
رئيس سازمان سينمايي در جريان بازديد از شهرك سينمايي پيامبر اعظم صلالله عليه و آله و سلم، لوكيشن فيلمبرداري فيلم «محمد(ص)» اثر مجيد مجيدي؛ از افتتاح سي و سومين جشنواره بينالمللي فيلم فجر با فيلم سينمايي محمد(ص) خبر داد.
گزارش تصویری این بازدیدروز گذشته در جريان بازديد اهالي رسانه و خبرنگاران از لوكيشن عظيم فيلم سينمايي «محمد(ص)» حجتالله ايوبي، رئيس سازمان سينمايي با اشاره به رونمايي از اين فيلم در روز ابتدايي جشنواره فيلم فجر گفت: انشاءالله در جشنواره فيلم فجر محمد(ص) به يك اكران ويژه خواهد داشت. با توجه به برنامهريزي جهت اكران گسترده اين فيلم در خارج از مرزهاي ايران مطمئن هستم اين فيلم در تمامي كشورهاي دنيا ميرود و همه شاهد تلاش عوامل اين فيلم خواهند بود و فيلم محمد(ص) بدون هيچ حاشيه و حساسيتي در همه دنيا نمايش داده خواهد شد.
وي همچنين در خصوص نگهداري از اين لوكيشن عظيم نيز اظهار داشت: آنقدر اين لوكيشن خوب ساخته شده كه قطعاً ماندگار خواهد شد اما همه تلاشمان را براي حفاظت از آن به كار خواهيم گرفت. در اين بازديد به همراه حجتالله ايوبي رئيس سازمان سينمايي، عليرضا رضاداد دبير جشنواره فيلم فجر و مشاور عالي رئيس سازمان سينمايي، حبيب ايلبيگي، محمدمهدي حيدريان، ساره بيات، مهدي پاكدل، مجيد مجيدي و همچنين جمعي از اهالي رسانه حضور داشتند. اين بازديد از لوكيشن شهر مكه آغاز ميشود و در ادامه لوكيشنهاي بازسازي شده غار حرا، شهر مدينه، خانه عبدالمطلب، مولود النبي، خانه ابولهب، اتاق گريم، شعب ابيطالب، كليساي بُصري بُحيراي راهب از جمله ساير بخشهاي ديگر پروژه هستند كه مورد بازديد قرار گرفتند.
بازيگران اين فيلم در حد و اندازه بازيگران مطرح هاليوودي خواهند درخشيدپس از انجام اين بازديد، اولين نشست رسانهاي فيلم سينمايي محمد(ص) و آيين رونمايي از شهرك سينمايي اين فيلم و نام نوشته فيلم محمد(ص) با حضور مجيد مجيدي، عليرضا رضاداد، حجتالله ايوبي، حبيب ايلبيگي، حيدريان، مسئولان شركت تابان نور، جليل رسولي طراح نام نوشته و نمايندگان رسانههاي جمعي برگزار شد. در ادامه اين نشست خبري و پس از نمايش بخشهايي از فيلم محمد(ص) كه در مدت زمان 20 دقيقه پخش شد و به بخشهايي از جمله تولد حضرت محمد(ص)، زندهبهگور كردن دختران و بتپرستي ميپرداخت، نوبت به صحبتهاي مجيد مجيدي كارگردان اين اثر بزرگ سينماي ايران رسيد و براي اولين بار در مقابل سؤالات خبرنگاران قرار گرفت. مجيدي در ابتداي صحبتهايش اظهار داشت: ترجيح من اين بود كه فيلم آماده شود و درباره آن صحبت كنيم، اما امروز هم روز مباركي است. ساخت اين شهرك، اتفاق به شدت مهمي است و لازم است كه از فروزنده و صادقيان و همچنين از حيدريان كه بدون حضور او اساساً ساخت اين فيلم ميسر نميشد، تشكر كنم. از رضاداد، صابري و همه عزيزاني كه در اين پروژه ما را ياري دادند هم متشكرم.
مجيدي در پاسخ به اولين سؤال اين نشست مبني بر اينكه چرا از بازيگران هاليوودي و جهاني براي حضور در فيلم استفاده نشده است، گفت: ما در حوزه بازيگري توانمنديهاي بسيار زيادي داريم و من شهادت ميدهم كه بازيگراني كه در اين فيلم بازي كردهاند، واقعاً در قد و قواره بازيگران مطرح هاليوودي خواهند درخشيد. ما خيلي اوقات اسير اسم و عنوان ميشويم. من خودم معتقدم كه در پروژه «الرساله» آنتوني كوئين واقعا خوب بازي كرده است، اما جالب است كه بدانيد كه آنتوني كوئين بيشتر در جهان اسلام و حتي بيشتر در ايران خوش درخشيده است و اين هم شايد به دليل نقش نوستالژيكي او باشد. از اين منظر اين بازي او در دنياي غرب نهتنها جلوهگر بوده بلكه مورد اعتراضاتي هم واقع شده و حتي تعبير كمدي هم در مورد بازي او شنيده شده است. بنابراين معتقدم كه ما در حوزه بازيگري درست فكر كرديم و جلو رفتيم. من معتقدم كه ظرفيت بازيگري در ايران به شدت قوي است و فقط زمينهاي براي بروز آن وجود نداشته است.

كارگردان فيلم «رنگ خدا» درباره وضعيت حجاب بازيگران فيلم «محمد(ص)» خاطرنشان كرد: ما فقط در خصوص نمايش حضرت آمنه چون براي ما وجه قدسي داشتند، تلاش كرديم تا با حجاب كامل نمايش داده شود. البته در مورد حضرت حليمه هم همين طور هر چند از موهاي مصنوعي هم استفاده شد. درباره بازيگران ديگر هم از گيسوان مصنوعي استفاده شده است. علاوه بر حجاب در پوشش شخصيتها هم اصل تاريخي آن دوران رعايت شده است.
همه مسائل را براي الازهر توضيح دادممجيدي در پاسخ به اين سؤال كه با توجه به حساسيتي كه در مورد نمايش شخصيت پيامبر اسلام(ص) وجود دارد، چقدر تلاش شده است قرائتي كه از ايشان ارائه ميشود پذيرش بينالمللي داشته باشد، تصريح كرد: در اين مورد با اينكه هنوز فيلم نيامده، صحبتهاي زيادي شده و انعكاسهاي زيادي درباره آن به وجود آمده است. امروز بنا دارم قدري جزئيتر و مشخصتر درباره آن سخن بگويم؛ چراكه معتقدم عمدهترين مسئله اين فيلم، همين ميتواند باشد.
وي ادامه داد: اين مسئله را چند بار پاسخ گفتم و به خصوص براي شيوخ الازهر اين موضوع را توضيح دادم. يك بار ديگر ميگويم كه در اين باره در بخش تحقيق تلاشهاي زيادي صورت گرفت و تحقيقات مفصلي داشتيم كه نزديك به دو سال مفصلاً در اين خصوص انجام داديم. در اين زمينه به سراغ نوشتهها و آثار برجستهترين تاريخدانان شيعه و اهل سنت رفتيم و رايزنيهاي زيادي با علماي اهل سنت و شيعه داشتيم. كار تحقيقات كاملاً كارشناسي شده جلو رفته و بر همين اساس مقطعي از زندگي ايشان را در اين فاز انتخاب كرديم كه هيچگونه اختلافي درباره آن ميان مراجع و گروههاي مختلف شيعيان و اهل سنت وجود نداشته باشد. اتفاقاً اين فيلم با اين نگاه و فلسفه ساخته شده است كه وفاقي ميان جهان اسلام به وجود بياورد.
واكنش ما به دشمنان پيامبر(ص) بايد با زبان هنر سينما باشدوي با اشاره به قرائتهاي متنوع و نادرستي كه در چند سال اخير در خصوص اسلام در دنيا مطرح شده است، گفت: اين قرائتها هيچ قرابتي با زيباييهاي اسلام ندارد. ما سعي كرديم قرائتي را تصوير كنيم كه وحدتآميز در جهان اسلام باشد و به همين دليل سراغ كودكي ايشان رفتيم و پاسخ داديم كه چرا بايد اسلام و دين جديدي بيايد. اين رويكرد هم قرائت صحيحي براي جهان عرب به وجود ميآورد و هم براي جهان اسلام وحدت آفرين خواهد بود. مجيدي با بيان اين توضيح كه نگراني درباره اين فيلم به شدت محترم و پسنديده و مورد استقبال است، ادامه داد: دوست دارم اين حساسيت در همه زمينهها باشد و هر زماني كه به ساحت ايشان بيحرمتي ميشود تنها عكسالعمل نشان ندهيم چراكه كافي نيست.
نبايد در برابر هجمه دشمنان عليه پيامبر اسلام(ص) ما به واكنش مسلمانان و نهايتاً پرچم آتش زدنهاي مرسوم در دنيا كه در جاي خود قابل تقدير است، بسنده كنيم. چراكه كافي نيست و دشمن به دنبال اين است كه از احساسات مسلمانان به نفع خود بهره ببرد و ريختن احساسات در برابر آنان به خيابانها كافي نيست. امروز بايد با زبان هنر و به خصوص هنر سينما پاسخ آنها را دهيم.
برخي كمپانيهاي امريكايي براي پخش فيلم ابراز علاقه كردهاندهمچنين مجيدي در پاسخ به سؤال خبرنگار «جوان» در خصوص با نمايش و اكران جهاني اين فيلم خاطرنشان كرد: درباره حضور فيلم در عرصه جهاني تدابيري انديشيده شده كه هنوز به نتيجه قطعي نرسيديم و هيچ گفتوگويي با كمپانيهاي خارجي صورت نگرفته اما برخي كمپانيهاي امريكايي براي پخش فيلم ابراز علاقه كردهاند كه هنوز پاسخي به درخواستشان داده نشده است. تلاش ما اين بود كه فيلم «محمد(ص)» در ايام وحدت و ميلاد پيامبر(ص) رونمايي بشود تا نسبتي با اين مناسبت پيدا كند اما به دليل پروسه آمادهسازي اين امكان بهوجود نيامد. فكر كرديم بهترين فرصت براي نمايش فيلم، جشن انقلاب است كه با افتتاحيه جشنواره فيلم فجر، آن نيز به نمايش درميآيد.
وي در ادامه تصريح كرد: ابعاد كار ما نزديك به استانداردهاي دنياست و در بخشهاي فني و تكنيكي از بهترينهاي دنيا استفاده كرديم. احساس ميكنم ساخت اين فيلم توفيق و لطفي بود كه برعهده من گذاشته شد. يكي از توفيقات اين فيلم حسن اعتماد مقام معظم رهبري و مراجع تقليد بوده است. من خدمت مراجعي چون آيات عظام سيستاني، جواديآملي، مكارمشيرازي و تعداد ديگري از علما رسيدم. همچنين در كشورهايي مثل الجزاير و سوريه خدمت علماي اهل تسنن و شيعه نيز رسيدم و نظراتشان را شنيدم و حسن اعتماد آنان نسبت به ما بهترين توفيقمان بود. همچنين بزرگترين تجلي آن ديدار مقام معظم رهبري از پشت صحنه فيلم بود كه البته ايشان تعابير و نظارت زيبايي را درباره فيلم داشتند كه در وقت مناسب منتشر خواهد شد. گفتني است شهرك سينمايي پيامبر اعظم به دستور مستقيم مقام معظم رهبري براي تصوير كردن سير زندگي پيامبر اكرم(ص) تاسيس شده است.
گفتني است فيلم «محمد(ص)» از دوران آغاز محاصره مسلمانان در شعب ابيطالب آغاز شده و به ايام پيش از تولد پيامبر اسلام(ص) باز ميگردد. در اين فيلم مخاطب شاهد وقايعي است كه پيش از تولد پيامبر اسلام تا سن 14 سالگي ايشان را دربر ميگيرد.
جزئيات بودجه فيلمصادقيان رئيس هيئتمديره شركت نورتابان در اين نشست مطبوعاتي با ارائه گزارشي از روند ساخت و سازهاي لوكيشن فيلم و تجهيزاتي كه براي توليد اين كار خريداري شده، در مورد راهاندازي شركت نورتابان گفت: «اين شركت به پيشنهاد رئيس وقت بنياد مستضعفان آقاي فروزنده در سال 1386 تأسيس شد. برنامه كارهاي اين شركت توليد فيلم سينمايي و آثار فاخر بوده است. ابتدا قصد داشتيم دكور پروژه «محمد(ص)» را در سوريه يا مراكش بسازيم، اما با اين هدف كه يك دارايي به كشور خودمان افزوده شود تا امكاني براي توليد فيلمهاي تاريخي و مذهبي باشد، شهرك پيامبر اعظم را در اتوبان تهران- قم بنا كرديم. صادقيان گفت: «اين شهرك يك مجموعه 220 هكتاري در جوار روستاي الهيار است كه ساخت و ساز آن در مدت يكسال به نتيجه رسيد. كلشهر مكه 65 هكتار است كه 11 هكتار آن به اشغال شهرك درآمده و 45 هزار مترمربع در آن ساخت و ساز صورت گرفته است. هزينه ساخت شهر مكه 141ميليارد ريال، شهر مدينه با 19 هكتار 42 ميليارد ريال و ساخت و ساز ساختمان اداري، 12.2 ميليارد بوده است. او همچنين در مورد هزينههاي فيلم گفت: «سه ميليارد ريال هزينه فيلمنامه، شش ميليارد ريال هزينه مطالعات اجرايي، 152 ميليارد هزينه پيشتوليد، 310 ميليارد ريال هزينه توليد، 151 ميليارد ريال هزينه پس از توليد فيلم «محمد(ص)» شده است. در مجموع براي ساخت اين فيلم 623.63 ميليارد ريال هزينه شده است.