کد خبر: 1350869
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۳
دولت و بخش خصوصی در تلاش برای تأمین کالا‌های مورد نیاز هستند 
عبور کالا‌های اساسی از گمرک زیر یک ساعت با تحمیل جنگ به ایران از نهم اسفند ماه ۱۴۰۴ و تداوم آن در سال ۱۴۰۵، مسئله تامین کالا‌های وارداتی به‌خصوص کالا‌های اساسی و مصرفی موردنیاز مردم، به‌عنوان مسئله‌ای مهم مورد توجه قرار گرفته است
سعیده زمانی
جوان آنلاین: با تحمیل جنگ به ایران از نهم اسفند ماه ۱۴۰۴ و تداوم آن در سال ۱۴۰۵، مسئله تامین کالا‌های وارداتی به‌خصوص کالا‌های اساسی و مصرفی موردنیاز مردم، به‌عنوان مسئله‌ای مهم مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس برخی از قوانین دست و پاگیر تجارت و همچنین فرآیند GMP که منجر به طولانی شدن روند ترخیص کالا‌های اساسی می‌شد برچیده شده است. با اجرای قانون تسهیل واردات کالا‌های اساسی هم اکنون و به روایت فعالان حوزه تجارت عبور کامیون حامل کالا‌های اساسی از گمرک یک ساعته انجام می‌شود. 
 
انتشار آمار گمرک حکایت از تسریع در فرآیند واردات به کشور دارد. گمرک ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد از نهم اسفند ۱۴۰۴ تا ۱۰ فروردین امسال به میزان ۲۲۰‌میلیون دلار دارو و تجهیزات پزشکی و مواد اولیه دارویی از گمرک ترخیص قطعی و وارد کشور شده است و این روند همچنان ادامه دارد.
 
 جهش ۲۰ درصدی تعداد بازرگانان با اصلاح برخی سیاست‌ها
گزارش‌ها نشان می‌دهد در هفته اول جنگ ۵۰۰‌میلیون دلار برای تأمین کالای اساسی تخصیص یافت. در همین‌حال با توجه به اصلاح سیاست‌های ارزی تعداد بازرگانان ۲۰ درصد بیشتر شده و محدودیت فعالیت کاهش یافته است. اکنون ثبت‌سفارش واردات کالا برداشته شده و هر کسی می‌تواند کالا وارد کند. افراد می‌توانند کالا را به لب مرز آورده و سپس مجوز بگیرند. 
امسال در ایام نوروز سیستم حمل‌ونقل و ترخیص و لجستیک در بنادر و مبادی ممنوع یا تعطیل نشد، ظرفیت و توان حمل‌و‌نقل افزایش یافت و شرکت‌های دولتی مکلف هستند که از واگن و قطار برای حمل بار استفاده کنند.
 
 دیپلماسی منطقه‌ای در خدمت سفره مردم
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوربا هدف مدیریت بازار در شرایط جنگی، بر تامین کالا‌های اساسی، رفع موانع گمرکی، تقویت شبکه توزیع، افزایش ظرفیت حمل‌ونقل و پایداری خدمات تاکید و تصمیماتی در این زمینه اتخاذ کرد. در همین‌حال مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نیز در هفته‌های اخیر به مسئله واردات کالا‌های اساسی به کشور تأکید داشته‌اند. غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه وضعیت کالا‌های اساسی کشور در شرایط مطلوب است، گفت: همه ظرفیت‌های کشور‌های همسایه فعال شده است و امکان واردات برنج و میوه‌های گرمسیری و گوشت قرمز هم ایجاد شده است.
 
 حفظ موجودی حداقل ۶ میلیون تن محصولات اساسی
وزیر جهاد کشاورزی در نشست مشورتی با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس نیز بر لزوم تولید پایدار و تأمین مستمر کالا‌های اساسی تأکید کرد و از دستور رئیس‌جمهور برای حفظ موجودی حداقل ۶ میلیون تن محصولات اساسی خبر داد و با اشاره به تجربه یک سال پرچالش و وقوع دو جنگ، مدیریت تأمین و ترخیص کالا‌های اساسی را عامل حفظ ثبات بازار دانست و تأکید کرد در کشور ۹۰ میلیونی ایران هیچ کمبود جدی در تأمین کالا‌ها رخ نداده است.
وی در ادامه افزود: امارات با چند میلیون جمعیت با کمبود مواد غذایی و خالی شدن فروشگاه‌ها روبه‌رو شد و حتی سرزمین اشغالی با چالش اساسی در حوزه کالا‌های اساسی مواجه شده است.
رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به جزئیات نشست نمایندگان با وزیر جهاد کشاورزی، گفت: خوشبختانه تامین و ذخایر کالا‌های استراتژیک در کشور در وضعیت خوبی قرار دارد و کشور تا چند ماه آینده مشکلی در تامین این کالا‌ها نخواهد داشت.
سیدعلی یزدی‌خواه افزود: در این جلسه موضوع تأمین کالا‌های استراتژیک بررسی شد و خوشبختانه با ذخایر مناسبی که موجود است، تا چند ماه آینده مشکلی در تأمین این کالا‌ها نخواهیم داشت. همچنین در حوزه نهاده‌های دامی از جمله روغن، گوشت، تخم‌مرغ، مرغ و حبوبات و اقدامات تنظیم بازاری، گزارش‌های خوبی به نمایندگان ارائه شد.
یزدی‌خواه افزود: در ادامه، موضوع تأمین نقدینگی برای واحد‌های کشاورزی و دامداری و توجه به نیاز‌های این بخش‌ها از جمله تأمین کود شیمیایی، بذر مناسب و مقدمات خرید تضمینی گندم تولیدی مورد بحث و بررسی قرار گرفت، محصولی که به لطف الهی و نذورات جوی مناسب، شرایط خوبی را برای کشور فراهم کرده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همچنین در جریان این نشست، دیدگاه‌های مختلف مطرح شد و در نهایت، اقدامات دولت در زمینه تأمین اقلام مورد نیاز بازار، مدیریت وفور کالا و استفاده از ذخایر استراتژیک که آرامش خاصی به جامعه منتقل کرده است، مورد تقدیر نمایندگان قرار گرفت. همچنین در این جلسه مسائل مربوط به قیمت‌ها و تفاوت هزینه‌های مردم در بخش کالا و هزینه‌های تولید و نهاده‌های دامی در شرایط تخصیص ارز ترجیحی و ارز آزاد، بحث‌های مختلفی صورت گرفت.
 
 تأمین حداقل یک‌ساله کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی
نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به شرایط جنگی اخیر، از تأمین حداقل یک‌ساله کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی خبر داد و تأکید کرد: با همدلی مردم، تلاش رزمندگان و اقدامات دولت و مجلس، کشور در وضعیت مطلوبی از نظر تأمین نیاز‌های اساسی قرار دارد.
رحمدل بامری تصریح کرد: مجلس، به ویژه کمیسیون کشاورزی، با تصویب طرحی برای تأمین کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی، بستر لازم برای مدیریت شرایط جنگ و وضعیت‌های غیرعادی را فراهم کرده است.
فعالان حوزه بازرگانی با ابراز رضایتمندی از برداشته شدن برخی قوانین دست و پاگیر و بروکراسی‌های پیچیده که پیش از این همانند غل و زنجیر بر پای تجارت کشور از جمله کالا‌های اساسی پیچیده شده بود، اصلاح برخی روند‌ها را باعث مدیریت کالا‌های اساسی در شرایط جنگی می‌دانند. 
علی شریعتی از فعالان اتاق بازرگانی در شبکه اجتماعی خود با ابراز امیدواری نسبت به تسهیل فرآیند گمرکی نوشت: قانون تسهیل واردات کالا‌های اساسی برقرار شد و این یعنی عبور کامیون برنج در یکساعت از گمرک!
 
 حمایت از تجار و تولیدکنندگان در برابر افزایش هزینه‌ها
علاوه بر ترخیص فوری کالا‌های اساسی، بررسی‌ها نشان می‌دهد کالا‌های تولیدی از گمرک نیز با اخذ تضامین به صورت فوری ترخیص می‌شود. براساس مصوبه ستاد رفع موانع تولید، ترخیص سه دسته کالا از گمرک، اعم از کالا‌های تولیدی و ماشین آلات و کالا‌های صنعتی با چک و سفته مجاز شد.
طبق این مصوبه، با توجه به شرایط حاکم بر کشور در وضعیت جنگ تحمیلی و نیز اقتضائات ناشی از شرایط اضطراری، به‌منظور ایجاد آرامش در بازار و تضمین تداوم فعالیت واحد‌های تولیدی، مقرر شده است که گمرک جمهوری اسلامی ایران نسبت به ترخیص فوری اقلام مورد نیاز اقدام کند.
در این چارچوب، ترخیص کالا‌های ضروری، مواد اولیه مورد نیاز واحد‌های تولیدی، کالا‌های صنعتی و معدنی، همچنین ماشین‌آلات و تجهیزات و خودرو‌های وارداتی، با اخذ تضامین لازم از جمله چک و سفته از سوی گمرکات اجرایی کشور با قید فوریت انجام خواهد شد.
هدف از این تصمیم، کاهش رسوب کالا در گمرکات، تسریع در تأمین نیاز‌های تولید و بازار و جلوگیری از بروز اختلال در زنجیره تأمین عنوان شده است. همچنین تأکید شده است که فرآیند ترخیص این اقلام باید بدون فوت وقت و با حداقل تشریفات اداری صورت گیرد.
حسین پیرموذن، عضو هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: دولت در ماه‌های گذشته با ارزیابی شرایط و تنش‌های حاکم بر منطقه، روند واردات کالا‌های اساسی، دارو و بسیاری از نیاز‌های کشور را تسریع بخشیده بود. بر همین‌اساس نیز طی ماه‌های گذشته بخش بزرگی از نیاز‌های وارداتی کشور تامین شده و محدودیتی در تامین کالا‌های اساسی و سایر نیاز‌های مصرفی مردم به چشم نمی‌خورد. 
وی افزود: در طول بیش از یک ماه اخیر نیز فرآیند ترخیص کالا از گمرکات کشور تسریع شده و همین موضوع تاثیر بسزایی بر تامین نیاز‌های کشور داشته است.
عضو هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه با اشاره به هزینه‌هایی همانند بیمه جنگ و ... افزود: با توجه به روند رو به رشد قیمت واردات و تاثیر آن بر تولید، رایزنی‌هایی با دولت برای همکاری با صنعتگران و تجار انجام گرفته تا مسیر فعالیت در کسب‌وکار‌ها تسهیل شوند. ازجمله آنکه سقف تسهیلات سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی از ۹۰ درصد فروش سال گذشته بنگاه به ۱۳۵ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: در همین‌حال رفع تعهد ارزی ۷۰ درصدی تا پایان فروردین ماه، به ۶۰ درصد کاهش یافته و دارندگان کارت‌های بازرگانی می‌توانند با این میزان رفع تعهد کارت خود را تمدید کنند. در همین‌حال رایزنی برای اعمال تسهیلات در بخش مالیات، تامین اجتماعی و... در جریان است.
برچسب ها: جنگ ، کالای اساسی ، گمرک
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار