آخرین روزهای شهریور دغدغههای خانوادههای دارای دانشآموز را به همراه دارد که به دنبال خرید لوازمالتحریر و کیف و کفش و لباس فرم مدرسه فرزندانشان هستند.
هر چند باید شعرها و سرودهای انرژی بخش روزهای اول مهر را تحت هر شرایطی گوش کرد، اما واقعیت این است که مهر با والدین مهربان نیست و قیمت بالای لوازم التحریر و کفش و لباس موجب شده تا خانوادههای متوسط و ضعیف جامعه روزهای پایانی شهریور را به سختی بگذرانند، چراکه بازار این اقلام رنگ و بوی گرانی به خود گرفته است.
در سمنان میتوان رفت و آمد بچههایی را دید که دست پدر و مادر را به این سو و آنسو میکشند تا زیباترین دفتر و ماژیک و مدادرنگی و خودکار و دیگر لوازم مورد نیازشان را بخرند.
لبخند تلخ والدین حکایت از گرانی لوارم التحریر دارد، اما میخواهند نشان دهند که برای تحصیل و پیشرفت فرزندانشان از هیچ تلاشی فروگذار نیستند.
هم اکنون در نمایشگاه لوازمالتحریر ایرانی- اسلامی، قیمت کوله پشتی بالای ۵۰۰ هزار تومان است و به گفته یکی از والدین، مسئله تنها خرید کیف یا چند دفتر نیست.
این پدر که دو فرزند دانشآموز دارد ادامه میدهد: «از مداد رنگی که معمولیترین آن بالای ۳۰۰ هزار تومان است تا جامدادی و دفتر و کلاسور و... همه لوازم مورد نیاز برای یک دانشآموز است که مجموع آنان با حدود ۳ میلیون تومان هم جمع نمیشود.»
هر چند خانوادهها سعی میکنند به گونهای خرید کنند که هم رضایت فرزندان را به دست آورده باشند و هم دخل و خرجشان در این روزهای پایانی شهریور با هم بخواند. در خراسانجنوبی هم آسمان همان رنگ است و مادری همراه دو فرزند دختر و پسر حدود ۹ و ۱۴ ساله دفترهای یک مغازه را نگاه میکند تا بتواند لوازمالتحریر متناسبی برای فرزندش پیدا کند.
وی با بیان اینکه علاقه من خرید لوازمالتحریر با طرحهای ایرانی و اسلامی برای فرزندانم است، میگوید: «اگر قیمتها را بررسی کنیم متوجه میشویم که قیمت دفتر با طرح ایرانی و اسلامی و از جمله دفاتر با تصاویر شهدا بسیار گرانتر از سایر لوازمالتحریر است. قیمت دفتر از حدود ۴۵ هزار تومان شروع میشود و تا ۱۵۰ یا ۲۰۰ هزار تومان نیز ادامه پیدا میکند که برای خانوادههای دارای دو – سه فرزند هزینه زیادی را خرید لوازمالتحریر به همراه دارد.»
این خانم تأکید دارد: «سعی میکنیم از نمایشگاههای ویژه لوازمالتحریر یا نمایشگاههای پاییزه خرید مورد نیاز اول مهر را انجام دهیم تا هزینهها اندکی کمتر شود. یک اتفاق خوبی که در برخی از مدارس امسال رخ داده، این است که مسئولان آموزشگاهها اعلام کردند که اگر لباس فرم مدرسه اندازه دانشآموز است نیازی به خرید و تهیه لباس فرم جدید وجود ندارد.»
در کنار صحبتهای مردم و وضعیت بازار، وقتی به سراغ مسئولان میرویم، چنان وانمود میکنند که گویی همه چیز تحت کنترل است. درست مثل صحبتهای سرپرست سازمان صمت خراسان جنوبی که میگوید: «طرح نظارتی بازار ویژه بازگشایی مدارس به منظور تأمین، توزیع و ارائه به موقع کالا، نظارت و بازرسی بر قیمت و خدمات اولویتدار تا ۱۵ مهر ماه اجرا میشود تا از افزایش غیرمنطقی قیمتها و بروز تخلفهای احتمالی جلوگیری شود.»
احمد آریافر به افزایش تقاضا برای خرید کالاهای مرتبط همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید و بازگشایی مراکز آموزش عالی نیز اشاره کرده و ادامه میدهد: «در این طرح نظارتی کالاهایی از جمله نوشت افزار، کیف، کفش و سایر ملزومات تحصیلی همچنین خدمات آموزشی، شهریه مدارس غیر دولتی و غیرانتفاعی و سرویس مدارس از سوی بازرسان رصد میشود.»
وی وحدت رویه در اقدامات نظارتی و کنترل بازار با هدف ایجاد آرامش را از دیگر هدفهای اجرای این طرح نظارتی عنوان کرده و تصریح میکند: «در مدت اجرای طرح از ظرفیت سایر دستگاههای نظارتی برای بازرسی و رصد دقیق کالاها و خدمات هدف استفاده میشود.»
به گفته این مسئول، مردم در صورت مشاهده هرگونه تخلف اعم از گرانفروشی و درج نکردن قیمت، مراتب را به سامانه تلفنی ۱۲۴ اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کنند.
دانشجویان نیز گلهمندند
در کنار لوازم مورد نیاز دانشآموزان، دانشجوها هم روزهای سختی را سپری میکنند. قیمت کوله پشتی مناسب دانشجو حدود یک میلیون تومان است ولی شاید با تلاش فراوان بتوان در حدود ۷۰۰ - ۸۰۰ هزار تومان هم پیدا کرد.
یک دانشجو در شهر مشهد با بیان اینکه قیمت یک کلاسور معمولی نیز حدود ۲۰۰ هزار تومان است، میگوید: «اگر یک دانشجو بخواهد در خوابگاه زندگی کند، خرید اقلام مورد نیاز برای یک زندگی دانشجویی در خوابگاه را نیز به این هزینهها اضافه باید کرد.»
در آذربایجانشرقی مدیرکل تعزیرات حکومتی استان با بیان اینکه تخلفات بازار نوشت افزار در آذربایجانشرقی از سوی بازرسان تعزیرات رصد میشود، گفته: «تعزیرات حکومتی برابر دستورالعمل اعلامی از سوی سازمان و مقررات ماده ۱۹ آییننامه تعزیرات حکومتی در قالب گشت مشترک به همراه بازرسان آموزش و پرورش و اداره کل صمت بر بازار عرضه این محصولات بازرسی و نظارت میکند.»
صمد حضرتی با تأکید بر اینکه بازرسان این سازمان با مشارکت اتحادیه پوشاک و نوشت افزار به صورت مستمر و مؤثر در بازار حضور دارند، اظهار کرد: «در گشتهای مشترک، گرانفروشی، عدم درج قیمت، احتکار، تقلب، عدم صدور فاکتور و فروش اجباری مورد رصد بازرسان قرار میگیرد.»
وی با بیان اینکه تاکنون در قالب ۱۸ تیم گشت انجام و ۷۵ مورد بازرسی شده است، گفته: «اصناف تلاش کنند حقوق شهروندی و مصرف کنندگان را رعایت کنند و به سود متعارف قانع باشند.»
به هر حال مسئولان در شرایطی یک مشت آمار و ارقام به خورد رسانهها میدهند بازار در بیثباتترین حالت خود قرار دارد و یک کالا یا لوازم التحریر را میتوان با ۱۰ قیمت مختلف پیدا کرد.
شمارههای ارائه شده از طرف سازمانها برای تماس با آنها و گزارش دادن و برخورد با تخلفات نشان داده نتیجهای ندارد. به طوری که حالا کمتر کسی به آنها اعتماد دارد.