کد خبر: 400662
تاریخ انتشار: ۲۷ تير ۱۳۸۹ - ۱۱:۴۷
معاون فرهنگی ستاد کل نیروهای مسلح گفت: برخی شرایط در اواخر جنگ تحمیلی وضعیت خاصی را در فضای سیاسی اجتماعی کشور فراهم آورده بود که باعث شد زمینه پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران آماده شده و تهران صرفا به پاره‌ای از موفقیت‌های حاصله اکتفا کند.
سردار مسعود جزایری معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح در گفتگو با فارس پیرامون موضوع پذیرش قطعنامه 598، با اشاره به تاریخ تصویب این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصریح کرد: تا قبل از آن در هیچ یک از قطعنامه‌هایی که در سازمان‌ها و مجامع جهانی یا منطقه‌ای پیرامون جنگ تحمیلی عراق علیه ایران صادر شده بود، موضوع صلح مطرح نشده و صرفا از طرفین می‌خواستند آتش بس را برقرار و به مذاکره بپردازند.
جزایری افزود: بدیهی است در چنین موقعیتی برای عراق این امکان وجود داشت تا با بهره‌گیری از برتری نظامی و حضور در خاک ایران، منویات خود را به طرف مقابل تحمیل کند و این حالت تا زمانی که عراق دارای برتری نظامی بود، وجود داشت.

پس از پیروزی در عملیات‌هایی چون فتح‌المبین و بیت‌المقدس عقب‌نشینی در قطعنامه‌ها مطرح شد

وی ادامه داد: اما پس از پیروزی‌های درخشان رزمندگان اسلام در عملیات‌هایی همچون فتح‌المبین و بیت‌المقدس این وضعیت تاحدودی تعدیل یافت و موضوع عقب‌نشینی در قطعنامه‌ها مطرح شد البته بدون آنکه مسئله متجاوز و پرداخت غرامت مشخص شود.
سخنگوی سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس همچنین با اشاره به مفاد قطعنامه 598 گفت: آنچه در این قطعنامه لحاظ شده بود تاکید شورای امنیت به بررسی شروع کننده جنگ و شناخت متجاوز و برآورد خسارات وارده و بالاخره محکوم کردن کاربرد سلاح شیمیایی و بمباران مناطق مسکونی بود که عراقی‌ها به کرات علیه رزمندگان و مردم بیگناه از آن استفاده کرده بودند.

ایران خواستار تغییر بند "معرفی متجاوز قبل از آتش‌بس " بود

جزایری خاطرنشان کرد: همچنین در این قطعنامه برخلاف گذشته که از جنگ تحمیلی تحت عنوان وضعیت یاد می‌شد از واژه "منازعه ایران و عراق " استفاده شده بود اما در عین حال ایران خواهان تغییراتی در بعضی از بندها از جمله بند مربوط به معرفی متجاوز قبل از آتش‌بس در راستای مشخص شدن متجاوز و پرداخت غرامت بود.
وی اظهار داشت: به همین خاطر گفت‌وگوهای زیادی میان نمایندگان وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با سازمان ملل و دبیرکل وقت آن خاویر پرز دکوئیار صورت گرفت.

آمریکا و شوروی برای جلوگیری از شکست عراق خواستار خاتمه جنگ بودند

معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: بایدتوجه داشت در شرایطی که مذاکرات پیرامون نحوه اجرای قطعنامه در جریان بود، شواهدی وجود داشت مبنی بر اتفاق نظر و اصرار دو ابرقدرت آمریکا و شوروی برای جلوگیری از پیروزی ایران و شکست رژیم عراق و آنها مایل بودند هرچه زودتر جنگ خاتمه پیدا کند تا رژیم صدام دچار فروپاشی نشود.
جزایری با اشاره به تحریم‌های صورت گرفته در آن زمان علیه جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا و هم‌پیمانانش، تاکید کرد: به خصوص در زمینه تجهیزات نظامی مشکلاتی بروز کرده بود. پایین آمدن توان اقتصادی و مالی، استفاده گسترده عراق از سلاح‌های شیمیایی و بمباران وسیع مناطق مسکونی، دخالت‌های آشکار نظامی و آمریکایی‌ها علیه ایران و کمک‌های مالی، اقتصادی، تسلیحاتی بی‌شائبه و دیوانه‌باری که توسط اروپا، آمریکا، شوروی، بعضی کشورهای عربی و ارتجاع منطقه به عراقی‌ها می‌شد و سایر مسائل همگی وضعیت خاصی را در فضای سیاسی اجتماعی کشور فراهم آورده بود که باعث شد زمینه پذیرش قطعنامه 598 توسط ایران آماده شده و تهران صرفا به پاره‌ای از موفقیت‌های حاصله اکتفا کند.

طی یک ماه پس از پذیرش قطعنامه صدام تمام توان نظامی خود را به کار گرفت

وی همچنین با اشاره به حساب ویژه آمریکایی‌ها بر روی صدام به عنوان یک شخصیت فاسد، ضدایرانی و ضد شیعه، اظهار داشت: حوادث پس از پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران در 27 تیر ماه 1367 نشان داد که نمی‌شد به این شخص اعتماد کرد.
سخنگوی سپاه در ایام دفاع مقدس تصریح کرد: در واقع هر چند عراق یک سال پیش از آن، قطعنامه را پذیرفته بود اما یک ماه پس از پذیرش آن از سوی ایران در داخل خاک جمهوری اسلامی جنگید و تنها پس از آنکه فهمید نمی‌تواند کاری از پیش ببرد، مجددا پذیرش قطعنامه 598 را اعلام کرد بنابراین باید یادآور شد که طی این یک ماه صدام تمام توان نظامی خود را در حمله به ایران به کار گرفت. ضمن آنکه منافقین نیز تمام توان‌شان رابه کار گرفتند و به ایران حمله کردند زیرا احساسشان این بود که توان نظامی ایران در جنگ و پذیرش قطعنامه ضعیف شده است.
جزایری خاطر نشان کرد: اگر در آغاز جنگ صدام قصد داشت خوزستان را بگیرد، این بار ادعا کرد که با کمک منافقین، تهران را تصرف خواهد کرد و درست زمانی آتش‌بس را پذیرفت که عملیات مرصاد انجام شد و منافقین شکست خوردند، یعنی سپاه و ارتش خرمشهر را از اشغال مجدد حفظ و منافقین را منهدم کردند.
وی ادامه داد: بر این اساس ناچار شدن شورای امنیت در صدور قطعنامه 598 و پذیرش قطعی آن توسط دشمن، در حقیقت پیروزی سیاسی و نظامی بر کسانی بود که هشت سال جنگ ظالمانه را با هدف براندازی جمهوری اسلامی ایران به راه انداختند.
معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه دفاع جانانه ملت ایران با هدایت‌های رهبر کبیر انقلاب اسلامی در برابر ترفندهای دشمنان طی هشت سال جنگ تحمیلی درسی فراموش‌نشدنی به فتنه‌گران و بازی خوردگان آنان داد، افزود: سازمان ملل به عنوان مرجعی که علی‌الاصول باید بر اساس صلح‌خواهی، دفع ریشه تجاوز و تنش‌زدایی از خانواده بزرگ جهانی اقدام کند، طی این مدت تحت نفوذ قدرت‌های مسلط شورای امنیت، به ابزاری بی‌خاصیت و حتی در پاره‌ای موارد جانبدارانه نسبت به آغازگر جنگ تبدیل شد.

ایران معتقد به تنبیه متجاوز به عنوان عامل جلوگیری از تکرار چنین حوادثی بود

جزایری تاکید کرد: در این حال جمهوری اسلامی ایران معتقد به برخورد اصولی با ریشه‌های تجاوز و تنبیه متجاوز به عنوان عاملی جهت جلوگیری از تکرار چنین حوادثی بود.
وی با اشاره به صدور انواع قطعنامه‌ها از سوی شورای امنیت سازمان ملل از 22 سپتامبر 1980 تا 20 ژوئیه 1987 (برابر با 1359 تا 1366 هجری شمسی)، این قطعنامه ها را ضعیف و دوپهلو دانست و گفت: این قطعنامه‌ها به دلیل عدم توجه به حقوق حقه ملت ایران و عدم معرفی متجاوز، مورد قبول ایران قرار نگرفته بود. اما شرایط خاص سال 1367، نقاط قوت نسبی مندرج در قطعنامه 598 و تبلیغات وسیعی که عراق را صلح‌طلب و ایران را جنگ‌طلب معرفی می‌کرد و از همه مهم‌تر بر اساس مصالح نظام، قطعنامه 598 مورد پذیرش قرار گرفت.
معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح یادآور شد: در 24 مرداد 1369 رادیو بغداد با قطع برنامه‌های عادی خود فرازی از نامه صدام حسین خطاب به رئیس‌جمهوری وقت ایران در خصوص قبول رسمی عهدنامه 1975 الجزایر در خصوص خطوط مرزی بین دو کشور را قرائت کرد و پس از 5 روز نیروهای عراقی به طور کامل به مرزهای بین‌المللی عقب‌نشینی کردند و هشت سال سرمایه‌گذاری عظیم استکبار جهانی علیه ملت ایران بدون دستیابی به کمترین امتیازی عقیم ماند.
جزایری در پایان افزود: اگرچه جمهوری اسلامی ایران به همه حقوق خویش از جمله اخذ خسارت از متجاوز نایل نشد، لیکن مهم‌تر از خسارت، معرفی متجاوز بود که این اقدام به طور رسمی بعدا توسط مقامات سازمان ملل انجام گرفت و حقانیت دفاع مقدس مردم و رزمندگان اسلام در برابر افکار عمومی جهانیان خودنمایی کرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار