
رضا فرخی- بعضی از مجلات گران قیمت که به تازگی از فروش خوبی هم برخوردار شده اند سعی می کنند که با ترویج پول ومسائل مادی مثل ماشین و خانه های لوکس، معیارهای تازه ای را از زندگی ایده آل به جامعه القا کنند. تفکرات القایی این مجلات در تضاد اشکار با زندگی ایده آل مد نظر فرهنگ ایرانی-اسلامی بوده و مروج مکتب ماده گرایی(ماتریالیسم) و اصالت انسان غرب(اومانیسم) است. به گزارش«جوان»، مجله را که در دست می گیری بوی تند پول تا عمق شامه انسان را تکان می دهد! کافیست کمی آن را ورق بزنی،تا متوجه شوی که عکس های شخصیت های معروف درکنار خانه(کاخ)، ماشین و دیگر تجملات گران قیمت چگونه زندگی خود را به رخ مخاطب می کشند تا به همه بگویند که زندگی ایده آل یعنی این! اما فقط اینها نیست!خیلی ها پس از دیدن این عکسها ومارک ها با نگاه تحقیر آمیز به زندگی خود نگاه کرده و فقط یک جمله را می گویند: زندگی یعنی پول!شخصیت یعنی لباس مارک دار پوشیدن و ماشین فلان مدل سوار شدن.
جامعه شناس: این مجلات عطش مادی کاذب تولید می کنند
دراین زمینه دکتر مصطفی اقلیما جامعه شناس معتقد است که این مجلات سعی می کنند برای فروش بیشتر خود عطش مادی کاذب ایجاد کرده وبه نوعی از حس علاقه به دیده شدن مخاطب سوء استفاده کنند. به اعتقاد اقلیما این مجلات در درجه اول سعی دارند از موج هایی که خود ایجاد کرده اند استفاده کنند و دراین بین علاوه بر جریان سازی برای ادامه این روند به این موجها دامن می زنند تا در کنار فروش بیشتر خود به تبلیغ محصولات مورد نظر بپردازند. به عنوان مثال نشان دادن عکس فلان شخصیت معروف به همراه یک مارک و کالای خاص در درجه اول تلاشی است برای بزرگ کردن ستاره ها که این باعث ایجاد جذابیت کاذب در جامعه می شود. دردرجه دوم کسب پول از تبلیغ فلان مارک ویا کالایی که این شخصیت معروف استفاده می کند که این بعد تجاری کار بدون توجه به بعد اجتماعی آن به شمار می رود.زندگی ایده آل یعنی زندگی فوتبالیست ها و بازیگران!
ازطرف دیگر اقلیما به این نکته تاکید دارد اکثر شخصیتهایی که به عنوان الگوی زندگی موفق در این مجلات معرفی می شوند افرادی هستند که صرفا یا فوتبالیست هستند ویا هنرمند!وامروزه به خوبی می دانیم که این اقشار در جامعه کارکرد اجتماعی خاصی ندارند بلکه تنها به واسطه ثروت و موقعیت خود مشهور شده اند. به نظر اقلیما این موضوع تبعات مخربی دارد زیرا به این ترتیب اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان با دیدن شهرت و ثروت این افراد تنها به می اندیشند که شخصیت اجتماعی یعنی همین:«شهرت وپول».
ایجاد نارضایتی بین اقشار متوسط و ضعیف
به تعبیر اقلیما اگر این برداشت ها در جامعه فراگیر شود پس از مدتی شاهد این خواهیم بود که همه اقشار حتی اقشار متوسط جامعه از زندگی خود ناراضی خواهند بود، چرا که رسانه هایی مانند این مجلات معیارهای از زندگی ایده آل به آنها معرفی می کنند که هیچ گاه در دسترس آنها نیست وهمین موضوع سرخوردگی کاذب می آرود که نتیجه آن گسترش یاس وناامیدی به ویژه در بین جوانان است درحالی که تمام این سرخوردگی ها وناامیدی ها توهمی بیش نیست توهمی که توسط این رسانه ها ایجاد شده است.شایسته سالاری باید معیار همه چیز باشد
اقلیما همچنین درمورد معیارهای اجتماع برای شناخته شدن افراد می گوید:مقام معظم رهبری بارها به این نکته اشاره کرده اند که در همه جایگاههای اجتماعی باید شایسته سالاری ملاک باشد ،به نوعی که در جامعه افرادی که کارکرد بیشتر و شایستگی بالاتری دارند از شخصیت اجتماعی بالاتری برخوردار باشند. اما دراین گونه مجلات ملاک شهرت وشناخت، صرف برخوردار بودن از سطح بالاتری از رفاه وسرمایه مادی است که به نظر اقلیما در تضاد کامل با ملاکهای دینی در یک جامعه مذهبی است .چرا که وقتی ملاک شایسته سالاری در جامعه از بین می رود ومادی گرایی مطلق جایگزین می شود اولین اتفاق این است که کسی به شغلهای مفید اهمیت نمی دهد به خصوص جوانان که تشنه شهرت وثروت یک شبه هستند.
در رسانه های بعضی جوامع دیگر یک استاد دانشگاه از شخصیت اجتماعی بیشتری برخوردار است تا شخصی که تنها ثروتمند است.وقتی که «ما» من می شود!خودخواهی اجتماعی و «من، من کردن» یکی از پیامدهایی است که به نظر اقلیما حاصل کار اینگونه مجلات است. به نظر این استاد دانشگاه هنگامی که این مجلات تمام ملاک های اجتماعی را در مادیات خلاصه کرده و زندگی ایده آل و به نوعی آرامش در زندگی را در داشتن فلان کالای لوکس معرفی می کنند. از سوی دیگر، مخاطبان آنها به این امر تشویق می شوند که از هر راهی برای رسیدن به ثروت و شخصیت اجتماعی استفاده کنند که این موضوع در درجه اول باعث از بین رفتن حس همکاری اجتماعی می شود ودر درجه دوم حتی می تواند باعث افزایش جرایمی مانند دزدی ودیگر جرائم گردد.
این جریان سازی های کاذب را باور نکنید!
اما برای مقابله با این موجهای اجتماعی کاذب چه باید کرد؟ دکتر اقلیما معتقد است که برای واکسینه کردن جامعه در مقابل این نوع از تبلیغات کاذب در مرحله اول باید به مردم آموزش داد که به راحتی این جریان سازی ها را باور نکنند و باید آگاه باشند که ملاک برای داشتن شخصیت اجتماعی پول ویا ثروت زیاد نیست. به علاوه، باید در بحث رسانه ها هم نظارت بیشتری وجود داشته باشد و صاحبان رسانه ها به این موضوع باور داشته باشند که پیام های رسانه آنها باید مطابق با نیازهای جامعه باشد؛ زیرا نشان دادن معیارهای یک زندگی ایده آل که تنها در اختیار بعضی از اقشار جامعه است نه تنها هیچ کمکی به افزایش سطح فرهنگی جامعه نمی کند بلکه آثار تخریبی دارد.