کد خبر: 635160
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۹
دغدغه‌هاي خبرنگاران حوزه دفاع مقدس
با وجود وظيفه اطلاع‌رساني كه مطبوعات در ذات خود دارند، يكي از موضوعات اصلي رسانه‌هاي موجود در دفاع مقدس، بحث پوشش دادن به اخبار جنگ تحميلي بود.
عليرضا محمدي

 اما با پايان جنگ، ‌مسئله چرايي و از همه مهم‌تر چگونگي تداوم پرداختن به دفاع مقدس در رسانه‌ها مطرح شد و اين سؤالات و شبهات، گاه باعث ايجاد مهجوريت‌ها و محدوديت‌هايي در رويكرد رسانه‌ها به مقوله دفاع مقدس مي‌شدند. از اين رو برآن شديم تا كاستي‌ها و مشكلات موجود در اين خصوص را با خبرنگاران فعال حوزه پايداري مطرح سازيم كه در اين شماره با فاطمه ملكي، خبرنگار سرويس حماسه و مقاومت فارس همراه خواهيم بود. او كه معتقد است خبرنگاران فعال در حوزه دفاع مقدس دعوت‌شد‌گاني از سوي شهدا هستند.

به نظر شما چه كاستي و مشكل عمده‌اي در پرداختن به مقوله دفاع مقدس در فضاي رسانه‌اي كشور وجود دارد؟

يكي از دغدغه‌هايي كه همواره در اين خصوص مشاهده مي‌شود عدم‌وجود خبرنگاراني با معلومات و آموزش‌هاي لازم در اين حوزه است. غالباً اين طور تصور مي‌شود كه كار يك خبرنگار بخش دفاع مقدس تنها بايد به ثبت و ضبط خاطرات آدم‌هاي حاضر در جنگ تحميلي محدود مي‌شود. اما در حوزه عمل مي‌بينيم كه مقوله دفاع مقدس چون دريايي عميق با ابعاد گوناگون است و خبرنگار پايداري بايد مثل يك غواص ماهر جواهرات درون اين گنجينه عظيم را استخراج كند. متأسفانه همين عدم‌توجه به بحث آموزش يكي از كاستي‌هاي موجود است كه بايد مسئولان رسانه‌اي توجه بيشتري به آن داشته باشند.

با وجود مشكل آموزشي كه گفتيد، يك خبرنگار دفاع مقدسي بايد چه خصوصيت و ويژگي‌هايي داشته باشد تا در حوزه فعاليتي‌اش موفق باشد؟

عشق و علاقه به حضور در اين حوزه مسئله‌اي است كه بركسي پوشيده نيست. اگر خبرنگاري به اين فعاليت در اين مقوله علاقه‌مند نباشد، مسلماً نمي‌تواند خيلي در اين خصوص كسب موفقيت كند اما نكته مهم بعدي داشتن اطلاعات مفهومي و درك ايدئولوژيكي حاكم بر جنگ تحميلي است. اينكه چرا ما به اين جنگ، دفاع مقدس مي‌گوييم و اين تقدس جنگ از كجا مي‌آيد يا اينكه چرا آدم‌ها و رزمندگان عموماً كم سن و سال حاضر در اين دفاع رفتارها و حركت‌هايي فراتر از يك رزمنده معمولي از خود بروز مي‌دادند، نكاتي كليدي هستند كه بايد يك خبرنگار حوزه پايداري آن را كسب و درك كند تا بتواند در كارش موفق باشد.

به نظر شما اين سؤال كه پس از پايان جنگ تحميلي چرا بايد در رسانه‌هاي آنلاين و به روز از موضوعي تاريخي سخن گفته شود، چه پاسخي دارد؟

ببينيد در بطن دفاع مقدس، ما با انبوهي از رفتارها و نكات ارزشي فراوان برخورد مي‌كنيم كه همواره مي‌تواند در سبك زندگي اسلامي سرلوحه امور قرار گيرد. يا حتي فراتر از آن مي‌تواند براي همه انسان‌ها با هر دين و مذهبي چون الگويي قرار بگيرد. اما اينكه چرا ما بايد براي بيان اين داشته‌ها و ارزش‌ها از ابزاري چون رسانه استفاده كنيم دليل عمده‌اش در زنده بودن داشته‌ها و ارزش‌هاي موجود در دفاع مقدس است. مگر نه آنكه ما هر موضوع به روز يا به تعبيري زنده‌اي را در رسانه‌ها پوشش مي‌دهيم. خب اگر معتقديم كه ارزش‌هاي اين دفاع هميشه زنده و پايدار هستند قاعدتاً بايد در فضاي زنده و پوياي رسانه‌اي جايگاهي‌ را به اين امر اختصاص دهيم. نكته بعدي دسترسي آسان عموم مردم به رسانه‌هاي مختلف است كه باعث مي‌شود براي اشاعه هرچه گسترده‌تر آن از ابزار رسانه‌ها بهره ببريم. از طرف ديگر اگر ما قائل به اين نكته هستيم كه مطبوعات و خبرگزاري‌ها بايد مسائل روز را پوشش دهند، خيلي از موارد فرهنگي يا عقيدتي مثل معضل بدحجابي و... وجود دارند كه مي‌توان با تأسي به آموزه‌ها و داشته‌هاي دفاع مقدس به اين مسائل و معضلات ورود كرد و براي‌شان راه‌حل‌هايي يافت.

و سخن پاياني.

اگر ما به اين سخن امام خميني(ره) باور داريم كه در جنگ تحميلي انقلاب خود را صادر كرديم و منشأ بسياري از انقلاب‌ها و بيداري‌ها در كشورهاي اسلامي برگرفته از مقاومت ملت ايران در دفاع مقدس است، پس چرا نبايد موضوعات و مطالب اين عرصه را به زبان‌هاي مختلف ترجمه كنيم تا ساير ملت‌ها راحت‌تر بتوانند به اين مقوله دسترسي داشته باشند. البته در موارد متعددي كتاب‌ها يا شايد فيلم‌هاي مرتبط با دفاع مقدس ترجمه شده‌اند اما جاي آن دارد كه در فضاي رسانه‌اي كشور توجه به مقوله ترجمه آثار دفاع مقدسي بيش از پيش شود تا بتوانيم ارزش‌هاي اين گنجينه تمام نشدني را به همه ملت‌هاي جهان انتقال دهيم.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار