محسن طاهری در کانال تلگرامی خود نوشت: وقتی صحبت از علوم اعصاب به میان میآید، یکی از جنبههای مهم آن درک این موضوع است که چگونه حواس ما، نور را به بینایی، موسیقی را به شنوایی، غذا را به طعم و بافت را به لامسه تبدیل میکنند، اما در تحقیقات بویایی، این سؤال که مولکولهای موجود در هوا چگونه با مغز در ارتباط هستند، یک معما باقی مانده است. برای درک این پدیده دانشمندان مرکز حواس شیمیایی مونل و استارت آپ Osmo یک مدل یادگیری ماشینی طراحی کردهاند که میتواند مانند انسان بوها را تشخیص داده و آنها را توصیف کند. این مدل در تجزیه و تحلیل ۵۰۰ هزار مولکول بوی بالقوه که قبلاً هرگز سنتز نشده بودند بهتر از انسان عمل کرده است. انجام این کار توسط انسان ۷۰ سال طول میکشد. مدل یادگیری ماشینی این پژوهش در یک تست بویایی از ۱۵ انسان بهتر عمل کرد. این پژوهش به دانشمندان کمک میکند تا بوها را به عناصری دیجیتال تبدیل کنند، در این صورت بوها میتوانند ثبت شده و دوباره تولید شوند. این نقشه بو نه تنها عطرهای جدید و هیجانانگیز را برای مردم به ارمغان میآورد، بلکه جایگزینهای پایدارتری برای عطرهایی که امروزه از دل طبیعت ایجاد میشوند، تولید و حتی به حل چالشهای بزرگ مانند تشخیص بیماری کمک میکند. دانشمندان اکنون امیدوارند این فناوری برای پژوهشهای حوزه شیمی، عصبشناسی بویایی و روانفیزیک مفید واقع شود.