ايمن الظوهري رهبر القاعده دو سال بعد از مرگ اسامه بن لادن، يك استراتژي جديد براي آنچه كه او «دستورالعمل جديد جهادي» ناميده صادر كرد. اين دستورالعمل جديد القاعده، ژئوپليتيك جديدي براي اقدامات احتمالي القاعده تعريف كرده است.
به گزارش «جوان»، اين دستورالعمل جديد ايمن الظواهري، 12سال بعد از حملات تروريستي به برجهاي دوقلو صادر شده است، حملاتي كه امريكاييها القاعده را متهم رديف اول ارتكاب آن ميدانند. رهبر جديد القاعده، يك استراتژي عملي براي نحوه عملياتهاي اين شبكه در نقاط مختلف جهان، از شمال آفريقا گرفته تا قفقاز و كشمير و غرب چين تعيين كرده است؛ استراتژياي كه ادعا شده هدف نهايي آن تضعيف امريكا و اسرائيل است. او بين عملياتهاي القاعده در نقاط مختلف دنيا تفكيك قائل شده و گفته: «هدف قرار دادن عوامل امريكا اهميت دارد، ولي اصل اين است كه وارد درگيري با آنها نشويم مگر در كشورهايي كه رويارويي با آنها اجتناب ناپذير است.» اين بخش از دستورالعمل رهبر القاعده از اين جهت اهميت دارد كه «مايكل اورن» سفير اسرائيل در واشنگتن كه آخرين روزهاي كارياش را ميگذراند، در مصاحبه با روزنامه صهيونيستي «جروزالمپست»، محور تهران- دمشق- بيروت را بزرگترين خطر براي اسرائيل توصيف كرده و روز دوشنبه گفته: «اسرائيل حتي «آدم بدهاي» وابسته به القاعده را به نيروهاي مورد حمايت ايران ترجيح ميدهد.» وي مدعي شد كه سرنگوني بشار اسد، به ضعيفتر شدن رابطه بين ايران و حزبالله نيز منجر ميشود.
به دنبال نفوذ فكري در شمال آفريقا؟
الظواهري در بخش ديگري از اين دستورالعمل كه سرويس مراقبتي SITE آن را منتشر كرده، خواستار پرهيز از آغاز درگيري در كشورهايي شده كه ممكن است جهاديها (عناصر القاعده) در آن پايگاهي امن براي ترويج افكار خود بيابند. وي بر اهميت «دعوت براي گسترش افكار» تأكيد كرده است. رهبر القاعده برضرورت تضعيف الجزاير و گسترش نفوذ جهاديها (عناصر القاعده) در سراسر منطقه مغرب عربي و غرب آفريقا تأكيد كرده است. برخي تحليلگران معتقدند كه اشاره او به كشوهاي شمال آفريقا (به خصوص غرب آفريقا) به اين خاطر است كه القاعده احساس ميكند بعد از شروع اعتراضات عربي در سال 2011، زمينه مناسبتري براي ترويج انديشههاي خود پيدا كرده است. بر اساس تازهترين نظرسنجي پيو كه روز 10 سپتامبر منتشر شده، ميزان نگاه مثبت به القاعده در فلسطين، بعد از سال 2011، هفت درصد بيشتر شده است. ميزان نگاه مثبت به القاعده در مصر20 درصد و در تونس 15 درصد است كه هر چند اندك ولي ميزاني پايدار و قابل اتكا را نشان ميدهد. رهبر القاعده در دستورالعمل خود به مناطقي كه درگيري در آن حتمي است اشاره كرد و از آن جمله از افغانستان، عراق، سوريه، يمن و سومالي نام برد. الظواهري كه برخي منابع اطلاعاتي معتقدند در پاكستان پنهان شده است، گفت: در پاكستان، درگيري با آنها مكمل نبرد با امريكاييها براي آزادسازي افغانستان و سپس ايجاد منطقهاي امن براي مجاهدان در پاكستان و در مرحله بعدي برپايي نظام اسلامي در پاكستان است.
اعلان جنگ به روسيه و چين
الظواهري از حاميان خود خواسته كه از حمله به پيروان طوايف ديگر اسلامي خودداري كنند و گفت: اگر آنها حمله كردند بايد پاسخ محدود به كساني باشند كه در نبرد شركت ميكنند. وي ميگويد: «سزاوار است كه به مسيحيان و هندوها و سيكها كه در سرزميني اسلامي زندگي ميكنند، حمله نشود و به جان زنان و كودكان احترام گذاشته شده و از حمله به دشمنان در مساجد و بازارها و تجمعهايي كه آميخته با مسلمانان است، خودداري شود.» اين بخش از دستورالعمل رهبر القاعده با توجه به نفوذ فزاينده هند در افغانستان حائز اهميت است، به خصوص كه اخيراً دولت افغانستان دو هفته قبل، فرمان تقنيني را در مورد اختصاص يك كرسي براي هندوها و سيكها در مجلس نمايندگان امضا كرد. با اين حال، او بر لزوم مبارزه حاميان خود در قفقاز با روسيه، در سين كيانگ با چين و كشمير با هند، تأكيد كرده است.