
دور اول مذاکرات فراگیر ایران و شش کشور روز پنجشنبه در اقامتگاه دولت سوئیس در «لاساگه» 10 کیلومتری ژنو و در فضایی آرام با حضور سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، «ویلیام برنز» معاون وزیر امور خارجه آمریکا، «خه یافی» معاون وزیر امور خارجه چین، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه، «فولکر اشتانسل» مدیرکل امور سیاسی وزارت امور خارجه آلمان، «مارک لیال گرانت» مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه انگلیس، «ژاک اودیبر» مدیرکل امور سیاسی و امنیتی وزارت امور خارجه فرانسه، «خاویر سولانا» نماینده عالی سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا و «رابرت کوپر» مدیرکل امور خارجی، سیاسی و نظامی شورای اتحادیه اروپا برگزار شد. دبیر شورای امنیت ملی ایران در نشست خبری که پس از پایان مذاکرات 1+5 در ژنو برگزار شد به تبیین اهداف صلح آمیز ایران در فعالیتهای هسته ای پرداخت و تاکید کرد که اقتدار و توان نظامی ایران جهت برقراری صلح و ثبات در منطقه به کار گرفته می شود.
"سعید جلیلی" پس از پایان نشست روز پنجشنبه گروه 1+5 در ژنو در جمع خبرنگاران رسانه های جهان حضور یافته و به سئوالات آنان پاسخ گفت. نماینده ایران در نشست امروز ژنو اظهار داشت: گفتگوهای امروز در راستای دستیابی به چگونگی ادامه چنین مذاکراتی در آینده بود.
وی اذعان کرد: تلاش ایران حول این محور متمرکز بود که این گفتگوها در راستای توافقات مشترک انجام گیرد و در مورد پیشبرد این گفتگوها در آینده نتیجه مطلوب حاصل شود. مذاکره کننده ارشد ایران در نشست گروه 1+5 در ژنو با مثبت ارزیابی کردن روند مذاکرات امروز ابراز امیدواری کرد این گفتگوها در آینده نزدیک ادامه یابد.
جلیلی در عین حال با بیان اینکه ایران تمام توانش را برای دفاع از حق مسلم مردم خود جهت دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای به کار خواهد گرفت ، یاد آور شد: ایران تا کنون تمام قوانین و مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی را رعایت کرده و با توجه به این مقررات تاسیسات هسته ای نطنز را احداث کرده است. وزیر امور خارجه ایران هم اعلام کرد که مذاکرات ایران با 6 کشور در ژنو در فضایی "سازنده " برگزار شد.
«کریستینا گالاش»، سخنگوی «خاویر سولانا»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه هم اروپا فضای گفتوگو را صمیمانه و جدی توصیف کرد. شرکت کنندگان توافق کردند دور بعدی مذاکرات دکتر جلیلی و سولانا و نمایندگان 6 کشور تا پایان اکتبر برگزار شود. همچنین توافق شد به منظور آماده سازی دور بعدی مذاکرات، نشستی در سطح معاونان برگزار شود.
اوباما: گفتگوها شروعی "سازنده " بود
رئیس جمهور آمریکا عصر پنجشنبه طی سخنانی خواستار گامهای سازنده جمهوری اسلامی ایران پس از گفتگوها شد و لی در عین حال گفت: گفتگوهای امروز شروعی "سازنده " بود.
وی گفت: نشست امروز شروعی سازنده بود اما باید با اقدام سازنده دولت ایران دنبال شود.
اوباما افزود: ما صرف مذاکره گفتگو نمیکنیم. اگر ایران به الزامات خود پایبند نباشد، آن وقت آمریکا به مذاکره به طور نامشخص ادامه نخواهد داد و ما آماده حرکت به سمت فشار بیشتر هستیم.
"هیلاری کلینتون " وزیر خارجه آمریکا هم گفت: مذاکرات چندجانبه با ایران در ژنو سازنده بود.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین خواستار "اقدامات محسوس " در این زمینه شد. امیدواری فرانسه به راهگشا بودن مذاکرات 1+5 و ایران
همچنین وزیر خارجه فرانسه ابراز امیدواری کرد که گفتگوهای گروه 1+5 با ایران ، راه را برای حل اختلافات غرب با ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور هموار سازد.
"برنار کوشنر" ضمن ابراز امیدواری در مورد موثر بودن گفتگوهای امروز در ژنو گفت ایران می تواند از اعمال تحریمهای بیشتر علیه خود جلوگیری کند.
تلاش های تخریبی فرانسه و انگلیس
البته مذاکرات نو حاشیههایی خم داشت منابع نزدیک به کشورهای مذاکره کننده در ژنو در مرحله اول مذاکرات که صبح پنجشنبه برگزار شد از شدت یافتن تلاش های تخریبی و منفی لندن و پاریس برای کارشکنی در روند مذاکرات ایران و گروه 1+5 خبردادند.
به گزارش شبکه خبری العالم این منابع اعلام کردند انگلیس و فرانسه به تلاش های تخریبی و منفی خود برای کارشکنی در روند مذاکرات روز پنجشنبه شدت داده اند.
نمایندگان انگلیس و فرانسه با انجام تماس ها و دیدارهای محرمانه و فشرده با نمایندگان برخی از کشورهای پنج بعلاوه یک ، فشار زیادی به آنان وارد کردند تا گفتگوها را از روند طبیعی و سازنده خارج سازند و با طرح مسائل انحرافی گفتگوها را به شکست بکشانند.ولی روند مذاکرات نشان داد که این تلاش ها تاثیری نداشته است.