کد خبر: 1163030
تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۲:۲۰
«کودتای نقاب» در آئینه یک بازخوانی نوین
مروری بر «قدر مطلق یک توطئه» در تاریخ نظام اسلامی، کودتای نقاب یکی از شاخص‌ترین رویداد‌های براندازانه است. با این همه تاکنون درباره این واقعه، پژوهش‌هایی محدود انجام و عرضه شده است
شاهد توحیدی

در تاریخ نظام اسلامی، کودتای نقاب یکی از شاخص‌ترین رویداد‌های براندازانه است. با این همه تاکنون درباره این واقعه، پژوهش‌هایی محدود انجام و عرضه شده است. اثر «قدر مطلق یک توطئه، کودتای نقاب به روایت اسناد»، در اعداد معدود بررسی‌هایی است که در این موضوع صورت پذیرفته است. این کتاب توسط شاداب عسگری و اسماعیل قمریان معمره تألیف شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در اشارتی کوتاه، درباره موضوع این تحقیق آورده است: «طرح‌ریزی و اقدام برای کودتای نقاب، در بالاترین حدّ ممکن می‌توانست تأمین‌کننده منافع دولتمردان امریکایی باشد. چرا که اگر فقط قسمت اول طرح که شامل بمباران منزل امام بود، انجام می‌پذیرفت و مابقی طرح کودتا نیز با شکست رو‌به‌رو می‌شد، بخش اصلی و اعظم خواسته‌های آن‌ها مبتنی بر حذف یک زعیم بزرگ و تأثیرگذار از صحنه سیاست ایران و جهان، محقّق گردیده بود. کودتاچیان چنین باور داشتند که حتی در صورت عدم موفقیت کودتا، وضعیت ارتش دگرگون خواهد گشت و اعتماد حکومت جدید از ارتشیان سلب خواهد شد. این مهم نیز فرصت جدیدی را در اختیار آن‌ها قرار می‌داد، تا طرح دیگری را علیه ایران اجرایی نمایند. از این‌روست که این کودتا را می‌توان قدر مطلق یک توطئه دانست....»
در بخشی از این کتاب، مؤلفان آن از یکی از فراز‌های تلاش خویش در نیل به حقایق کودتای نقاب پرده برداشته‌اند: «در روند پژوهش کتاب قدر مطلق یک توطئه، با واسطه‌هایی و پس از چندین جلسه رایزنی، موفق به ملاقات با خلبان معروف کودتای نقاب شدم. کسی که نیمه‌شب با حضور در منزل آیت‌الله خامنه‌ای، ایشان را در جریان کودتا قرار داد. در دیداری که با آن خلبان داشتم، سعی شد به ابعاد ناشناخته و روایت‌های ناگفته از کودتای نقاب پرداخته شود. از آنجایی که مصاحبه شونده بنابر معذوریت‌های پیش‌روی خود، سعی داشت از پاسخ به برخی پرسش‌ها خودداری کند، با این حال با او درباره آن شب عجیب به گفتگو نشستم. یکی از نکات مهم صحبت‌هایش این بود که کودتاچیان امریکا را کعبه آمال خود می‌دانستند. افرادی که برای کودتا انتخاب شده بودند، اشخاصی بودند که امریکا را به عنوان یک ابرقدرت جهانی به حساب می‌آوردند. شاهد مثال آن‌ها هم افغانستان بود. او همچنین درباره نگاه کودتاچیان به دین نیز گفت: کسانی که برای کودتا انتخاب شده بودند، اعتقاد داشتند اسلام چیزی جز نماز و روزه نیست. از این‌رو نتیجه می‌گرفتند که دین از سیاست جداست و بنابراین روحانیون نیز سواد سیاسی ندارند. به گفته خلبان معروف، کودتاچیان معتقد بودند روحانیون راه و رسم حکومت‌داری را نمی‌دانند و اعتقاد داشتند که در آینده، شرایط برای تسلط کمونیست‌ها در کشور فراهم می‌شود. از سوی دیگر سعی کردند با معرفی آیت‌الله شریعتمداری و رجوع به فتوای او، کودتاچیان را برای اجرای توطئه اقناع کنند. مجموع این عوامل به‌علاوه سیاه‌نمایی‌های که در مورد جمهوری اسلامی راه‌اندازی کرده بودند، برای کودتاچیان ایجاد انگیزه می‌کرد. وقتی در مورد انگیزه وی از لو دادن کودتا پرسیدم، اظهار داشت: وقتی در سال ۵۷ امام فرمودند سوگند به شاه باطل است، ما همه سوگندهایمان را به قرآن و خدمت به مردم ایران تغییر داده بودیم. بنابراین من سرباز قسم خورده‌ای بودم که وقتی افرادی مثل حمید نعمتی مرتب تکرار می‌کردند: برای پیروزی، ۵ میلیون نفر را هم خواهیم کشت، نمی‌توانستم خیانت به مردم و کشورم را بپذیرم. او ادامه داد: هرچند از آقای شریعتمداری هم فتوا گرفته بودند، اما من نمی‌توانستم قبول کنم و با این مسئله کنار بیایم. از سوی دیگر وقتی جریان را برای مادرم توضیح دادم، به من گفت: اگر به مسئولان اطلاع ندهی، شیرم را حلالت نمی‌کنم. با این سخن مادرم، دیگر جای هیچ شبه‌های برای من باقی نماند؛ لذا آماده شدم تا طرح کودتا را به اطلاع مسئولان برسانم....»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار