يكي از مشاوران و محققان سازمان تحقيقات هستهاي اروپا (سرن) به تشريح فعاليت دانشمندان ايراني در اين سازمان، دستاوردها و همينطور جديدترين يافتهها در رابطه با پروژههاي تحقيقاتي پرداخت.
سرن(CERN) بزرگترين مجموعه آزمايشگاهي دنيا در زمينه فيزيك ذرات بنيادي و فيزيك هستهاي است. اين سازمان تحقيقات هستهاي در حاشيه شهر ژنو سوئيس و در مرز مشترك بين فرانسه و سوئيس واقع شده است. دكتر پاتريك فاسناخت، (Patrick Fasnacht) يكي از محققان و همينطور مشاوران سازمان تحقيقات هستهاي اروپا (سرن) است.
وي يكي از محققاني است كه در پروژه بوزون هيگز، عامل جرم دادن به ماده كه در فيزيك ذرات از اهميت خاصي برخوردار است، شركت داشته است. بوزون هيگز به عنوان يك ذره ريز اتمي نامگذاري شده كه وجود آن براي درك تكامل اوليه جهان ضروري است. بوزون هيگز سال گذشته برنده جايزه نوبل فيزيك شد و همچنين از آن به عنوان بزرگترين كشف تاريخ علم ياد كردند. فاسناخت در گفتوگو با «مهر» به تحقيقات آتي در اين سازمان و همينطور فعاليت و نقش محققان ايراني در پروژههاي هستهاي پرداخت.
وي گفت: ايران به عنوان يكي از كشورهاي غير عضو سازمان اروپايي تحقيقات هستهاي در سرن حضور دارد. از مدتها قبل، فيزيكدانان ايراني به عنوان نظريهپردازان مجرب در تحقيقات سرن حضور داشتهاند. معمولاً محققان ايراني كه در تحقيقات سرن حضور پيدا ميكنند از محققاني هستند كه در مركز تحقيقات فيزيك نظري و رياضيات ايران IPM فعاليت داشتهاند. در سال 2001 ميلادي (1379 شمسي) و پس از امضاي تفاهمنامه مشتركي بين سرن و ايران، كشور ايران به عضويت رسمي اين سازمان درآمد تا همكاريهايي در زمينه پروژه بزرگ LHC و ساخت و تأمين قطعات اين پروژه آغاز شود. فاسناخت افزود: اكنون نيز محققان ايراني در يك گروه بينالمللي بر پروژههاي شتابگرهاي آينده و آپگريد Upgrade برخورد دهنده بزرگ هادرون فعاليت دارند.