کد خبر: 501946
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۱ - ۰۶:۰۹
طرح ۵ ماده‌اي دولت كرزاي براي صلح
 همزمان با اين تصميم شوراي امنيت، دولت كرزاي هم براي صلح با طالبان يك طرح شش ماده‌اي تهيه كرده است.
در قطعنامه‌اي كه شامگاه دوشنبه در شوراي امنيت تصويب شد، به اعضاي اين گروه كه نامشان در فهرست سياه قرار گرفته اجازه داده شده كه به منظور انجام مذاكرات صلح سفرهاي خارجي انجام دهند. براساس گزارش ريانوستي، از دولت افغانستان خواسته شده نام افرادي را كه در مذاكرات صلح شركت خواهند كرد اعلام كند. در فهرست تحريم‌هاي جاري شوراي امنيت عليه طالبان نام ۱۳۶ عضو گروه وجود دارد. طالبان در واكنش به اين تصميم اعلام كرد كه موضوع را بررسي و به شكل مشروط در اين نشست شركت خواهد كرد. 

ذبيح الله مجاهد، سخنگوي طالبان در خصوص شركت در نشست صلحي كه قرار است توسط سازمان ملل برگزار شود، گفت: طالبان موضوع نشست صلح سازمان ملل را بررسي مي‌كند و اگر در خصوص تحقيقات و گفت‌وگوهاي بين كشورها باشد، طالبان در اين نشست شركت مي‌كند. مسئولان دفتر سياسي سازمان ملل در افغانستان گفته‌اند كه در نظر دارند تا چند هفته ديگر، نشستي را در خصوص صلح و با حضور تمام گروه‌ها و احزاب سياسي در «كابل» برگزار كنند. 

از پاريس تا نيويورك
شوراي امنيت سازمان ملل بعد از آن تصميم گرفت اجازه سفرهاي بين‌المللي به طالبان بدهد كه شوراي امنيت ملي افغانستان نيز روز دوشنبه اعلام كرد كه پيش‌نويس تفاهمنامه را آماده كرده تا براي گشايش دفتر طالبان با دولت قطر امضا كند. شوراي امنيت ملي افغانستان طي نشستي به رياست حامد كرزاي توافق كرد طرحي براي گشايش دفتر طالبان در دوحه آماده شود؛ طرحي كه با مشورت شوراي عالي صلح و شوراي امنيت ملي افغانستان تهيه مي‌شود و وزارت خارجه افغانستان نيز آن را در اختيار دولت قطر قرار خواهد داد. در نشست شوراي امنيت ملي افغانستان كه با حضور جمعي از مقامات دولتي در كاخ رياست جمهوري برگزار شد«صلاح‌الدين رباني» رئيس شوراي عالي صلح افغانستان نيز حضور داشت، او سفر اخير خود به امريكا را مثبت ارزيابي كرد و گفت: مقامات امريكا و اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل از مذاكرات صلح به رهبري دولت افغانستان و پروسه انتقال مسئوليت‌هاي امنيتي، حمايت كردند. 

قرار است قبل از نشست صلحي كه در نيويورك برگزار مي‌شود، امروز( چهارشنبه) يك نشست با حضور نمايندگان طالبان در پاريس برگزار شود. دو تن از نمايندگان طالبان و نمايندگاني از حزب اسلامي، اپوزيسيون دولت كرزاي، شوراي عالي صلح افغانستان و برخي از كشورهاي ديگر نيز در نشست امروز شركت خواهند كرد. طالبان به صراحت اعلام كرده كه حضورش در نشست پاريس به معناي شركت در روند مصالحه نيست. 

طرح ۵ ماده‌اي براي صلح با طالبان
دولت افغانستان علاوه بر امضاي تفاهمنامه ايجاد دفتر طالبان در دوحه قطر، يك طرح پنج ماده‌اي هم براي صلح با طالبان طراحي كرده است. خبرگزاري فرانسه ديروز گزارش كرد كه دولت افغانستان طرحي پنج مرحله‌اي را براي صلح با طالبان ارائه كرده است كه براساس آن اعضاي طالبان مي‌توانند در تركيب دولت اين كشور مشاركت كنند. تلاش‌هاي دولت افغانستان براي صلح با طالبان و وارد كردن آن به ساختار قدرت در افغانستان نزديك به دو سال است كه شروع شده ولي طي يكي دو ماه گذشته، به خصوص با اعلام طرح خروج نيروهاي خارجي تحت فرماندهي امريكا از افغانستان تا ۲۰۱۴ اين كوشش‌ها تشديد شده است. امريكايي‌ها نيز اوايل امسال تماس‌هاي اوليه‌اي را با طالبان در كشور قطر برقرار كردند و اخيراً هم نشست‌هايي ميان مقامات دولتي افغانستان و پاكستان در اسلام آباد و تركيه برگزار شده است. 

بر اساس طرح جديد كه «نقشه راه فرآيند صلح» ناميده مي‌شود و خبرگزاري فرانسه به نسخه‌اي از آن دست يافته، تا سال ۲۰۱۵ ميلادي گروه‌هاي طالبان، حزب اسلامي و ساير گروه‌هاي مسلح، به مخالفت‌هاي مسلحانه خود پايان خواهند داد. بر اساس اين طرح، اين گروه‌ها از نهادهاي نظامي به نهادهاي سياسي تغيير شكل خواهند داد. بر اساس اين طرح، گفت‌وگوهايي بين دولت كابل با طالبان و با حمايت اسلام آباد و واشنگتن در شش ماهه اول سال آينده در عربستان سعودي برگزار خواهد شد. بر اساس بند سوم اين طرح، طالبان و ساير گروه‌هاي مسلح بايد تا نيمه دوم سال آينده به صورت احزابي سياسي تغيير شكل دهند كه در ساختار قدرت كشور مشاركت دارند.
 
بر اين اساس اعضاي طالبان مي‌توانند پست‌هاي كابينه‌اي را در دست گرفته و به عنوان استانداران محلي به ويژه در مناطق شرق و جنوب اين كشور به كار گرفته شوند. گام‌هاي پاياني اين طرح شامل پيدا كردن پاياني مسالمت‌آميز براي درگيري‌ها در طول شش ماهه اول سال ۲۰۱۴ ميلادي و تلاش براي تأمين امنيت و ثبات درازمدت افغانستان و منطقه است. در اين طرح به اين مسئله اشاره شده كه روند صلح بايد به قانون اساسي افغانستان احترام بگذارد و اجراي آن نبايد حقوق و آزادي‌هاي شهروندان اين كشور اعم از زن يا مرد را به خطر اندازد. در اين طرح به اين مسئله اشاره شده كه طالبان بايد ضمن قطع رابطه با القاعده و ساير گروه‌هاي تروريستي، به صورت مشهود خشونت را كنار بگذارد. 

نقش محوري ترك‌ها و قطري ها
نكته قابل توجه اين است كه دولت‌هاي قطر و تركيه در اين فرآيند صلح، نقشي محوري ايفا مي‌كنند. علاوه بر گشايش دفتر طالبان در دوحه قطر، ديروز روزنامه الوطن تركيه در گزارشي درباره سياست خارجي تركيه در قبال سوريه و كشورهاي منطقه افشا كرد كه اطلاعات موجود تأكيد مي‌كند بيش از ده‌ها هزار نفر از اعضاي طالبان هم اكنون در خاك تركيه به سرمي‌برند. اين روزنامه ترك به نقل از نامق كمال زيبق، دبيركل سابق حزب دمكرات كوچك نوشت در تركيه ده‌ها هزار جنگجوي طالبان حضور دارد كه در سوريه مي‌جنگند و تركيه را به پايگاه خود تبديل كرده‌اند. براساس اين گزارش، آنان هم اكنون در پايگاه نظامي گيلوي غوزي در استان اسكندرون مستقر هستند كه به پايگاه طالبان در تركيه تبديل شده است.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار