با ترور كمال حمامي يكي از اعضاي بلندپايه شوراي عالي نظامي ارتش موسوم به آزاد از سوي گروه موسوم به دولت اسلامي عراق و شام، تسويه حساب ميان اين دو جناح از مخالفان دولت سوريه وارد مرحله جديدي شده است. ارتش آزاد ضربالاجل 24 ساعته براي تسليم قاتل كمال حمامي تعيين كرده است تا قصاص شود، اما احتمال تحويل وي بسيار بعيد است، چراكه جناح القاعده به عمد و بر اساس طرح و نقشه قبلي به ترور فرمانده نظامي ارتش آزاد دست زده است.
كمال حمامي براي مذاكره و گفتوگو با رهبران شاخه القاعده سوريه پيش آنها رفته بود، اما قبل از مذاكره ترور شد و اين نشان ميدهد كه در ميان اعضاي القاعده مخالفتها با هرگونه نزديكي به جناح ليبرال و لائيك كه در ارتش آزاد جمع شدهاند، بسيار جدي است.
بخشي از اختلافات ميان دو جناح رقيب در ميان مخالفان دولت سوريه جنبه عقيدتي و ايدئولوژيكي دارد، بخش ديگر از تضاد منافع ميان آنها در مناطق تحت كنترل خود ناشي ميشود و بخش ديگر نيز از اختلافات ميان حاميان خارجي آنها نشأت ميگيرد و گستره اين اختلافات موجب ميشود كه با گذشت زمان، شكاف ميان آنها عمق و گستره بيشتري پيدا كند و هرگونه روزنه را براي ايجاد ائتلاف ميان آنها از بين ببرد.
ائتلاف موسوم به دوستان سوريه انتظار داشتند با انتخاب احمد جربا(نامزد عربستان ) به عنوان يك چهره ليبرال و لائيك به رياست ائتلاف ملي مخالفان سلاحهاي پيشرفته خود را در اختيار جناح لائيك مخالفان يعني ارتش آزاد قرار دهند تا حداقل بتواند از مواضع خود در شهر حلب و اطراف آن دفاع كند و پيشرويهاي ارتش سوريه را در اين منطقه سدكند، اما ترور يكي از فرماندهان ارشد ارتش آزاد ضربه سختي نيز به برنامه و طرح جديد حاميان خارجي مخالفان وارد كرده است.
با وجود اينكه مخالفان دولت سوريه در دو سال و نيم گذشته جناح القاعده مخالفان را به هر طريق ممكن تقويت كردهاند و ورود اعضاي القاعده از سراسر كشورهاي جهان حتي از خود كشورهاي غربي به سوريه با اذن و اطلاع خود آنها صورت گرفته است، اما در هفته و ماههاي اخير به گونهاي وانمود ميشود كه اين افراد ديگر از حمايت و پشتيباني كشورهاي غربي برخوردار نيستند، هرچند كه طبق شواهد موجود حاميان قبلي آنها از جمله قطر و تركيه كماكان امكانات لجستيكي را در اختيار آنها قرار ميدهند و براي مثال تنها در هفته گذشته 1500 نفر از هواداران القاعده از طريق خاك تركيه وارد خاك سوريه شدهاند.
به نظر ميرسد تحولات جديد در خاورميانه به خصوص در مصر، حاميان خارجي مخالفان دولت سوريه را در جبههبنديها و صف بنديهاي جديد قرار داده است. در اين صف بندي، عربستان و ديگر اعضاي شوراي همكاري خليج فارس به استثناي قطر با زد و بندي كه با امريكا بعمل آورده است چه در مصر و چه در سوريه از جناح لائيكها حمايت و پشتيباني ميكند، در مقابل قطر و تركيه در هر دو كشور مصر و سوريه از اخوانيها حمايت ميكنند و اين در حالي است كه در سوريه مرز ميان اخوانيها و سلفيها برداشته شده و نوعي تو رفتگي غير قابل تمييز ميان آنها بهوجود آمده است.
در چنين وضعيتي با توجه به اينكه مقر ارتش آزاد سوريه در نزديكي مرزهاي تركيه قرار دارد از اين رو ادامه استمرار حمايت تركيه از جناح اسلام گرا و اخواني مخالفان ميتواند روابط ميان اين كشور و ارتش به اصطلاح آزاد و حاميان خارجي آن را با چالشهاي جديد مواجه سازد، به خصوص آنكه تسويه حسابهاي خونيني بين ارتش آزاد و جناح اسلام گراي مخالفان در گرفته است.