بیتردید نوجوانی یکی از حساسترین و دشوارترین دورههای زندگی است که فرد را با تغییرات چشمگیری مواجه میکند و پایههای شخصیت او را بنیان میگذارد. در این میان برخورد اطرافیان بهخصوص خانواده، با نوجوانان نقش تعیینکنندهای در شکلگیری شخصیت و زندگی آینده آنها ایفا میکند، از این رو کتاب «چگونه با دختر نوجوانم رفتار کنم» اینجاست تا با ارائه راهکارهای عملی، این ضعفها را جبران کند. این کتاب، تألیف مشترک سامان محمدی، سمیه محمدزاده و حمید رحمانی است.
دوران نوجوانی نه تنها خود نوجوان، بلکه اطرافیان او را هم درگیر میکند. نوجوانان در این سن تأثیرپذیری بسیاری از اطرافیان خود دارند. محیط مدرسه، دوستان، معلمان و بسیاری از عوامل دیگر در شکلگیری شخصیت آنها نقش دارند، اما همچنان مهمترین و تأثیرگذارترین عامل، خانواده است.
کتاب چگونه با دختر نوجوانم رفتار کنم؟ حاصل همکاری سامان محمدی، سمیه محمدزاده و حمید رحمانی است. این کتاب، برای والدینی نوشته شده است که نمیدانند چه برخوردهایی میتواند در پرورش و تربیت دختران در دوران نوجوانی مفید واقع شود. نویسندگان با اشاره به نقش پررنگ خانواده، راهکارهایی برای بهبود ارتباطات میان اعضای خانه مطرح کردهاند که در نهایت مواجهه با چالشهای این سن را هم برای والدین و هم برای نوجوانان، آسانتر میکنند.
نویسندگان کتاب پیش رو بر این باورند دختران نوجوان برخلاف تفکر برخی از افراد، غیرقابلکنترل نیستند، بلکه برخورد با آنها نیازمند ظرافت و آگاهی است. این کتاب در نهایت به مخاطب کمک میکند رابطهای سازنده، سالم و مفید را با دختر نوجوان خود برقرار کند. همچنین پیادهسازی توصیههای پیش رو از سوی والدین سبب میشود نوجوانان بتوانند احساسات، هیجانات و انگیزههای غریزی خود را کنترل کنند و در مسیر درست قرار دهند.
یکی از نکتههایی که در کتاب پیش رو بارها تکرار شده، اهمیت توجه و گفتگو با دختران نوجوان است. یکی از واکنشهای ناخوشایند از سمت والدین، سرزنش فرزند بابت اشتباهاتش است. این واکنش نسبت به اشتباهات یا کمکاریهای نوجوانان باعث مشکلات اضطرابی، کاهش اعتمادبهنفس و ناکارآمدی آنها میشود. والدین باید بتوانند احساس امنیت و همدلی را به فرزندان خود منتقل کنند و بستری فراهم آورند که فرزندان با خیال راحت در خصوص ناراحتیها و نگرانیهای خود با پدر و مادر خود صحبت کنند، به همین دلیل ایجاد فضای امن در محیط خانه کمک میکند روابط میان والدین و دختران نوجوان به شکل کارآمد و صحیحی شکل بگیرد.
کتاب چگونه با دختر نوجوانم رفتار کنم، با ارائه راهکارهایی مفید، پیوند والدین و نوجوانان را قوت میبخشد و به شکلگیری شخصیت آنها در آینده کمک میکند. این کتاب را انتشارات هورین منتشر کرده است.
در بخشی از کتاب چگونه با دختر نوجوانم رفتار کنم، در مورد بهترین راهکارهای تربیتی میخوانیم:
هر کس دخترى داشته باشد که او را تباه نسازد و خوارش نکند و پسرش را بر وى برترى ندهد، خدا او را به بهشت میبرد.
در مراحل مختلف زندگی انسان، دوره نوجوانی از حساسترین و پراهمیتترین دوران زندگی محسوب میشود. این دوره که بین سالهای دهه دوم زندگی قرار دارد نه تنها نوجوان، بلکه والدین، مربیان، حتی خانواده و جامعه را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. زمانه خیلی تغییر کرده و این تغییرات باعث پیچیدهتر شدن دوران نوجوانی برای دخترانمان شدن است. طبق تحقیقاتی که ما در استان کردستان انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که مهمترین عامل مؤثر در زندگی نوجوانان، پدر و مادرها هستند، البته در کنار این موارد، عوامل دیگری از جمله جامعه، مدرسه، معلمان و همسالان نیز تأثیرگذار بودند، اما همچنان والدین مهمترین عامل مؤثر در زندگی نوجوانان هستند. بسیاری از خانوادهها برای تربیت دختران خود نگران هستند. دوره نوجوانی به دلیل فرازونشیبهایی که دارد، گاهی موجب بروز مشکلاتی میان خانوادهها و نوجوانان میشود.
دختران شما در دوران نوجوانی نیازمند توجه همهجانبه، ویژه و اصولی اعضای خانواده و بهویژه پدر و مادر، مربیان و معلمان خود هستند. آنها باید با ظرافت کامل و رفتاری مناسب و برنامهریزیشده، دختران را دریابند و با استفاده از اصول و مبانی تعلیم و تربیت صحیح به او کمک کنند تا بتوانند احساسات خود را کنترل کنند و شور و نشاطش را در مسیر درست به کار اندازند و انگیزههای غریزی را به کنترل درآورند. همچنین به آنها کمک کنند گرایشهای عاطفی و روانی را سامان دهند.
حس برتریجویی، استقلال و آزادی را با جهتدهی درست آرام کنند، ابهامهای ذهن خود را بشناسند، پاسخ سؤالهای متنوعش را بگیرند و قدرت و توان فکری خویش را برای موقعیت در زندگی به کار گیرند و آینده روشنی را پیش روی خویش ترسیم کنند.