دختر نوجوان تنیس ایران با درخشــش در گرنداسم استرالیا به شهرتی جهانی رسید. مشکاتالزهرا صفی، تنیسور ۱۷ ساله کشورمان توانست رنکینگ ۷۴ جوانان جهان را به خود اختصاص دهد تا حتی رافائل نادال هم از درخشش او شگفتزده شود.
مشکات الزهرا حالا اولین ایرانی است که توانسته در یک گرنداسلم پیروزی کسب کند و به دور دوم رقابتها راه یابد. صفی در ملبورن طوری بازی کرد و درخشید که هم تنیس ایران رو آمد و هم تنیس جهان از این پس حساب ویژهای روی آن باز خواهد کرد. این ملیپوش تنیس بانوان اهداف بزرگ و راه سختی پیشرو دارد و برای رسیدن به افتخارات بزرگتر منتظر حمایتهای مسئولان است.
ارتقای جایگاه
مشکاتالزهرا با یک برد شیرین مقابل حریفی از استرالیا در ملبورن غوغا به پا کرد. بازتاب عملکرد درخشان او همچنان ادامه دارد. او حالا با ارتقا به جایگاه ۷۴ جهان مورد توجه تمام رسانههای داخلی و خارجی است. دختر تنیس ایران در گفتوگویی تلویزیونی میگوید: «حس خیلی خوبی دارم. این اتفاق برای اولین بار در تنیس ایران رخ داد. تاکنون سابقه نداشت از ایران یک تنیسور در رقابتهای گرنداسلم حضور داشته باشد، آن هم در جدول اصلی مسابقات. خوشبختانه بازی اولم را با برد پشت سر گذاشتم و با همین پیروزی جایگاهم را در رنگینک ITF بهبود بخشیدم. امیدوارم این روند همچنان ادامه داشته باشد. با ادامه این روند قطعاً درهای جدیدی به روی تنیس ایران باز خواهد شد. باید منتظر بمانیم تا رنکینگ جدید از سوی فدراسیون جهانی تنیس اعلام شود. مطمئن نیستم که رتبهام پایینتر از ۵۰ شود، ولی احتمال آن وجود دارد.»
زندگی حرفهای
همه ورزشکاران بزرگ دنیا روی زندگی حرفهای تأکید دارند، از مسی گرفته تا نادال؛ فرقی ندارد. برای ستاره شدن در ورزش چارچوبهای زیادی باید رعایت شود. تنیسور جوان کشورمان به این نکات اشاره کرد: «برای اینکه به این جایگاه برسم تلاش زیادی کردم و پروسه طولانیمدتی را پشت سر گذاشتم. هفت، هشت سال زحمت کشیدم، هم خودم و هم خانوادهام. برای رسیدن به اهدافم سالها روی تورنمنتها، تغذیه، خواب، بدنسازی و تمریناتم برنامهریزی کردیم. اگر در جریان مسابقات باشم به خاطر خستگی و اختلاف زمان ساعت ۸ شب قطعاً میخوابم. وقتی هم که برمیگردم خانه و در جریان تمرینات هستم ۹ شب خواب هستم. با دیدن یک مسابقه تنیس از تلویزیون شاید بگویید نادال چقدر قشنگ بازی میکند، ولی نمیدانید او برای رسیدن به این جایگاه چطور رفتار کرده، چطور تمرین کرده و غذا خورده است. در ملبورن رفتارهای حرفهای بهترین تنیسورهای جهان را دیدم. دیدن رفتار و چارچوبهای حرفهای آنها برای من یک تجربه ارزشمند است. تلاش میکنم خیلی وقتم را صرف شبکههای اجتماعی نکنم، چراکه افکارم را از اهدافم دور میکند. اگر لازم باشد گوشیام را چک میکنم، به مربیان و معلمانم پیام میدهم تا کلاسها را با آنها هماهنگ کنم و به مادرم اطلاع میدهم که کجا هستم. غیر از این دیگر کار خاصی در فضای مجازی انجام نمیدهم. شاید نتوانم مثل دانشآموزی که هر روز مدرسه میرود درس بخوانم، وقت بگذارم و در امتحانات شرکت کنم، اما سعیام بر این است که درسهای مهم را بخوانم و عقب نمانم. البته امتحانهایم را هم میدهم.»
بازتابهای بینالمللی
بهترینهای جهان با افتخار عکس مشکاتالزهرا را منتشر کردهاند و عملکردش بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی و خارجی داشته است. این بانوی تنیسور از مطرح شدن نام تنیس ایران خوشحال است: «بهترینهای تنیس در ملبورن حضور داشتند؛ رافائل نادال، پابلو بوستا و مدیسون کیز که همگی بهترینهای تنیس دنیا هستند، عکس من را در صفحات خود منتشر و تلاش کردند از من حمایت کنند. این اتفاق بزرگی برایم بود. من زیر پرچم تنیس ایران مسابقه میدهم و تنیس ایران هم در سطح دنیا مطرح شده است.»
نقش خانواده
همه هزینههای صفی تا امروز برعهده خانواده او بوده و اگر حمایتهای مالی آنها نبود مشکاتالزهرا نمیتوانست در رقابتهای خارجی شرکت کند. او از نقش خانوادهاش در موفقیتهای آسیایی و جهانی گفت: «نکته حائز اهمیت در این موفقیت، بزرگ شدن در خانوادهای ورزشی بود. خانوادهای که همگی ورزش را دوست داشتیم و نتایج مسابقات مختلف را همیشه پیگیری میکردیم. از سن کم بازیهای تنیس جهان را دنبال میکردم. اولین بار بازی رافائل نادال را در سن هشت سالگی دیدم و دو هفته بعد تنیس را شروع کردم. با تداوم تلاش و تمرین توانستم در سطح کشوری و بعد آسیایی به افتخارات مهمی دست پیدا کنم و حالا هم در سطح جهان موفقیتی را کسب کردهام. هشت، ۹ سال بیشتر نداشتم که تنیس را شروع کردم و پس از آن با خانواده تصمیم گرفتم تنیس را به صورت جدی و حرفهای ادامه دهم. خانوادهام به تواناییهای من پی بردند و دیدند که در سطح کشور و آسیا مستعد هستم و میتوانم مقامهای مهمی را به دست بیاورم. اسمم را خیلی دوست دارم و خیلیها میپرسند فلسفه اسمت چیست. پدر و مادرم یکی نام زهرا را دوست داشت و یکی مشکات. این دو اسم را به هم چسباندند و شد مشکاتالزهرا. اسمم برای خارجیها نیز جذاب است و در استرالیا قبل از هر مصاحبهای از من تلفظ اسمم را میپرسند.»
منتظر حمایت
نفر هفتادوچهارم تنیس جوانان جهان همچنان منتظر حمایتهای مسئولان است: «برنامه من برای امسال حضور در سه گرنداسلم است. بین آنها فاصله یکی، دو ماهه وجود دارد و امیدوارم در مسابقات فدراسیون جهانی برای بهبود رنکینگم شرکت کنم. اگر بتوانم برای آینده اسپانسر پیدا کنم، قطعاً در مسابقات بزرگسالان هم شرکت میکنم. باید نگاهم به آینده باشد. موفقیتهایم بازتاب خوبی در رسانهها داشت و پیامهای تبریک زیادی دریافت کردم. خیلی خوشحالم از اینکه در ارتقای تنیس و ورزش ایران نقش داشتم. امیدوارم این بازخوردها با حمایت مسئولان همراه شود تا بتوانم در مسابقات بیشتری شرکت کنم. تنیس رشته گرانی است، بهویژه الان با این وضعیت دلار، سفر خارجی واقعاً سخت شده است. بعد از این درخشش مسئولان ورزش پول بلیت من را دادند و هزینهای را هم برای سفر پرداخت کردند، ولی تا قبل از این بدون اسپانسر همه هزینهها برعهده خانوادهام بود.»
بازی روی خاک
مشکاتالزهرا صفی که بازی روی خاک را به بازی روی چمن و زمین سخت ترجیح میدهد حضور در رقابتهای فرانسه را مهم خواند: «یکی از رویدادهای مهم تنیس رقابتهای اوپن فرانسه (French Open) است. این رقابتها دومین رویداد مهم سال محسوب میشود و امتیازهایش بسیار اهمیت دارد. این رقابتها یکی از محبوبترین تورنمنتها بین تنیسورهای جهان است که در زمین خاکی برگزار میشود، همان زمین مورد علاقه من. اگر بتوانم بین این دو گرنداسلم در رقابتهای ITF خودم شرکت کنم و جایگاهم را در رنکینگ بهبود ببخشم قطعاً شرایطم در جدول مسابقات اوپن فرانسه بهتر خواهد شد. بازی روی خاک برایم راحتتر است، چراکه تا همین چند سال پیش در ایران زمین هاردکورت (سخت) نداشتیم. این یک معضل بزرگ برایم بود. یکسری از رقابتها در هاردکورت انجام میشود، مثل همین مسابقات ملبورن که اخیراً شرکت کردم. قبلاً نمیدانستم باید کجا تمرین کنم. خدا را شکر که الان چند هاردکورت در دسترس داریم، هرچند دور ولی به هر حال میتوانیم از آنها استفاده کنیم. در ایران زمین خاکی بیشتر داریم و من هم بیشتر تمریناتم در خاک است. رقابتهای معتبر ویمبلدون روی چمن برگزار میشود و ما در ایران زمین چمن برای تنیس نداریم! اگر شرایط برای حضور در این رقابت مهم مهیا شد، سعی میکنم زودتر بروم تا روی چمن تمرین کنم.»