جوان آنلاین: شهرستان آستارا به دلیل موقعیت ویژه مرزی، دسترسی مستقیم به بازار جمهوری آذربایجان و نزدیکی به بنادر دریای خزر، بهعنوان یکی از مهمترین پایانههای صادراتی شمال کشور شناخته میشود.
به گزارش ایرنا، کارشناسان معتقدند توسعه صادرات کیوی از این شهرستان، علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان، میتواند نقش مهمی در تنوعبخشی به سبد صادرات غیرنفتی ایران ایفا کند، با توجه به ظرفیتهای موجود، برنامهریزی برای ایجاد برند منطقهای «کیوی آستارا» و سرمایهگذاری در بخش بستهبندی و فرآوری این محصول، از دیگر اقداماتی است که میتواند جایگاه این محصول را در بازارهای جهانی تثبیت کند.
استان سرسبز گیلان در حاشیه دریای خزر، مرز جمهوری آذربایجان و نزدیک به بازار اوراسیا با داشتن مزیتهای بندری، تجاری، کشاورزی و همچنین نیروی کاربلد موقعیت مناسبی برای توسعه صادرات غیرنفتی در جمهوری اسلامی ایران دارد و در همین رابطه محصول پرخاصیت کیوی از محصولات با کیفیت این استان است و فعالیت شبانه روزی گمرکات آستارا در استان گیلان، زمینه صادرات این محصول در کنار سایر محصولات کشاورزی به خارج از کشور را فراهم کرده است.
کیوی، مهمترین محصول صادراتی منطقه است و در شهرستانهای آستارا و تالش بیشتر کشت میشود و با توجه به شرایط آب و هوایی و خاک مناسب گیلان، این استان، قطب تولید و صادرات این محصول در ایران شده است و همین مزیت ممتاز در راستای توسعه بازرگانی خارجی، بهرهمندی بیشتر مرزنشینان و تجار از مزایای مرز و افزایش ارزآوری قابل توجه است.
براساس آمارهایی که به دست خبرنگار ایرنا رسیده است، بیش از ۵۰ درصد محصول کیوی تولید شده در استان گیلان به کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، گرجستان، هندوستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و سایر کشورهای اوراسیا و همچنین حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
کشت کیوی که از دهه ۷۰ در غرب استان گیلان رواج یافت و برخی شالیکاران با تغییر مزرعه خود به باغ کیوی، به تولید آن روی آوردند و هم اکنون به دلیل کیفیت خوب، بازار بالایی در کشورهای همسایه به ویژه روسیه دارد.
آستارا صادرکننده بزرگ کیوی کشور
وجود باغهای وسیع و بازار مناسب خارجی مجاور، شهرستان آستارا را به یک حوزه بزرگ صادرات کیوی کشور مبدل کرده است، کشت کیوی مزیتهای مهمی مانند اشتغالزایی، صادرات محصول، استفاده از زمینهای بایر و خارج شدن از کشت تک محصولی را به همراه داشته است، شهرستان مرزنشین آستارا در شمال غربی استان گیلان ظرفیت منحصر بهفردی هم در زمینه تولید و هم در صادرات محصول کیوی دارد که باید با بهرهگیری از یافتههای مراکز تحقیقاتی، از این ظرفیت به منظور بهینهسازی فرآیند تولید و افزایش محصول با هدف صادرات استفاده شود.
کارشناسان حوزه کشاورزی در آستارا معتقدند که موقعیت مرزی و امکان صادرات کالا به خارج از کشور از این شهرستان موجب شکلگیری مراکز بسته بندی محصولات کشاورزی با اشتغالزایی قابل توجه شده است بنابراین حمایت از توسعه صنایع تبدیلی میتواند بیکاری را در این شهرستان ریشهکن کند.
فرماندار شهرستان آستارا امروز در جلسه برنامه ریزی و تسهیل صادرات کیوی از مرز آستارا، این میوه را مهمترین محصول صادراتی منطقه اعلام و اظهار کرد: محصول تولیدشده کیوی در منطقه با بالاترین کیفیت به خارج از کشور صادر میشود.
علی درمانی با اشاره به مزیتهای متعدد کشت کیوی از جمله اشتغالزایی، افزایش درآمد باغداران و بهرهوری بیشتر اراضی، افزود: شهرستان آستارا با ظرفیتهای منحصربهفرد در تولید و صادرات کیوی، به یکی از پایگاههای مهم صادرات محصولات کشاورزی در کشور تبدیل شده است و فعالیت مراکز بستهبندی و گمرکات شبانهروزی آن، زمینه را برای توسعه صادرات غیرنفتی و ارزآوری بیشتر فراهم کرده است.
فرماندار آستارا با تاکید بر ضرورت ارتقای زیرساختهای گمرکی آستارا با توجه به آغاز فصل صادرات کشاورزی گفت: با توجه به وجود مرزهای همزمان زمینی، ریلی و دریایی در آستارا میطلبد دستگاههای دولتی، بخش خصوصی و صادرکنندگان به همدیگر کمک کنند تا تسهیل و تسریعی در بحث صادرات ملی محصولات کشاورزی از جمله کیوی صورت گیرد.
حسین ذاکر مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری گیلان نیز در این جلسه با اشاره به آغاز صادرات کیوی و برگزاری نشست تسهیل صادرات محصول کیوی در محل فرمانداری آستارا با حضور صادرکنندگان و مسئولان مرتبط اظهار کرد: توجه به موضوع صادرات و رفع دغدغههای صادرکنندگان بسیار مهم است و استانداری گیلان از صادرات کیوی و سایر محصولات کشاورزی استان حمایت میکند.
وی با تاکید بر توجه به ظرفیتهای استان گیلان و رفع موانع صادرات گفت: محصول کیوی از نظر ارزش اقتصادی به یک میوه پرطرفدار و با اهمیت در بازار منطقه تبدیل شده است و در این رابطه تسریع خدمات گمرکی ضروری است.
ذاکر صادرکنندگان را افسران خط مقدم جنگ اقتصادی دانست و ادامه داد: زمان در حوزه صادرات و واردات نقش کلیدی دارد و متصدیان ارائه خدمات در گمرک و پایانه مرزی این شهرستان باید در کوتاهترین زمان ممکن، خدمات خود را به متقاضیان ارائه کنند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری گیلان با بیان اینکه سعی داریم با تسهیل بخشی به امور صادرات، کشاورزان و صادرکنندگان را در این بخش حمایت کنیم، اظهار کرد: سیاست دولت، رفع مشکلات صادرکنندگان است.
۴۵۰ هکتار باغ کیوی با ۹۵۰ بهره بردار در آستارا
فرامرز بنی خدمت مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آستارا در همین رابطه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، کیوی را مهمترین محصول صادارتی منطقه عنوان و اظهار کرد: محصول تولید شده کیوی منطقه در ممتازترین کیفیت به خارج از کشور صادر میشود.
وی با بیان اینکه کیفیت بالای کیوی آستارا باعث شده کشورهای همسایه ایران اصلیترین مشتریان آن باشند، افزود: وسعت باغهای کیوی در آستارا ۴۵۰ هکتار است و ۹۵۰ نفر اقدام به کشت و تولید کیوی در این شهرستان میکنند و به صورت میانگین ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن کیوی برداشت میکنند.
بنی خدمت با اشاره به اهمیت بازار خارجی کیوی و میزان ارز آوری آن برای کشور، گفت: صادرات محصول ارزآور کیوی از امروز آغاز شده است و همچنان ادامه دارد و در مجموع قیمت تمام شده کیوی صادراتی مناسب بوده و به نفع کشاورز است.
مدیرجهاد کشاورزی آستارا با بیان اینکه در سطح شهرستان آستارا ۱۱ سردخانه نگهداری انواع محصولات کشاورزی از جمله کیوی با ظرفیت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تن فعال است، افزود: توسعه کشت کیوی در منطقه علاوه بر اشتغالزایی، افزایش درآمد باغداران و افزایش بهره وری اراضی کشاورزی را به دنبال دارد.
بنی خدمت عنوان کرد: کیوی تولیدی استان گیلان و کشور در مجموع به ۳۰ کشور دنیا به ویژه کشورهای منطقه اوراسیا صادر میشود.
وی ادامه داد: در مرز آستارا و محوطه گمرک واحدی به نام واحد قرنطینه یا همان حفظ نباتات کشور برای جلوگیری از آلودگیهای احتمالی در ورود و خروج محصولات کشاورزی و کنترل محصولات صادراتی و وارداتی فعال است و گواهی بهداشتی نباتی ویژه صادرات محصولات کشاورزی نیز از طریق واحد حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان مستقر در مرز آستارا در این رابطه صادر میشود.
مدیر جهاد کشاورزی آستارا تصریح کرد: با وجود تنگناهای ناشی از تحریمها میزان تردد کامیونهای صادراتی کالاها از مرز آستارا افزایش یافته و مشاهده صف طولانی کامیونهای حمل بار در محدوده اداره کل گمرک آستارا حکایت از رونق صادرات و حمل و نقل خارجی در این شهرستان مرزی شمال کشور دارد.
محصول کیوی برای نخستین بار در سال ۱۳۴۷ توسط مهندس یونس ابراهیمی (پدر آستاراییالاصل کیوی و مرکبات ایران) وارد کشور شد و پس از استقبال شهروندان غرب استان گیلان و تمایل به مصرف این محصول پرخاصیت، نخستین باغ کیوی ایران توسط بخش خصوصی در آستارا احداث شد.
شهرستان بندری آستارا با جمعیتی در حدود ۹۵ هزار نفر در غربیترین نقطه گیلان در فاصله نزدیک به ۱۷۳ کیلومتری رشت همجوار با استان اردبیل و کشور جمهوری آذربایجان است، این شهرستان سه مرز دریایی، ریلی و بزرگراهی و فضای مناسبی برای تجارت در منطقه دارد.