کد خبر: 887304
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۷
سد کمندان لرستان که از سال 83 کليد خورده است، بعد از گذشت 13 سال هنوز به مرحله آبگيري نرسيده است و زمان افتتاح آن در هاله‌اي از ابهام قرار دارد. درحال حاضر متوليان کمبود اعتبار را به عنوان دليل تاخير در افتتاح سد عنوان مي‌کنند. اين نيز درحالي است که بر اساس گفته نماينده مردم ازنا در مجلس براي اين پروژه اعتباري بيش از 140 ميليارد تومان هزينه شده است. حالا اين سد که در دهه گذشته با هدف تامين منابع آبي دو شهرستان اليگودرز، ازنا و بيش از 4 هزار و 200 هکتار و همچنين کنترل سيلاب‌ها کليد خورده است به عنوان يکي از مطالبات اصلي مردم لرستان شناخته مي‌شود.

نويسنده: ميترا شهبازي

پروژه سد کمندان در سال 83 با تصميم مسئولان وقت کليد خورد. با اينکه قرار بود طرح مذکور در سال 94 با تاخير بسيار به مرحله افتتاح برسد، اما اين زمان هم براي بهره‌برداري از پروژه کمندان با توجه به حرکت لاکپشتي آن کافي نبود. در حال حاضر به گفته مجيد کيان‌پور نماينده مردم درود و ازنا در مجلس شوراي اسلامي، براي ساخت اين سد تاکنون بيش از 140 ميليارد تومان هزينه شده است و اکنون تنها 71 درصد پيشرفت فيزيکي دارد. به رغم اينکه متوليان مدعي هستند اينبار در سال 97 سد کمندان به سرانجام مي‌رسد و آبگيري مي‌شود، اما هنوز بوميان منطقه اميدي به تحقق اين وعده ندارند. چرا که آنها طي اين 13 سال بارها قول‌هاي متعددي از متوليان شنيده‌اند که در زمان موعود به فراموشي سپرده شده‌ است.

سدي که قرار بود براي اجراي آن روستاي کمندان که در مسير سدسازي بود از سوي وزارت نيرو خريداري و به منطقه‌اي ديگر انتقال داده شود. اما مسئولان اين وزارت خانه بعد از خريد زمين‌هاي کشاورزي روستاييان از خريد خانه‌هاي روستايي امتناع کردند و به وعده خود عمل نکردند. حالا روستاييان کمندان در نبود زمين‌هايشان جايي براي کشت محصول و تامين معيشت ندارند و با معضل شديد بيکاري مواجه شده‌اند. حالا با اين تفاسير که متوليان زير حرفشان زده‌اند و از خريد خانه‌هاي روستاييان صرف نظر کرده‌اند، دور از انتظار نيست که يک شبه تصميم به اين بگيرند که پروژه را هم بعد از صرف اينکه همه هزينه متوقف کنند.

کمندان همچنان در کمند مشکلات

سد کمندان در ۱۵ کیلومتری جنوب ازنا و ۲ کیلومتری روستای کمندان واقع شده و یک سد خاکی با هسته رسی و ظرفیت ذخیره سازی ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب است. اين سد که بر روي رودخانه کمندان در حال احداث است، قرار است منابع آبي دو شهرستان ازنا با جمعيت 60 هزار نفر و شهرستان اليگودرز با جمعيت 90 هزار نفر را تامين کند. همچنين بعد از اجرايي شدن اين طرح آب مورد نياز براي فعاليت‌هاي کشاورزي بر روي بيش از 4 هزار و 200 هکتار اراضي کشاورزي هم تامين مي‌شود که تاثير به سزايي در اشتغال‌زايي و افزايش توليد ملي کشور دارد. با اين حال هنوز بعد از گذشت 13 سال و صرف بيش از 140 ميليارد تومان، متوليان مدعي اين هستند که دليل تاخير طولاني طرح چيزي جز کمبود منابع مالي نيست. در اين خصوص مدیر عامل شرکت آبمنطقهای لرستان مي‌گويد:« از جمله مشکلات برسر راه سد کمندان مطالبات پیمانکاران، مشاور و تملک اراضی است.»

رضا میرزایی با بیان اینکه تملک و هزینه‌های جابجایی روستا از دیگر مشکلات پیش روی این سد است، ادامه مي‌دهد:« تاکنون 30 درصد هزینه جابجایی روستا و 70 درصد تملک اراضی پرداخت شده و هر موقع اعتبار تخصیص دهند مطالبات تملک و سایر را پرداخت خواهیم کرد.»

درحال حاضر عدم تحقق وعده مسئولان در خصوص خريداري مناطق مسکوني حواشي سد و نامشخص شدن وضعیت ساکنان اين منطقه موضوعی است که بهره‌برداری از این پروژه را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. با اينحال چندي پيش کيان‌پور، نماينده مردم درود و ازنا در مجلس شوراي اسلامي سال 97 را به عنوان تاريخ جديد افتتاح پروژه معرفي کرده است. به گفته متوليان در صورتي که پيشرفت فيزيکي سد به بالاي 80 درصد برسد، مي‌توان سد کمندان را آبگيري کرد و در سال 98 به طور رسمي از آن بهره برداري کرد.

حالا با اين شرايط بايد ديد که اين سد به مرحله افتتاح در سال 97 مي‌رسد يا اينکه همچون ديگر پروژه‌هاي عمراني لرستان که براي آنها هزينه‌هاي گزافي شده است به بهانه‌‎هاي متفاوتي متوقف و به فراموشي سپرده مي‌شود. طرحي که قرار است مشکل کمبود آب و اشتغال لرستاني‌ها را رفع کند و اسير وعده‌هاي بي‌سرانجام متوليان شده است.


نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار