کد خبر: 1124338
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۰
آذرماه و ۲ عملیات مهم جنگ  در گفتگو با یک راوی دفاع مقدس
«طریق القدس» خونین، اما موفقیت‌آمیز بود هرچند اغلب عملیات بزرگ دفاع مقدس در فصل زمستان انجام می‌گرفت، اما آذرماه که به جهت شرایط جوی و طول مدت شبانه‌روز شباهت‌هایی به زمستان داشت نیز میزبان دو عملیات مهم و نسبتاً بزرگ به نام‌های مطلع‌الفجر و طریق‌القدس بود. در گفتگو با حسین محمودی از راویان دفاع مقدس به بررسی این دو عملیات پرداختیم. 
 علیرضا محمدی
 جبهه غرب 
وقتی که جنگ شروع شد، بعثی‌ها در جبهه غرب به دنبال ایجاد یک حاشیه امنیت برای شهر بغداد بودند. چون مرز سومار و میمک نزدیک‌ترین راه را به بغداد دارند. عراقی‌ها در این جبهه تلاش کردند تا به تنگه پاتاق برسند و شاهراه ورود به مناطق مرزی را به روی رزمندگان ببندند. آن‌ها قبل از شروع رسمی جنگ آمدند و مناطقی از مرز قصرشیرین و خسروی و سرپل‌ذهاب را یا گرفتند یا پاسگاه‌های‌شان را بمباران کردند. چون می‌خواستند این خطوط ضعیف بشوند و برای شروع رسمی جنگ، کار راحت‌تری پیش‌رو داشته باشند. 
 مطلع‌الفجر
اولین روز‌های جنگ، عراق آمد تا گیلانغرب را بگیرد و بعد به سمت تنگه پاتاق برود و آنجا را هم اشغال کند. اما چون مردم عشایر و رزمنده‌ها به سختی جلویش را گرفتند، دشمن مجبور شد به ارتفاعات صعب‌العبور منطقه مثل قاسم‌آباد و تنگه کورک برود و آنجا مستقر شود. اگر روی همین ارتفاعات تنگه کورک بایستید، می‌توانید تا دوردست‌ها را زیر نظر داشته باشید. واحد‌های دشمن با استقرار در این ارتفاعات مشکلات زیادی برای رزمندگان و مردم منطقه ایجاد کرده بودند. نیاز بود تا آن‌ها از منطقه عقب رانده شوند و دشت‌ها و عقبه خودی از زیر دید آن‌ها خارج شوند. مطلع الفجر هم به همین منظور طراحی شد. اما چون محور دوم عملیات با شکست روبه‌رو شد، محور اول هم که پیشروی خوبی انجام داده بود نتوانست موفق عمل کند. هرچند که ضربه سختی به یگان‌ها و نیرو‌های دشمن وارد آمد و آن‌ها تلفات بسیاری دادند. 
 بستان و جبهه میانی
در جبهه میانی، عراق در همان اولین روز‌های جنگ آمد و شهر استراتژیک بستان را گرفت. تشریح شرایط منطقه به این شکل است که، چون در سمت عراق منطقه هور اجازه نمی‌داد آن‌ها جاده‌های نزدیک به مرز داشته باشند، حفظ شهر بستان و تنگه چزابه برای دشمن مهم بود تا از این طریق بتواند ارتباط بین جبهه شمالی و جنوبی‌اش در خوزستان را راحت‌تر انجام بدهد. بنابراین بستان یک منطقه استراتژیک برای دو طرف بود. با گذشت سال اول جنگ و انسجام جبهه خودی، ایران آمد یک عملیاتی طرح‌ریزی کرد تا بستان را از دشمن پس بگیرد. این عملیات در آذر ماه ۱۳۶۱ با نام طریق‌القدس انجام گرفت. 
 خونین، اما موفقیت‌آمیز
عملیات طریق‌القدس در نیمه اول آذرماه ۶۱ با مشارکت سپاه و ارتش انجام گرفت. در این عملیات شهدای بسیاری تقدیم شد. خصوصاً فتح پل سابله و عقب راندن دشمن تا مرز چزابه، کار بسیار دشواری بود که صرفاً با جانفشانی و ایثارگری رزمندگان حاصل آمد. بر طبق برخی از آمارها، نیرو‌های خودی دو یا سه برابر تلفات دشمن شهید دادند، اما نهایتاً موفق شدند شهر استراتژیک بستان و تنگه چزابه را فتح کنند. چزابه برای عراق آن قدر اهمیت داشت که چند روز بعد از طریق‌القدس دوباره تلاش کرد در آنجا رخنه کند و به سمت بستان پیش براند که اینبار هم موفق نشد و با دادن تلفات فرار کرد. بعد‌ها فتح شهر بستان جای پایی شد تا ایران دو عملیات موفقیت‌آمیز دیگر به نام‌های فتح‌المبین و الی بیت‌المقدس را انجام بدهد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار