
روز گذشته متن دو نامه مستقل از هم كه توسط دو طيف از سينماگران خطاب به مقام معظم رهبري و رئيسجمهور نگاشته شده بود، منتشر شد كه در هركدام از آنها درخواستهايي مطرح شده بود.
به گزارش«جوان»، سينماگران طي نامهنگاري با مقام معظم رهبري و رئيسجمهور درخواستهاي صنفي را مطرح كردند. تعدادي از كارگردانان در نامه خود به رهبر انقلاب كه در ماه مبارك رمضان نگاشته شده است، درخواست كمك كردند و از طرف ديگر كانون سينماگران ايران در نامه سرگشاده خود به دكتر روحاني از سياستهاي دولت تدبير و اميد گلايه كرد.
اميد به مساعدت رهبر انقلاب19 تن از سينماگران فعال در عرصه سينماي دفاع مقدس طي نامهاي به مقام معظم رهبري درخواستهايي از جمله توجه جدي به سينماي دفاع مقدس و مساعدت به خانوادههاي جانباختگان حادثه فيلم «معراجيها» را مطرح كردند. اين نامه در ماه مبارك رمضان نگاشته شده بود اما متن آن ديروز رسانهاي شد. در اين نامه سينماگران با اشاره به حادثه ناگوار انفجار در شهرك سينمايي دفاع مقدس كه باعث از دست رفتن جمعي از خدمتگزاران سينماي دفاع مقدس شد، به اين نكته اشاره كرده و افزودند: عليايحال، در حال حاضر متأسفانه با گذشت زمان قابلتوجهي از اين حادثه اسفبار هيچ يك از نهادهاي ذيربط، اين جهادگران و تلاشگران فقيد كه كارشان «كمتر از شهادت نيست» را مورد حمايت قرار نداده و حتي از سوي بنياد شهيد و ايثارگران نيز به رسميت شناخته نشدهاند و طبعاً مشمول قوانين مربوط به ايثارگران نميشوند. چنين رفتاري ضربه روحي و معنوي بسياري به بازماندگان، همكاران فرهنگي و هنري و همچنين تلاشگران و هنرمندان عرصه سينماي دفاع مقدس وارد ميآورد و نگراني و ترس از عاقبت اينگونه فعاليتهاي ارزشمند و مورد نياز جامعه اسلامي، بيرغبتي مضاعفي را باعث ميشود.
در ادامه اين نامه سينماگران با بيان معضل عدم بيمه فعالان سينمايي از جمله بيمه عمر و بيكاري، مينويسند: استدعاي جمعي از دستاندركاران سينماي انقلاب و دفاع مقدس از محضر مبارك حضرتعالي ابتدا بذل عنايت خاص آن مقام معظم در امر به مساعدت و رسيدگي به خانوادههاي حادثهديدگان اين عرصه به ويژه جانباختگان اخير فيلم سينمايي معراجيها است تا در زمره افراد مشمول قانون ايثارگران قرار گيرند و نهايتاً تمناي صدور فرماني براي تأمين امكانات ايمني مناسب و تهيه تجهيزات مورد نياز حرفهاي و استاندارد شهرك سينمايي دفاع مقدس است تا منبعد چنين حوادث ناگواري به حداقل ممكن كاهش يابد. نام محمدمهدي عسگرپور، احمدرضا درويش، عزيزالله حميدنژاد، بهروز افخمي، محمدرضا شرفالدين، سعيد سعدي، محسن علي اكبري، سيدسعيد سيدزاده، كمال تبريزي، جواد نوروزبيگي، منوچهر محمدي، محمدحسين حقيقي، مجتبي راعي، ابراهيم حاتميكيا، پرويز پرستويي، حبيب احمدزاده، مجيد مجيدي، مسعود دهنمكي و سيدمحمود رضوي به عنوان امضاكنندگان اين نامه ديده ميشود.
گلايه از تدبير دولت، كانون دلنگران شدكانون كارگردانان هم طي نامهاي سرگشاده خطاب به رئيسجمهور مسائلي را مطرح و از عملي نشدن وعدههاي دكتر روحاني ابراز نگراني كرده است.
دلنگراني كانون كارگردانان با اين جملات بيان شده است: ما نگرانيم، چراكه ميبينيم وعدههاي گشايش و تساهل و اميد به آينده، در باور اهالي سينما، غالباً به درهاي بسته و سدهاي نهاده در راهي ختم شده كه روز به روز گستردهتر و قطورتر ميشوند و نمايندگان عالي و مباشران محترم و قانوني شما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي- اگر نگوييم رضايتمندانه ـ در برابر اين هجمهها به دفعات سر و شانه خم كردهاند. در حفظ حقوق حرفهايمان به مرجعيت نهاد متولي فرهنگ كشور در مهمترين پايگاههاي قانوني ميان ما و شما، يعني شوراهاي پروانه ساخت و نمايش، پايبنديم اما نگرانيم، چراكه قريب به اتفاق اهالي سينما را بيشتر از مسئولان عالي ذيربط درگير حفظ اعتبار و اقتدار اين نهادها، در مقابل سليقههاي سياسي نشسته برجاي قانون ميبينيم و شاهديم كه تزلزل، دوگانگي بيان و عمل و تسليمهاي مكرر مسئولان عالي فرهنگي راه را بر بيهويتي و بياعتباري اين نهادهاي قانوني گشودهتر كرده و باعث شده هر روز مدعي جديدي، با نقاب دلسوزي و وابستگي به حوزهها و سازمانها و سليقههاي قدرتمند و آشكار و پنهان قدرتهاي در سايه، بر افزودن بندي جديد بر دست و پاي سينماي ايران، اهتمام ورزد.
كانون كارگردانان در انتهاي نامه خود به صورت طعنهآميزي مينويسد: رئيسجمهور محترم، گفتههاي موجز و روشن جنابعالي در رابطه با هنر و هنرمند و نقش دولت در تحكيم رابطه فرهنگي و حفظ امنيت صنفي هنرمندان از يادمان نرفته و نخواهد رفت و محترمانه ميخواهيم كه مسير مشتركمان را با تكيه و عمل به آنها هموار گردانيد چراكه ادامه وضعيت موجود و تداوم نشانههاي عدمتوجه قانوني و كافي به امنيت شغلي و اقتصادي اهالي سينما، خطر برآمدن شكافي را در اين مسير ميدهد كه ادامه همراهي و همرأيي را با مشكل روبهرو خواهد كرد... موفقيت جنابعالي را در انجام مسئوليتهاي پيش رو از خداوند متعال خواستاريم.
كانون دلنگراني كافه سينما در گزارش خود از نامه كانون كارگردانان با تيتر دور باطل، كانون كارگردانان در دوره دولت جديد هم نگران شده است، از اين اقدام انتقاد كرد. كانون كارگردانان در نامه خود به صورت مستقيم به مديريت علي جنتي در وزارت ارشاد و دكتر ايوبي در سازمان سينمايي انتقاد كرده و آن را با جملاتي چون «بيعملي و بيتفاوتي» و «سرخم كردن در برابر هجمهها» متهم كردهاند. در اين نامه هيچ گونه مصداقي براي اتهامات منتسب به وزارت ارشاد بيان نشده است اما ميتوان حدس زد كه مصداقهاي اين نامه چه مواردي است.
براي نمونه بازگشايي شتابزده خانه سينما در حالي كه هنوز اساسنامه آن مورد تأييد قرار نگرفته بود و ادامه يافتن مديريت قبلي بدون تصويب اساسنامه جديد كه بيش از يك سال از آن ميگذرد از جمله اين اقدامات است يا ميتوان گفت صحبت از سينماي اميد در شرايطي كه بيشتر آثار سينماي ايران درامهاي تلخ و سياه هستند نيز نشانهاي از بيتفاوتي نسبت به ديدگاههاي اعضاي كانون است! عدمتمايل وزير ارشاد براي اكران فيلمهاي سياه هم ميتواند ناشي از سرخم كردن وي در برابر هجمهها باشد!