سخنگوي وزارت خارجه امريكا اعلام كرده كه طبق برنامه اقدام مشترك(توافق ژنو)، دشواري مذاكرات درباره گام پاياني اين توافق ممكن است منجر به اين شود كه ايران و 1+5 اين توافق را تمديد كنند.
ايران و 1+5 از 29 بهمن ماه دور جديدي از مذاكرات خود را براي توافق موسوم به «گام نهايي» شروع ميكنند. البته قبل از توافق گام نهايي، طرفين بايد در گام هايي مياني در خصوص قطعنامههاي سازمان ملل و برخي ديگر از موضوعات نيز گفتوگو كنند؛ موضوعي كه باعث شده برخي ناظران رسيدن به توافق در طول شش ماه را ناممكن بدانند و برخي هم لزوم دستيابي به يك توافق مياني در فاصله گام اول و گام نهايي را مطرح كنند. برخي ديگر از جمله برخي كارشناسان امريكايي هم ميگويند كه ايران و 1+5 به جاي مذاكره بر سر گام نهايي بايد بر سر چند توافق كوتاهمدتتر مذاكره كنند. هنوز مشخص نيست كه نقشه راه مذاكرات و توافقات آتي چگونه خواهد بود و احتمالاً از 29 بهمن، ديپلماتهاي بلندپايه طرفين، با جزئيات بيشتري در اين باره گفت و گو ميكنند. با اين حال، مقامهاي امريكايي با اشاره به دشواري مذاكرات گام نهايي ميگويند كه ممكن است اين مذاكرات طولانيتر از شش ماه باشد.
به گزارش خبرگزاري فارس، «جن ساكي» سخنگوي وزارت خارجه امريكا دوشنبه شب در كنفرانس خبري روزانه خود گفت: «همانطور كه در برنامه اقدام مشترك (توافق ژنو) آمده است، بازه زماني شش ماهه (براي رسيدن به توافق جامع) بنا بر رضايت طرفين قابل تعويض (تغيير) است اما حائز اهميت است كه به خاطر بسپاريم مذاكرات جامع هنوز آغاز نشده است و ما در مرحله تصميمگيري نيستيم. ما پيشبيني نميكنيم و نميدانيم كه آيا اين بازه زماني تغيير ميكند يا تمديد ميشود. اتحاديه اروپا به طور قطع يكي از ميزبانان اين گفتوگوها است، اما از نقطه نظر ما، هنوز درباره بازه زماني تصميمگيري نشده است. » جن ساكي درباره مذاكرات براي رسيدن به توافق نهايي گفت: «اين مذاكرات به طرز فوقالعادهاي دشوار خواهد بود و رئيسجمهور امريكا در سخنراني سالانه خود اين مسئله را اعلام كرد. من فكر ميكنم ما به طور قطع با اين مسئله موافقيم و هماكنون در نقطهاي قرار نداريم كه بگوييم آيا مذاكرات بيش از شش ماه به طول ميانجامد اما در هر صورت طبق برنامه اقدام مشترك چنين امري مجاز است. »
سخنگوي وزارت خارجه امريكا درباره تحريمها عليه ايران اينگونه گفت: «ما شكست مذاكرات را نميخواهيم. اگر مذاكرات شكست بخورد به طور قطع از تحريمهاي بيشتر (عليه ايران) حمايت ميكنيم. ما بايد ببينيم كه الان در چه نقطهاي قرار داريم و گامهاي بعدي چه خواهد بود، اما فكر ميكنم آنچه در اينجا مهم است اين است كه اين بهترين شانسي است كه ما براي دنبال كردن اين مسير ديپلماتيك به دست آورديم. »
جن ساكي در ارتباط با حق ايران براي استفاده از برنامه صلحآميز هستهاي گفت: «ما به طور اساسي براي هيچ كشوري حق غنيسازي قائل نميشويم. من نميخواهم درباره نتيجه (مذاكره درباره توافق نهايي) پيشبيني كنم. بله ما براي مدتهاي طولاني از برنامه صلحآميز هستهاي حمايت كرديم و اين مسئله اجزاي مختلفي دارد و من در موقعيتي قرار ندارم كه بخواهم درباره نتيجه نهايي (توافق نهايي) صحبت كنم. »
ظريف: نتيجه مذاكرات با 1+5 بايد رفع تحريمها باشد