سرویس بین الملل جوان آنلاین: البته مذاکرهکنندگان هیچگاه پاسخ نمیدهند که چرا اینقدر دیر درس کلاس اول را گرفتهاند؟! با این حال عراقچی هنوز دوست دارد درسهای بیشتری بگیرد تا درسها را خوب بیاموزد: «فرصت حفظ برجام وجود دارد، اگر طرف دیگر به تعهداتش عمل کند، اروپا باید از خودگذشتگی بیشتری نشان دهد.»
برجام، غیرانتفاعیترین مدرسه کشور است؛ هزینهاش را مردم میدهند، سودش را ادارهکنندگان آن – اروپا و امریکا – میبرند، درسش را عراقچی و دوستان میگیرند!
ظاهراً معاون «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه، نمیتواند از توافق هستهای سال ۱۳۹۴ دل بکند، این در حالی است که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم به تازگی اذعان کرده که حفظ توافق هستهای با ایران دشوار شده است.
«سید عباس عراقچی» به تازگی در گفتگو با رسانه هلندی «ان. آر. سی» ضمن انتقاد از مواضع اروپا در برابر برجام گفت: «هنوز امیدهایی برای نجات توافق هستهای وجود دارد.»وی افزود: «اروپا باید کمی بیشتر تلاش کند تا توافق هستهای با ایران که رهبرانش بر حفظ و ادامه آن تأکید دارند، نجات یابد.» عراقچی در عین حال درباره امکان تغییر رویه ایران هشدار داد و گفت: «درسی که از برجام گرفتیم این بود که مقاومت، بیشتر از تمایل به همکاری جواب میدهد.» این در حالی است که «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در سخنان اخیر خود در پارلمان اروپا به وضعیت برجام اشاره کرد و گفت: «ما واقعاً به ارزش دیپلماتیک و امنیتی توافق هستهای با ایران، اعتقاد داریم، اما همه میدانند که حفظ این توافق به طور فزایندهای دشوار شده است.»
موگرینی آینده برجام را در شرایطی زیر سؤال برده است که پیشتر «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه هم در هشدار به ایران گفته بود که پاریس به طور جدی در حال بررسی استفاده از مکانیسم ماشه در برجام است. وی بدون اشاره به عهدشکنی امریکا و طرف اروپایی در پارلمان این کشور گفت: «هر دو ماه یک بار لطمهای (به توافق هستهای توسط ایران) وارد میشود، تا امروز که از خودمان سؤال میکنیم و من این را خیلی واضح میگویم که مکانیسم حل اختلاف در توافق را اجرا کنیم.» این اظهارات، واکنش «سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت خارجه را به دنبال داشت. وی گفت که برجام در شرایط کنونی به اروپا اجازه نمیدهد که در قبال اعمال حق مشروع ایران در پاسخ به اقدامات غیرقانونی و یکجانبه امریکا و نقض اساسی تعهدات طرفهای اروپایی به مکانیسم ماشه استناد کند.»
با این همه، قرار است پانزدهم آذرماه، معاونان وزرای خارجه ایران و ۱+۴ در وین مذاکراتی داشته باشند. موسوی گفته است: «این نشست پیرامون بررسی گامهایی است که ایران در راستای کاهش تعهدات هستهای خود در قالب برجام برداشته و از دید آنها، این اقدامات، اقداماتی مهم و مشکلساز بوده است.»
فکر اینکه با ایران هر آنچه میخواهید بکنید از سر بیرون کنید
روسیه روز پنج شنبه موضع قاطعی علیه طرفهای غربی اتخاذ کرد. «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه این کشور در بخشی از کنفرانس خبری هفتگی به طرفهای غربی توافق هستهای هشدار داد فکر اینکه میتوانند هر کاری را میخواهند با ایران انجام دهند، کنار بگذارند. وی در بخش دیگری از این نشست، خروج امریکا از برجام را «غیرقانونی» توصیف و تصریح کرد که این اقدام به ایجاد مشکلاتی در اجرای توافق منجر شده است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه به خلف وعده اروپاییها در برخورداری ایران از مزایای توافق هستهای هم اشاره و از آن انتقاد کرد. او گفت: «این واقعیت، در کنار عدم آمادگی کشورهای اروپایی برای ایجاد شرایط لازم جهت برخوردار کردن ایران از مزایای تجاری و اقتصادی ذیل برجام دلیل اصلی چالشهایی است که برجام با آن مواجه شده است.»