کد خبر: 602940
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۳۹۲ - ۱۹:۱۶
گري سيك مشاور امنيت ملي اسبق امريكا: نتانياهو «چوپان دروغگو» است
118 نماينده مجلس نمايندگان امريكا با امضاي نامه‌اي كه از 20 روز پيش تنظيم شده بود از باراك اوباما خواسته‌اند كه با انتخاب حسن روحاني به عنوان رئيس‌جمهور بعدي، راه ديپلماسي را براي پيشبرد اختلافات دنبال كند.
118 نماينده مجلس نمايندگان امريكا با امضاي نامه‌اي كه از 20 روز پيش تنظيم شده بود از باراك اوباما خواسته‌اند كه با انتخاب حسن روحاني به عنوان رئيس‌جمهور بعدي، راه ديپلماسي را براي پيشبرد اختلافات دنبال كند.
اين نامه كه توسط دو نماينده جمهوريخواه و دموكرات به نام‌هاي چارلي دنت (جمهوريخواه و نماينده پنسلوانيا) و ديويد پرايس (دموكرات و نماينده كاروليناي شمالي) در اول جولاي تنظيم شد تا شامگاه پنج شنبه باز بود كه طي اين مدت به امضاي 118 نماينده رسيده است. درست روز اول جولاي امريكا تحريم‌هاي جديدي را عليه جمهوي اسلامي ايران وضع كرد و در همان روز اين نمايندگان تصميم به تنظيم اين نامه گرفتند. برخي از منابع داخلي و خارجي اعلام كرده‌اند كه از بين نمايندگان 14 تن جمهوريخواه هستند اما جويش تلگراف آژانسي تعداد جمهوريخواهان را 15 تن دانسته است. در منابع خارجي نيز به طور دقيق نيامده است 118 نماينده علاوه بر دو نماينده‌اي هستند كه اول جولاي اين نامه را تنظيم كرده‌اند يا خير.
به هر جهت دفتر ديويد پرايس اعلام كرده است اين نامه روز جمعه (ديروز) به كاخ سفيد فرستاده خواهد شد. المانيتور در اين باره نوشت كه اين بزرگ‌ترين نامه در حمايت از اقدام ديپلماتيك در برابر جمهوري اسلامي ايران است. دو روز بعد از تنظيم اين نامه 45 نماينده آن را امضا كردند. پيش از اين نيز 29 مقام پيشين دولت امريكا از اوباما خواسته‌اند با ايران وارد مذاكرات مستقيم شود، اما از همان روزهاي ابتدايي بنيامين نتانياهو حملات خود را به ايران تشديد كرد و از امريكا خواست كه سخنان حسن روحاني، رئيس‌جمهور منتخب ايران را باور نكند. نخست وزير رژيم صهيونيستي تأكيد كرده بود كه روحاني «گرگي در لباس ميش است» كه نبايد به سخنانش اعتماد كرد. جان بولتون، سفير سابق امريكا در سازمان ملل نيز طي مصاحبه‌اي با «جروزالم‌پست» گفت: روحاني تله‌اي براي اوباما است و هر روز كه مي‌گذرد، اسرائيل در معرض خطر بزرگ‌تري قرار مي‌گيرد، هر روز ايران به پيشرفت‌هاي بيشتري دست مي‌يابد. اين در حالي است كه ‌گري سيك، ‌تحليلگر مشهور امريكايي كه نگاهي امنيتي به تحولات بين‌المللي دارد به صراحت گفته است كه نتانياهو «چوپان دروغگو» است كه 20 سال است مي‌گويد ايران تا پنج سال آينده بمب اتمي خواهد ساخت. به گزارش سي ان ان، ‌گري سيك در دوره‌هاي روساي جمهوري همچون جرالد فورد، جيمي كارتر و رونالد ريگان عضو شوراي امنيت ملي امريكا بوده و همچنين بعد از انقلاب ايران و دوره‌اي كه گروگان‌هاي امريكا در اختيار ايران بودند، ‌وي دستيار اصلي كاخ سفيد در دولت جيمي كارتر بود. وي در حال حاضر نيز سمت‌هاي قابل توجهي در اختيار دارد كه استاد امور بي‌الملل در دانشگاه كلمبيا از جمله آنها است.
وي درباره نتانياهو تأكيد كرده كه نخست‌وزير اسرائيل سياستمدار چندان زيركي نيست. وقتي هدفي در ذهن داشته باشد، كاري جز اغراق و طرح سناريوهاي مبتني بر مكاشفه براي طرح مدعاي خود نمي‌كند. او از زماني كه در عرصه سياست بوده، چوپان دروغگو بوده است، اما مسئله اين است كه اين رويكرد او، جواب مي‌دهد. به عكس داستان آن چوپان كه پس از مدتي حرف‌هايش ديگر باور نشد، هر بار نتانياهو حرف خود را تكرار مي‌كند، موجي از نگراني ايجاد مي‌كند. آخرين نمونه همين يك‌شنبه گذشته رخ داد.
اين در حالي است كه در نامه‌اي كه 118 نماينده آن را مورد تأييد قرار داده‌اند، آمده است: «ما بايد احتياط كنيم كه با اتخاذ اقدامات تحريك‌آميزي كه مي‌تواند جايگاه رئيس‌جمهور منتخب ايران را در برابر تندرويان تضعيف كند، احتمال چنين پيشرفتي را از بين نبريم. . . ما همگي بايد قادر باشيم در زمينه لزوم از سرگيري تلاش‌هاي ديپلماتيك به عنوان بخشي از استراتژي گسترده‌تر در قبال ايران با هم اتفاق نظر داشته باشيم»
يك مقام ارشد امريكايي هفته پيش اعلام كرد كه امريكا انتظار دارد مذاكرات هسته‌اي بين ايران و گروه 1+5 در پاييز و پس از تحليف روحاني در ماه آينده و انتصاب تيم جديد مذاكراتي ايران برگزار شود.
در اين ميان ويليام لورز و توماس پيكرينگ، دو ديپلمات پيشين امريكايي از باراك اوباما، رئيس‌جمهور امريكا خواستند پس از تحليف روحاني يادداشت تبريكي را براي او بفرستد.
ايران هسته‌اي نيز طي گزارشي نوشت كه در جلسه روز سه شنبه گروه 1+5 در بروكسل تصميم‌هاي مهمي درباره آينده مذاكرات هسته‌اي با ايران گرفته شده است. نخستين تصميم كه همه اعضاي گروه 1+5 با آن موافق بوده‌اند اين بوده است كه راهبرد واقعي مذاكرات با ايران زماني قابل تدوين است كه حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي و رئيس تيم مذاكره كننده خود را به غرب معرفي كند. تصميم دوم كه همه اعضا به جز روسيه و چين با آن موافق بوده‌اند اين است كه نبايد تا قبل از سپتامبر آينده مذاكره‌اي با ايران انجام شود. گزارش‌ها نشان مي‌هد روسيه و چين عقيده دارند گروه 1+5 همين حالا بايد تماس‌ها را ادامه بدهد، چراكه ايجاد انقطاع در مذاكرات باعث مي‌شود شروع مجدد آن از جايي كه پايان يافته بود، دشوار شود. سومين تصميم كه در اين گروه گرفته شده اين است كه گروه 1+5 بايد تدوين پيشنهاد جديدي جز آنچه را در آلماتي به ايران ارائه شد آغاز كند، ولي نبايد اين پيشنهاد را در مذاكرات آينده به ايران ارائه كند، بلكه بهتر است كه در دور اول مذاكرات روي اين مسئله تمركز كند كه پاسخ تيم حسن روحاني به پيشنهاد آلماتي چيست.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار