز تجاری امریکا و اروپا را فراهم سازد.
اتحادیه اروپا در تلاش است که در مناقشه تعرفههای گمرکی با دولت ترامپ تحرکاتی به جریان بیندازد. ماروش شفچوویچ، کمیسر امور بازرگانی اتحادیه اروپا طرف مقابل را به «تلاش مشترک» برای رفع مناقشه فراخواند. اما برخلاف آنچه مقامات تجاری و اقتصادی در اروپا القا میکنند، ترامپ علاقهای نسبت به این تلاش مشترک ندارد!
مقامات اروپایی میگویند رویکرد آنها در منازعه تجاری ایجاد شده در دوران ترامپ، همچنان «سازنده» بوده و این اتحادیه آماده دستیابی به «توافقی عادلانه» است. اما مختصات این توافق عادلانه، با آنچه در ذهن و ضمیر ترامپ و ایلان ماسک میگذرد تفاوتی مبنایی دارد. لازم به ذکر است که ترامپ تعرفههای گمرکی سنگینی در قبال بسیاری از کشورهای جهان وضع کرده است. او هفته گذشته تعرفههای گمرکی برای شماری از کشورها را به مدت ۹۰ روز به ۱۰درصد کاهش داد. این رقم برای اتحادیه اروپا نصف رقمی است که پیشتر برای اروپا اعلام شده بود، اگرچه در مجموع تعرفههایی که دولت ترامپ برای اروپا در نظر گرفته، صادرات اتحادیه اروپا به ایالات متحده را به شدت تحتالشعاع قرار خواهد داد.
کمیسیون اروپا چندی پیش تأکید کرده بود، اقدامات تلافیجویانهاش ممکن است به محض موافقت امریکا با «نتیجهای منصفانه و متعادل در مذاکرات» متوقف شوند. اما ترامپ در دیدار اخیر با کمیسر امور بازرگانی اتحادیه اروپا از چنین ایدهای استقبال نکرده است! از این رو میتوان گفتاردرمانی کنونی سران اتحادیه اروپا را با هدف ایجاد اطمینان خاطر برای شهروندانشان در روند جنگ تعرفهای و تجاری با واشینگتن محکوم به شکست دانست.