جوان آنلاین: رئیسجمهور اوکراین از فضای مثبت ایجادشده میان مسکو و واشینگتن در پی اقدام روسیه در آزاد کردن یک معلم امریکایی استفاده و پیشنهاد تبادل زمین را مطرح کرد که روسها بلافاصله این پیشنهاد را با تأکید مجدد بر آمادگی برای گفتوگوهای صلح رد کردند.
پیت هگست، وزیر دفاع امریکا روز سهشنبه در سخنانی، اگرچه از افزایش هزینههای دفاعی به رقمی بیش از آنچه در دولت «جو بایدن» تعیین شده بود، حمایت کرد، اما به صراحت گفت: «نیروهای امریکایی را به اوکراین نمیفرستیم و ترامپ انتظار دارد در مورد اوکراین به توافق صلح سریعی دست یابد.» این اظهارات، فقط یکی از اقداماتی بود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین آنها را به منزله چراغ سبز برای توافق با روسیه و پایان جنگ تلقی کرد. او که پیشتر همواره واگذاری سرزمین به روسیه را رد کرده بود، در گفتوگو با روزنامه انگلیسی گاردین پیشنهادی با این مضمون مطرح کرد: «ما یک منطقه را با قلمروی دیگر مبادله خواهیم کرد. کییف آماده تبادل زمین با منطقه کورسک روسیه است که اوکراین در یک حمله غافلگیرانه مردادماه۱۴۰۳ آن را تصرف کرد.» رئیسجمهور اوکراین همچنین گفت که کشورش تنها با شرکای اروپایی نمیتواند از تضمینهای امنیتی برخوردار شود و افزود: «تضمین امنیتی بدون امریکا تضمینهای امنیتی واقعی نیست.» البته این اظهارات، استقبال روسها را به دنبال نداشت. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه در پاسخ به خبرنگاران در این باره گفت: «روسیه هرگز در مورد موضوع تبادل سرزمینهای خود بحث نکرده و نخواهد کرد، این امر، غیرممکن است.» پسکوف با تأکید بر اینکه نیروهای اوکراین از خاک روسیه بیرون رانده میشوند یا نابود خواهند شد، گفت: «روسیه برای گفتوگوهای صلح آماده است، این یک موضع ثابت است که در جهان به خوبی شناخته شده است.»
آزادی یک امریکایی دیگر
در واقع عامل اصلی که زلنسکی را به طرح چنین پیشنهادی واداشت، اقدام روز سهشنبه روسیه مبنی بر آزادی مارک فوگل، معلم زندانی امریکایی آن هم پس از سفر ناگهانی استیو ویتکف، فرستاده ویژه امریکا به مسکو بود. فوگل ۶۱ ساله حدود یکدهه به عنوان معلم تاریخ در مدرسه انگلیسی- امریکایی در مسکو کار کرد. وی آگوست۲۰۲۱ در فرودگاهی در مسکو در حالی که ۱۷ گرم حشیش حمل میکرد، دستگیر شد. به گفته خانواده و وکیل وی، پزشک برای درمان «درد شدید ستون فقرات» مصرف آن را به او توصیه کرده بود. ساعاتی بعد از آزادی فوگل، آدم بولر فرستاده ویژه امریکا در امور گروگانها بدون اشاره به جزئیات، اعلام کرد یک امریکایی دیگر آزاد خواهد شد. او در پاسخ به سؤال یک شبکه تلویزیونی امریکایی درباره اینکه این شخص چه کسی خواهد بود، گفت: «این خبر غافلگیرکننده است و فردا منتشر میشود.» بولر در پاسخ به این پرسش که آیا شهروند بعدی امریکایی که آزاد میشود در روسیه است یا نه گفت: «نمیتوانم در مورد مکانی که او زندانی بوده است، نظر بدهم.»
دونالد ترامپ هم که در گفتوگو با فاکسنیوز گفته بود، اوکراین احتمالاً روزی به روسیه بپیوندد، درباره آزادی فوگل به خبرنگاران گفت: «روسیه با ما بسیار خوب رفتار کرد. در واقع، امیدوارم این آغاز رابطهای باشد که بتوانیم جنگ را پایان دهیم.»
بروز نقطه عطف در جریان کنفرانس مونیخ
تارنمای پولیتیکو با اشاره به راهبرد اوکراین در اروپا به منظور مطابقت با تغییر لحن امریکا نوشت: «راهبرد جدید اروپا در قبال اوکراین در کنفرانس امنیتی مونیخ به عنوان یکی از بزرگترین گردهمایی سران دفاعی جهان به منصه ظهور خواهد رسید.»
پولیتیکو اضافه کرد: «این یک تغییر قابل توجه از دوران ریاست جمهوری جو بایدن است. در دولت بایدن، امریکا و متحدانش بر حمایت از اوکراین تأکید کرده بودند و جو بایدن گفته بود تا هر زمان که طول بکشد به چنین حمایتی ادامه خواهند داد. با وجودی که اروپا همچنان تأکید دارد که بر حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد، اما بحثهایی که در کنفرانس امسال مونیخ مطرح خواهد شد، میتواند تغییر در مسیر آینده این کشور جنگزده باشد.» همچنین پولیتیکو به نقل از یک مقام آگاه از مذاکرات محرمانه بین امریکا و اوکراین نوشت: دو طرف در آستانه کنفرانس مونیخ در مورد تضمینهای امنیتی بلندمدت گفتوگو کردهاند که شامل سلاحها و قابلیتهای اطلاعاتی مانند ماهوارههایی است که اروپاییها نمیتوانند ارائه کنند.
ترامپ همچنین برخی از منابع معدنی ارزشمند اوکراین را در ازای کمک امریکا پیشنهاد کرده است. پولیتیکو نوشت: «مسکو نیز محتاط است. میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که مقامات این کشور منتظر پیشنهادهای مشخص دولت ترامپ هستند.»