جوان: دشمنان طي سه دهه گذشته سه مسير مهار منطقهاي، داخلي و بينالمللي جمهوري اسلامي را همزمان دنبال كردهاند، اما در هر دهه به فراخور شرايط و زمان در يك مسير مهار بيشتر حركت كردهاند. آنان ابتدا براي مهار منطقهاي ايران برنامهريزي كردند و با تحريك كشور همسايه ايران يعني عراق به دنبال آمال و آرزوهاي خود بودند. با شكست عراق در برابر ايران و عقيم ماندن آرزوهاي دهها كشور حامي عراق در جنگ تحميلي عليه ايران، نظام سلطه به مهار داخلي جمهوري اسلامي روي آورد و با تلاش براي استحاله انقلاب اسلامي و نفوذ فرهنگي سعي در تغيير محاسبات مردم جهت رودرويي با انقلاب را داشت. اما اين تلاشها نيز براي سلطهگران كارساز نبود و به همين منظور از اوايل دهه ۸۰ مهار بينالمللي جمهوري اسلامي را بيش از پيش مورد توجه قرار دادند. تلاش جبهه استكبار براي مهار بينالمللي جمهوري اسلامي همچنان نيز ادامه دارد و در كنار آن از هر شيوه ديگري براي مهار و انزواي ايران استفاده ميكنند. اما برخلاف خواست دشمنان، تشعشعات انقلاب اسلامي روز به روز در حال پرتوافشاني است و جمهوري اسلامي امروز نه تنها به انزوا درنيامده است كه بر حجم ارتباطات و معادلات سياسي آن در سطح بينالمللي افزوده شده است.
اثبات نقشبينالمللي ايران با برگزاري نشست غيرمتعهدها دعوت ايران از سران بيش از ۱۲۰ كشور براي حضور در اجلاس غيرمتعهدها كه تا چند هفته آينده شاهد برگزاري آن در تهران خواهيم بود، از نشانههاي نقش جمهوري اسلامي در عرصه بينالمللي است. اين سندي است بر رد ادعاي نظام سلطه مبني بر انزواي ايران و نيز اثبات شكست پروژههاي مختلف مهار ايران اسلامي توسط غرب. قطعا مهمترين فايده اين نشست قطع اميد نظام سلطه از انزواي ايران است. دشمنان كه ۳۳ سال در طلب انزواي ايران ميكوشند و طي يك دهه اخير نيز به هر ترتيبي از جمله تحريمهاي گوناگون و صدور قطعنامههاي متعدد سعي در انزواي ايران داشتهاند، با برگزاري اجلاس غيرمتعهدها متوجه اين واقعيت ميشوند كه نقش ايران در نظام بينالملل فراتر از آن است كه بتوان به انزوا كشاند.
باور اين واقعيت از سوي نظام سلطه براي ايران چند سود دارد از جمله آنكه:
۱- بدون در نظر گرفتن نقش بينالمللي ايران به موقعيت و موفقيتي دست نخواهند يافت.
۲- با پذيرش نقش ايران در سطح جهاني، بنابر قواعد و تعهدات در چرخه بينالمللي مجبور به برداشتن تحريمها و ساير فشارها از روي ايران ميشوند.
۳- دست از كينهتوزي و تلاش براي حذف نظام جمهوري اسلامي از نظام بينالملل بايد بردارند و ضمن پذيرش نقشهاي ايران در عرصه بينالمللي رقابت سالم را در پيش گيرند.
۴- و در چنين حالتي تبديل و تغيير معادلات جهاني به طوري كه وزن سنگين ايران در نظر گرفته شود، قطعي است.
پرويز سروري عضو كميسيون امنيت ملي مجلس هشتم و از كارشناسان مسائل سياسي در اين باره با بيان اينكه ميزباني جمهوري اسلامي در اجلاس جنبش غيرمتعهدها نشان ميدهد امريكا در پيگيري انزواي ايران با شكست مواجه شده، معتقد است: «جنبش غيرمتعهدها فرصتي طلايي براي ايران و جنبش محسوب ميشود.»
اين كارشناس مسائل بينالملل در اين خصوص ادامه ميدهد: «نبايد اجازه دهيم جنبش غيرمتعهدها و كنفرانس اسلامي و مجموعههاي اينچنيني در يك مسير تشريفاتي و بيخاصيت قرار گيرند. بر همين اساس معتقديم مديريت جمهوري اسلامي بر جنبش غيرمتعهدها اين فرصت طلايي را هم براي ايران و هم براي جنبش فراهم كرده كه به صورت يك بازيگر فعال در عرصه بينالمللي حضور يابند و اجازه ندهند كه نظام سلطه از مراكز دستگاه بينالمللي به صورت ابزار استفاده كنند. از اين رو چشمانداز بسيار روشني براي غيرمتعهدها متصور است.»
مردود بودن ادعاي غرب مبني بر انزواي ايران علاوه بر نشست غيرمتعهدها، برگزاري نشست بينالمللي ايران درباره سوريه طي روزهاي اخير نيز يكي ديگر از دلايل و اسناد رد ادعاي غرب مبني بر انزواي ايران در عرصه بينالمللي است. نقش ايران براي حل مسائل سوريه به قدري آشكار است كه پيش از اين كوفي عنان نماينده سابق سازمان ملل در امور سوريه نيز بر آن تأكيد كرده بود. وي در اين باره گفته بود: «تجربه من نشان ميدهد كه ايران ميتواند نقش مثبتي براي حل مسائل سوريه داشته باشد. به رويكرد ديگر كشورها اعتقادي ندارم.»
همچنين تلاشهاي ۱+۵ براي تداوم مذاكرات با ايران نيز نشان ميدهد كه غرب به سنگيني وزن ايران و نقشهاي پررنگ جمهوري اسلامي در عرصه بينالمللي و برگردان و انعكاس منفي اثر تحريمهاي ضدايراني در عرصه جهاني پي برده است. كيهان برزگر رئيس پژوهشكده مطالعات استراتژيك خاورميانه در اين باره معتقد است: «اصل اساسي اتحاديه اروپا اين است كه ميخواهد مذاكرات به جلو برود. به هر حال هرگونه تحريم به ضرر اتحاديه اروپا است و تنش بالا رفتن قيمت نفت را به همراه دارد.»
نظام سلطه به خوبي ميداند كه تحريمها نه بر اراده كشورها براي ارتباطگيري با ايران تاثير ميگذارد و نه بر اراده ايران براي كوتاه آمدن در برابر خواستهاي غيرمنطقي غرب، به گونهاي كه رويترز در نخستين ماه اجراي تحريم نفتي غرب با اشاره به افزايش واردات نفت سه كشور از ايران اعلام كرد: «واردات نفت چين، هند و تايوان از ايران در اين ماه به ترتيب با رشد ۵۴ درصدي، ۲۷ درصدي و ۲۱۶ درصدي روبهرو خواهد شد.» وزير خارجه روسيه نيز در اين باره گفته است: «تحريمهاي نفتي اتحاديه اروپا عليه نفت ايران باعث ميشود خود اتحاديه اروپا ضرر كند.» در واقع آنچه حاصل تحريمها تا به امروز بوده است، تلنبار شدن ضررهاي سنگين اقتصادي بر حجم بحران اقتصادي غرب بوده است.
تاثيرگذاري بر افكار عمومي در نشست غيرمتعهدها با اين اوصاف و تعاريف بهترين سود در شرايط فعلي براي جمهوري اسلامي ايران كه يك جبهه مقابل جبهه استكبار را تشكيل داده است، رسيدن به برتري در اوضاع بينالمللي است. بزرگترين تلاش مقامات جمهوري اسلامي ايران در اجلاس آتي بايد براي تاثيرگذاري مثبت بر معادلات بينالمللي متمركز شود؛ آنچنان كه علاوه بر مثبت نگه داشتن نظر كشورهاي ميهمان نسبت به جمهوري اسلامي ايران، معادلات بينالمللي نيز از دريچه اين اجلاس به نفع ايران رقم بخورد و به عبارتي دولتهاي دشمن در تنگناي اراده ملتها و دولتهاي دوست ايران قرار گيرند. فواد ايزدي، كارشناس مسائل بينالملل با بيان اينكه حضور ۱۲۰ كشور در اجلاس تهران تأثير مثبتي بر معادلات جهاني داشته و فشار عليه جمهوري اسلامي را كاهش ميدهد، معتقد است: «اجلاس غير متعهدها همچنين نشانگر وجهه بينالمللي ايران است. ايران بايد از اين فرصت نهايت استفاده را بكند و فراتر از نهادهاي دولتي خود عمل كند و محدود به دولتمردان نشود چراكه اهميت مردم اين كشورها از دولتهايشان بيشتر است.»
ايزدي بر لزوم نگاه عميق به سياست خارجي تأكيد دارد و ميگويد: «جمهوري اسلامي بايد با توجه به نفوذ امريكا در برخي از كشورهاي اروپايي، از طريق ظرفيت مردمي كه در جنبش عدم تعهد وجود دارد، در حوزه ايران و اسلام پروژه تعريف كند تا بتواند در افكار عمومي جهان اثرگذار باشد.»
واقعيت نيز چنين است كه سرمايهگذاري اصلي ايران بايد روي ملتهاي مسلمان باشد تا در امواج بيداري اسلامي در ميان ملتها، «امت واحد اسلامي» شكل گيرد. در تحولات چند سال اخير و امواج بيداري اسلامي ثابت شد كه اكثر دولتها حاضر به معامله با امثال امريكا هستند اما ملتهاي مسلمان به چيزي غير از اسلام قائل نيستند و بر سر اسلام با هيچ قدرتي معامله نميكنند و قلب آنان با مسلمانان سراسر جهان پيوند خورده است و بنابراين منافع خود را در گرو منفعت ساير مسلمانان ميبينند.