کد خبر: 856448
تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۱
درحالي آلودگي سواحل بندرعباس به معضلي ملي تبديل شده است که تا کنون مسئولان استاني و کشوري و مجلسيان با بي اعتنايي از کنار آن گذشته اند
با اينکه نزديک به يک دهه است که آلودگي خليج فارس به عنوان يک معضل ملي شناخته مي‌شود، اما هنوز رفع اين معضل مورد توجه هيچ کدام از مسئولان استاني و کشوري و حتي نمايندگان مجلس قرار نگرفته است. اين درحاليست که سواحل بندرعباس به ويژه خليج فارس در اثر ورود روزانه 83 هزار مترمکعب فاضلاب‌هاي خانگي، احداث سازه‌هاي دريايي بدون مجوز زيست محيطي و ورود کشتي‌هاي غول پيگير خارجي به شدت آلوده شده است.
نويسنده: ميترا شهبازي

علاوه بر اين، هم اکنون حاشيه خليج فارس با کاهش حجم قابل توجهي از آبزيان و مرجان‌ها مواجه شده است که پيش تر به عنوان محلي براي آبزي‌پروري و فعاليت‌هاي صيادي شناخته مي‌شد. با اين تفاسير علاوه بر اينکه آلودگي ها در حال تخريب زيست محيطي خليج فارس هستند، شرايط تامين معيشت خانواده هايي که روزيشان را از اين آبها تامين مي کردند نيز به خطر افتاده است، بطوريکه بيم آن مي‌رود شاغلان اين بخش هم به جمعيت بيکاران هرمزگان اضافه شوند.

+++

8 سالي مي‌شود که زنگ خطر افزايش آلودگي در سواحل بندرعباس و خليج فارس به صدا در آمده است. با اين حال هيچ کدام از مسئولان استاني و کشوري اين بحران را جدي نگرفته‌اند و هنوز هم هيچ برنامه‌اي براي جلوگيري از اين معضل در دست ندارند. حتي معضل آلودگي سواحل و درياي خليج فارس به مجلس شوراي اسلامي هم راه نيافته و نمايندگان هم از آن به عنوان دغدغه‌اي زيست محيطي ياد نمي‌کنند. اين درحاليست که اين منطقه جنوبي کشور مدت‌هاست از سه جهت، از جمله ورود روزانه 83 هزار مترمکعب فاضلاب‌هاي خانگي، احداث سازه‌هاي دريايي بدون دريافت مجوز زيست محيطي و ورود کشتي‌هاي غول پيگير از هند و چين مورد تهديد قرار مي‌گيرد.

مسئولان تصميمي براي رفع معضل ندارند

درحال حاضر آلودگي سواحل خليج فارس به حدي رسيده است که اغلب مناطق آن براي ورود گردشگران و شنا‌کردن ممنوع اعلام شده است. علاوه بر اين با ورود حجم قابل توجهي از آلودگي‌ها به اين مناطق، هر روز از شمار آبزيان اين منطقه کاسته مي‌شود و مرجان‌هاي خليج فارس يکي پس از ديگري محکوم به مرگ مي‌شوند. اين درحاليست که فعاليت‌هاي صيادي و آبزي‌پروري بخش قابل توجهي از اشتغال منطقه را تامين مي‌کند که با ادامه اين روند، بيم آن مي‌رود که اغلب صيادان و آبزي‌پروران آن به زودي بيکار شوند. در اين راستا نماينده مردم بندر لنگه در مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار «جوان» مي‌گويد:« متاسفانه علي‌رغم اينکه سالهاست استان هرمزگان با اين معضل دست و پنجه نرم مي‌کند، اما با اين حال هنوز نه برنامه‌ريزي براي رفع آن شده است و نه بودجه‌اي به آن اختصاص داده شده است. البته لازم به ذکر است که در اين بحث ضعف مديريتي و عدم برنامه‌ريزي بيش از هرچيزي خودنمايي مي‌کند.»

خالد زمزم نژاد با اشاره به اينکه اغلب دستگاه‌هاي دولتي اعم از استانداري، شهرداري و فرمانداري در اين زمينه کم کاري مي‌کنند، مي‌افزايد:« با توجه به ورود حجم قابل توجه آلودگي‌ها به خليج فارس، سال گذشته يکي از اعضاي شوراي شهر به منظور انتقاد در مسير ورود فاضلاب به منابع آبي ايستاد تا توجه را جلب کند، اما اين اقدام هم نتيجه‌اي در بر نداشت. متاسفانه اگر اين شرايط با همين روال ادامه داشته باشد قطعا آبزي پروري و صيادي استان به خطر مي‌افتد.»

وي ادامه مي‌دهد:« با توجه به اينکه اکثر شغل مردم را صيادي و آبزي پروري شکل مي دهد قطعا معيشت مردم در معرض خطر است. علاوه بر اين کشتي‌هاي غول پيگيري که از هند و چين هم به اين آب‌ها وارد مي شوند، با تورهاي خيلي بزرگ آبزيان را جمع مي کنند که اين‌ها هم به عنوان تهديدهاي بزرگ براي کيش، قشم و بندر عباس شناخته مي‌شود.» اين نماينده مجلس مي‌گويد:« متاسفانه اين معضل حتي به فراکسيون محيط زيست مجلس هم راه نيافته است.»

بافت فرسوده شهري متهم رديف اول

همانطور که گفته شد، معضل ديگري که در استان هرمزگان خودنمايي مي‌کند بحث سازه‌هايي است که يکي پس از ديگري بدون مجوز محيط زيست احداث مي‌شوند و مشکلات بيشماري را براي اين مناطق به وجود مي‌آورند. در اين راستا مدیرکل حفاظت محیط‌زیست هرمزگان در گفتگو با خبرنگار «جوان» مي‌گويد:« پلاژ بانوان شهرداری بندرعباس، سازه آکواریوم این نهاد و بازار ماهی‌فروشان بندرعباس، مجتمع گردشگری هخامنش، اسکله نخل ناخدای بندرعباس، موج شکن جنوب فرمانداری و یادمان شهدای ایرباس که کاربری تجاری به آن اضافه شده است، مجوز زیست محیطی ندارند.»

مجيد وافادار با اشاره به اينکه، محيط زيست با احداث اغلب اين سازه‌ها مخالفتي ندارد، مي‌افزايد:« بحث بيشتر روي نظارتي است که محيط زيست بايد بر نحوه ساخت و سازها داشته باشد تا نه مشکلي در عمليات ساخت به وجود بيايد و نه وجود چنين سازه‌هايي براي محيط زيست خطرساز شود.»

وي با اشاره به معضل اصلي خليج فارس که ورود روزانه بيش از 80 هزار مترمکعب فاضلاب به آب‌های ساحلی بندرعباس است، ادامه مي‌دهد:« میزان پساب ورودی از تصفیه خانه ها به آب های ساحلی بندرعباس روزانه 68هزار مترمکعب است و نزدیک به 15هزار مترمکعب فاضلاب تصفیه نشده، از شهرک هدیش و محلات حاشیه ای، است که وارد آب های ساحلی مرکز این استان می شود.»

وافادار با اشاره به اينکه تا زمانی که بافت‌های فرسوده در محلات بندرعباس از نظر زیرساخت درست نشوند نمی‌توان از ورود فاضلاب به منابع آبي خليج فارس جلوگیری کرد، مي‌گويد:« هنوز چندین محله در بندرعباس وجود دارد که دسترسی به فاضلاب برایشان غیرممکن است مگر اینکه زیرساخت‌های آن‌ها تغییر کند تا بتوان خانه‌های این‌گونه محلات را نیز به سیستم فاضلاب استان وصل کرد.»


نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار