جوان آنلاین: ملیپوشان تکواندو فرصت حضور در فینال گرندپری ۲۰۲۳ را به دلیل کارشکنی انگلیس در صدور ویزا از دست دادند.
وزنکشی رقابتها در حالی دیروز در شهر منچستر برگزار شد که جای خالی ناهید کیانی، مبینا نعمتزاده، ابوالفضل زندی، مهران برخورداری و مهدی حاجموسایی در بین مدعیان جهان خالی بود. هوگوپوشان ایران این فرصت را داشتند تا با قرار گرفتن در بین برترینهای گرندپری سهمیه حضور در بازیهای المپیک پاریس ۲۰۲۴ را قطعی کنند، اما سیاسیکاری کشور میزبان این فرصت بزرگ را از تکواندوکاران ما گرفت. با توجه به تصمیمات سیاسی و تکرار آن توسط انگلیس علیه تیمملی تکواندو، انتظار میرود مسئولان فدراسیون اعتراض جدی خود را به گوش رئیس فدراسیون جهانی تکواندو برسانند و تصمیمی قاطع در این خصوص اتخاذ کنند.
چالش ویزا
برگزاری رقابتهای مهم تکواندو به میزبانی انگلیس به یکی از چالشهای تکواندوی کشورمان در سالهای اخیر تبدیل شده است. مسابقات گرندپری دیروز در شهر منچستر و در رشته پاراتکواندو آغاز شد و امروز هم برترین تکواندوکاران دنیا روی شیاپچانگ میروند، اما از آنجا که انگلیسیها عادت کردهاند با گربهرقصانی در پروسه صدور ویزا تکواندوی ایران را به دردسر بیندازند، اینبار ویزای همه اعضای تیم پاراتکواندو و رئیس فدراسیون را صادر، ولی از صدور ویزای تیم تکواندو خودداری کردند. این رفتار غیرورزشی از سوی انگلیسیها مسبوق به سابقه است و متأسفانه فدراسیون جهانی تکواندو نیز واکنشی به این مسئله نشان نمیدهد.
سال ۲۰۱۹ بود که انگلیس از امتیاز میزبانیاش در مسابقات جهانی سوءاستفاده کرد و با کارشکنی در صدور ویزا، اجازه حضور تیم کشورمان با ترکیب کامل در این رویداد مهم را نداد. در آن زمان میرهاشم حسینی که در دوران اوج خود قرار داشت فرصت درخشش در رقابتهای جهانی را از دست داد. سال گذشته هم اعضای تیمملی به خاطر صادر نشدن ویزا، شانس رقابت در گرندپری منچستر را پیدا نکردند. در رقابتهای ۲۰۲۳ نیز انگلیسیها تغییری در رفتار غیرورزشی و سیاسیکاری خود ندادند تا در آستانه بازیهای المپیک این فرصت مهم از بچههای تکواندوی ایران گرفته شود.
آخرین مرحله از رقابتهای گرندپری همه ساله در منچستر برگزار میشود و امتیاز بالای این رویداد امسال برای مدعیان حضور در المپیک بسیار حائز اهمیت است. این مسابقات G۱۰ است و ۱۰۰ امتیاز آن تأثیر زیادی در ارتقای تکواندوکاران در رنکینگ جهانی دارد. طبق قوانین، ۳۰ نفر اول رنکینگ اوزان المپیکی اجازه حضور در این مسابقات را داشتند، ولی دود تصمیمات سیاسی میزبان به چشم ناهید کیانی، مبینا نعمتزاده، ابوالفضل زندی، مهران برخورداری و مهدی حاجموسایی رفت. این آخرین مرحله از مسابقات کسب سهمیه المپیک از طریق رنکینگ بود و نمایندگان ما برای زنده نگه داشتن شانس حضورشان در پاریس ۲۰۲۴ باید در مسابقات قارهای به میدان بروند تا شاید به سهمیه المپیک برسند.
تلاش فدراسیون
دبیر فدراسیون تکواندو روند تلاش و پیگیری برای گرفتن ویزای انگلیس را تشریح کرد. ویزای انگلیس در حالی برای ملیپوشان تکواندو صادر نشد که روز گذشته مراسم قرعهکشی اوزان مختلف برگزار شد. اصغر رحیمی در گفتگو با برنامه ورزشگاه گفت: «سومین بار است که انگلیس این کار را انجام میدهد. در سال ۲۰۱۹ برای مسابقات قهرمانی جهان دیر به بچهها ویزا دادند یا اصلاً ندادند. سال گذشته که مسابقات به میزبانی منچستر بود، بار دیگر ویزا ندادند. متأسفانه برای امسال هم پنجشنبه شب اعلام کردند ویزا دادهاند که البته فقط یک کد است. کارهای ویزای ما به دلیل نداشتن سفارت در یک دفتر کارگزاری در آنکارای ترکیه انجام میشود. نماینده ما باید به آنجا برود و مدارک را تحویل سفارت بدهد. ویزاها صادر نشده و فقط کدش را اعلام کردهاند. این دفتر کارگزاری، مدارک را تحویل میگیرد و به سفارتخانه میدهد و زمان صدور مشخص نیست. دستکم ۲۴ ساعت طول میکشد. برخی مواقع هم ممکن است به دلیل تعطیلی شنبه یا یکشنبه بگویند دوشنبه بیایید و ویزا را بگیرید. مسابقات فقط امروز و فردا برگزار میشود، اما همه اوزان ما روز اول مسابقه دارند. این مسئله هم به ضرر ماست.»
دشمنی همیشگی
رحیمی در خصوص دشمنی انگلیس با ورزش کشورمان اظهار داشت: «با توجه به دو تجربه تلخ قبلی، زمانی برای دریافت ویزا اقدام کردیم که مسئولان فدراسیون جهانی و کمیته برگزاری مسابقات مثل رئیس فدراسیون تکواندوی انگلیس تعجب کردند و گفتند چرا تا این اندازه زود اقدام کردید، چون هنوز سایت باز نشده است. تمام مکاتبات موجود است که از شهریور برای دریافت روادید اقدام کردیم. تا روز گذشته هم به ما نگفتند دیر اقدام کردید. مدام میگفتند ویزا در حال صدور است. هادی ساعی در زمان حضورض در فرانسه، نشستی سه نفره را با رئیس فدراسیون جهانی و فدراسیون انگلیس برگزار کرد. با وجود آن مذاکرات، او موضوع را دو ماه قبل پیگیری کرد و رئیس فدراسیون تکواندوی انگلیس در حضور رئیس فدراسیون جهانی قول داد این کار انجام شود. مسائل صدور ویزا خارج از دستان فدراسیونهاست. مثل خود ما که اگر بخواهیم در زمان میزبانی به برخی کشورها روادید بدهیم، رئیس فدراسیون میگوید کار را پیگیری میکنیم، اما آنجایی که میخواهد روادید بدهد، دیگر فدراسیون دخالتی ندارد. این مسائل در وزارت خارجه انگلیس انجام شده است. بحث کاملاً سیاسی و خارج از حیطه ورزش، فدراسیونهای تکواندوی کشورها و فدراسیون جهانی است.»
زود اقدام کردیم، اما ...
مدیر تیمهای ملی در پایان صحبتهایش از دست دادن امتیازهای مهم را در کسب سهمیه سرنوشتساز خواند: «این مسابقات G۱۰ و ۱۰۰ امتیازی بود. ۱۰۰ امتیاز را سال گذشته و ۱۰۰ امتیاز را امسال از دست دادیم. در زمان جمعبندی امتیازها و دعوت نفرات ممکن است یک نفر با یک امتیاز اختلاف به المپیک نرود در شرایطی که ما ۲۰۰ امتیاز از دست دادهایم. دیگر برخی رسانهها دنبال این نروند که فدراسیون تکواندو دیر اقدام کرد. با وجود پیگیریهای وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک نباید بگوییم جزو مسائلی است که با یک فشار خاص میتوانیم از همین جا کار را انجام بدهیم.»