کد خبر: 1160151
تاریخ انتشار: ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۴۵

حقوق مالی زن در زندگی مشترک، بسته به موقت یا دائم بودن عقد نکاح، متفاوت است و برخی از آن‌ها در عقد موقت وجود ندارند، اما با این حال، به طور کلی، حق مهریه، حق نفقه، حق اجرت‌المثل، حق ارث، حق تنصیف اموال، در صورت قبول شرط تنصیف، هنگام عقد از سمت مرد و حق دریافت مستمری شوهر، بعد از فوت وی، از جمله حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک هستند.
از تکالیفی که به واسطه عقد ازدواج دائم، برای مرد ایجاد می‌شود، می‌توان به مکلف شدن مرد، به پرداخت نفقه و مهریه زن که از جمله حقوق مالی زن در زندگی مشترک هستند، اشاره کرد، اما حقوق مالی‌ای که مرد، به واسطه عقد ازدواج، موظف به پرداخت آن‌ها به زن است، منحصر به مهریه و نفقه نیست.
حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک، عبارتند از:
حق مهریه: مهریه، از حقوق مالی زن در زندگی مشترک، به واسطه عقد نکاح دائم و موقت بوده و می‌تواند شامل هر آن چیزی باشد که مالکیت داشته و دارای منفعت عقلایی است. زنان به محض وقوع عقد نکاح دائم یا موقت، مالک مهر شده و می‌توانند هر تصرفی را که می‌خواهند در آن بنمایند.
حق نفقه: از دیگر حقوق مالی زن در زندگی مشترک، نفقه است که در نکاح دائم، بدون نیاز به شرط کردن آن، به محض وقوع عقد و در صورت وجود تمکین عام و خاص زن از مرد، به او تعلق می‌گیرد، اما در عقد موقت، صرفاً در صورتی که شرط شده باشد، وجود خواهد داشت.
حق اجرت‌المثل: اجرت‌المثل، یکی از حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک بوده که در واقع، مزد کار‌هایی است که زن در طول زندگی مشترک با همسر خود، به دستور او و بدون قصد تبرع، انجام داده است. اجرت‌المثل در عقد موقت نیز در صورت وجود شرایط آن وجود خواهد داشت.
حق ارث: ارث را نیز می‌توان یکی از حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک دانست، با این توضیح که زوجین در عقد نکاح دائم، برخلاف نکاح موقت، از یکدیگر ارث می‌برند و در صورتی که شوهر، زودتر از زوجه خود، فوت کند، زن از او، ارث خواهد برد و حتی می‌تواند مهریه خود را نیز از ماترک همسر متوفی، مطالبه کند.
حق تنصیف اموال: حق تنصیف اموال در صورتی از حقوق مالی زن در زندگی مشترک است که اولاً مرد، شرط تنصیف را هنگام عقد ازدواج پذیرفته باشد، ثانیاً با میل و تمایل خودش، اقدام به طلاق همسر خود کند و ثالثاً اموالی داشته باشد که بعد از ازدواج، در طول زندگی مشترک، به دست آمده باشند. بحث تنصیف در طول زندگی، مطرح نیست و صرفاً منحصر به زمان طلاق به درخواست مرد است.
حق بهره‌مند شدن از مستمری شوهر: یکی دیگر از حقوق مالی زن در زندگی مشترک، بهره‌مند شدن او، از حقوق مستمری همسر فوت شده‌اش است که این امر، تنها در صورتی محقق می‌شود که اولاً شوهر، مستمری‌بگیر باشد، ثانیاً فوت کرده باشد، بنابراین بهره‌مندی زن از این حق نیز همانند ارث، منوط به فوت همسر است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار