جوان آنلاین: به نقل از پایگاه خبری عربی ۲۱، تنها چند روز پس از درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از مصر برای عبور کشتیهای آمریکایی از کانال سوئز بدون گرفتن امتیازی از آمریکا، خبرهایی منتشر شده که نشان میدهد عربستان سعودی تلاش دارد مجوز تأسیس پایگاه نظامی در دو جزیره راهبردی تیران و صنافیر را به آمریکا بدهد.
تاکنون هیچ واکنش رسمی نسبت به انتشار این اخبار اتخاذ نشده است، اما تیران و صنافیر که دولت عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در آوریل سال ۲۰۱۶ آن را به عربستان سعودی واگذار کرد، دو جزیره راهبردی از منظر دریانوردی بین المللی به شمار میروند.
پایگاه خبری «مدی مصر» پنجشنبه گذشته به نقل از مسئولان مصری اعلام کرد که عربستان سعودی پیشنهاد مجوز به آمریکا برای احداث پایگاه نظامی در این دو جزیره را داده است.
بر اساس این گزارش، هدف آمریکا از این اقدام، در اختیار گرفتن امنیت کانال سوئز و جلوگیری از عبور و مرور کشتیهای مشکوک از این کانال است که ممکن است تجهیزات نظامی را از ایران برای نوار غزه و لبنان ارسال کنند.
مسئولان اروپایی و مصری و منطقهای معتقدند که واشنگتن با همراهی متحدان خود به دنبال ایجاد تغییرات اساسی در ساختار امنیتی دریای سرخ است و مصر در این رابطه با فشارهای روز افزونی از سوی آمریکا و متحدان خلیجی این کشور مواجه شده است.
ناظران سیاسی اخبار مربوط به واگذاری دو جزیره راهبردی به آمریکا و سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به عربستان و امارات و قطر در ماه جاری میلادی را مرتبط میدانند و معتقدند که در این سفر اقداماتی صورت خواهد گرفت که یکی از مهمترین آنها تلاش برای حمایت از رژیم صهیونیستی است.
عبدالناصر سلامه سردبیر سابق روزنامه الاهرام مصر در این رابطه مینویسد که اخباری منتشر شده است مبنی بر اینکه در سفر آینده ترامپ به عربستان، گفتگوها در خصوص ایجاد پایگاه نظامی آمریکا در جزایر تیران و صنافیر مطرح خواهد شد. این در حالی است که مصر با این موضوع مخالف است و آمریکا در این رابطه فشار زیادی به قاهره وارد میکند.
موضوع واگذاری بلاعوض دو جزیره مصری به عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ جنجال زیادی را در محافل مصری و آکادمیهای بینالمللی ایجاد کرد و بسیاری از تحلیلگران این اتفاق را در راستای منافع رژیم صهیونیستی ارزیابی کردند. یک دادگاه مصری در ژانویه سال ۲۰۱۷ حکم ابطال این توافقنامه را صادر کرد، اما با فشارهای دولت السیسی، این توافقنامه بار دیگر به جریان افتاد و حاکمیت این دو جزیره راهبردی به عربستان واگذار شد و پارلمان مصر و دادگاه عالی قانون اساسی این کشور نیز این موضوع را تصویب کردند.
مصر از سال ۱۹۶۷ گذرگاه مقابل این دو جزیره راهبردی را به روی کشتیهای اسرائیلی بسته بود.
عصام عبدالشافی رئیس آکادمی مناسبات بین المللی، تأسیس پایگاههای آمریکایی در این دو جزیره را برای تحت کنترل گرفتن اوضاع امنیتی منطقه ندانست و تاکید کرد که آمریکا با ابزارهای دیگر از جمله پایگاههای خود در جیبوتی و سومالی، اریتره و اتیوپی نیز میتواند این اقدام را انجام دهد. هدف اصلی از این اقدام این است که این دو جزیره تحت کنترل و هژمونی رژیم صهیونیستی قرار بگیرد؛ به ویژه که این جزایر نقش قابل توجهی در تاریخ مناقشه اعراب و اسرائیل دارند. لذا اگر انتشار اخبار مربوط به تأسیس پایگاههای آمریکایی در این دو جزیره درست باشد، هدف اصلی از آن تقویت امنیت و حفاظت کامل آمریکا از رژیم صهیونیستی است.
وی ادامه داد که طبعاً این اتفاق بر خلاف امنیت ملی عربستان و مصر است و حضور نظامیان خارجی تهدیدی برای امنیت ملی و تمامیت ارضی این دو کشور به شمار میرود.
این تحلیلگر مسائل منطقهای هدف اصلی سفر ترامپ به عربستان، امارات و قطر را برنامههای اقتصادی و پیشبرد پرونده عادیسازی روابط دانست که با انگیزه اصلی تقویت سلطه رژیم صهیونیستی بر منطقه انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد که آمریکا به دنبال بازسازی مهندسی خاورمیانه و در اختیار گرفتن نقاط عطف این منطقه از جمله گذرگاههای آبی و تنگهها از جمله کانال سوئز برای حاکمیت بر روند تجارت جهانی در دریای سرخ و مدیترانه است تا بتواند از یک سو هژمونی رژیم صهیونیستی را تأمین کرده و از سوی دیگر با توسعه اقتصادی چین در این منطقه مقابله کند.