
با توجه به اهمیت روز افزون صادرات غیر نفتی توجه ویژه به پسته کرمان و کم آبی که آن را تهدید می کند بی از پیش احساس می گردد.
از آنجایی که محصول استراتژیک پسته سالنه رقمی بیش از یک میلیارد دلار، درآمد ارزی نصیب کشور می نماید لذا بیش از پیش می طلبد تا نسبت به خشکسالی 10 ساله استان کرمان حساس بود و برای آن برنامه های ویژه ای را در دست داشت.
بر اساس برآورد کارشناسان هم اکنون بسیاری از باغ های پسته کرمان خشک شده اند و در معرض خطر خشکسالی قرار دارند.
کمبود اب را دریابیم
دبیر انجمن پسته ایران در این رابطه بیان می دارد: به دلیل خشکسالی که طی سالهای اخیر در کرمان صورت گرفته و برداشت بی رویه آب در بخش کشاورزی و عدم تجدید منابع آبی کشاورزی کرمان به خصوص دشت های پسته خیز با کمبود شدید آب مواجه شده اند. سلطانی می افزاید: هم اکنون دغدغه اصلی کشاورزان پسته کار کرمان که بخش عمده پسته جهان را تولید می کنند کمبود آب است و در صورت عدم برنامه ریزی مناسب برای حل این مشکل بزودی کشت پسته در استان کرمان با مشکل مواجه خواهد شد.
سلطانی خاطرنشان می نماید: از مسئولان می خواهیم که به داد پسته کرمان برسند زیرا بخش قابل توجهی از باغهای پسته خشک شده اند و خشکیدگی در باغها به دلیل عدم وجود آب ادامه دارد.
وی اضافه می کند: پسته با بیش از یک میلیارد دلار ارز آوری برای کشور مهمترین محصول ارز آور غیر نفتی در کشور محسوب می شود و تنها در کرمان یک میلیون نفر با این صنعت زندگی می کنند.
اشتغال یک میلیون نفر در بخش پسته
استاندار کرمان که خطر خشکسالی در بخش کشاورزی را بیش از کذشته احساس کرده طرح انتقال حوزه به حوزه آب به کرمان را ضروری دانسته و می گوید: دولت به طور جدی پیگیر این طرح می باشد.
اسماعیل نجار بیان می دارد: پسته یکی از مهمترین محصولات غیر نفتی ارز آور کشور است و اهمیت این موضوع کاملا برای دولت روشن است و حمایت لازم را در این خصوص از کشاورزان خواهد داشت.
وی با اشاره به اشتغال یک میلیون نفر در زمینه پسته می افزاید: هم اکنون آمریکا و ترکیه به عنوان رقیبان پسته ایران در حال فعالیت هستند و باید برای حفظ بازارهای جهانی پسته با برنامه ریزی مناسب پیش برویم.
استاندار کرمان بیان می دارد: این کشورها در خصوص توسعه صنعت پسته به سرعت در حال پیشرفت هستند و در همین راستا باید به فکر گسترش کشت این محصول و حفظ موقعیت فعلی و توسعه آن در آینده باشیم.
نجار به کم آبی به عنوان یکی از مشکلات بازار پسته اشاره نموده و می گوید: از روز اولی که در جلسه معارفه در کرمان حضور یافتم پیگیر حل مشکل آب در استان بودم و در همین راستا طرحهای مصوب دولت در خصوص انتقال آب حوزه به حوزه در کرمان را پیگیری می کنم اما این مسئله هزینه بر و زمانبر است به همین دلیل در کوتاه مدت باید در خصوص استفاده بهینه از آب برنامه ریزی کنیم.
وی بر اراده دولت در انتقال حوزه به حوزه آب تاکید کرده و اظهار می دارد: در این راستا باید برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت داشته باشیم.
استاندار کرمان نکته قابل تامل را عدم استفاده مطلوب از روشهای آبیاری مکانیزه در کرمان می داند و می گوید: در این خصوص باید با جدیت بیشتر اقدام کنیم.
نجار اضافه می کند: هم اکنون در استان کرمان هفت میلیون مترمکعب آب قابل برداشت وجود دارد که باید در کوتاه مدت در راستای برداشت بهینه بیشتر دقت کنیم.