کد خبر: 1130485
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۴
حمید مهدوی راد

سالهاست که مسئله شابات شالوم (تعطیلی روز شنبه) برای رژیم صهیونیستی به عنوان یک چالش جدی تلقی می شود. اکنون با تشکیل دولت ائتلافی جدید به زعامت بنیامین نتانیاهو چالش های اجتماعی سیاسی رژیم اشغالگر نه تنها کمتر نشده است بلکه بطور کمی و کیفی بر آن افزوده می شود. پدیده اختلاف میان میان صهیونیسم دینی و صهیونیسم سیاسی در اسراییل امر تازه ای نیست و رژیم اشغالگر از بدو تشکیل با آن مواجه بوده است.
در تازه ترین مورد از این چالش ها هفته گذشته رهبر یهودیت متحد توراتی با نامه ای اعتراضی به "میری رگو" وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی خواهان اجرای شابات شالوم یعنی تعطیلی همه وسایل ماشینی اعم از حمل و نقل و خدمات عمومی به شهروندان شدند. لازم به ذکر است پیش از انتخابات حزب لیکود با یهودیت متحد تورات توافق نامه را مبتنی بر اجرای این موضوع امضا کرده بود. و این موضوع یکی از شرط های ائتلاف این حزب با حزب لیکود بود. در همین حال مسئولین وزارت حمل و نقل اسراییل در پاسخ با نامه ییتصخاک گولدکنوف اظهار داشتند که فعالیت قطارها در روز شنبه متوقف نخواهد شد.
رهبران اتحاد یهودیت توراتی از مقامات مذهبی در رژیم اشغالگر هستند. آنها نیز مثل حزب شاس طرفدار حکومت مذهبی هستند. حزب شاس نماینده یهودیان سفاردی (یهودیان بومی خاورمیانه، جنوب اروپا و شمال آفریقا) است در حالیکه بیشتر اعضای اتحادیه یهودیت توراتی از یهودیان اشکنازی (یهودیان اروپای شرقی) هستند. اتحاد یهودیت توراتی همچون شاس حزبی صهیونیستی با اهداف صهیونیسم سیاسی نیست بلکه به دنبال تحقق اهداف یهودیت در فلسطین اشغالی است.
چالشی که پیش روی کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی قرار گرفته است یکی از چندین چالش رژیم در داخل است و چالشی درون سیستمی برای رژیم است و مطالبه ای است که افراطیون و تندروهای راست مذهبی سالهاست برای تحقق آن تلاش می کنند.
شکاف های سیاسی و اجتماعی همواره یکی از معضلات جامعه صهیونیستی بوده است. این شکاف ها در دوران معاصر با شدت و حدت بیشتری نمایان شده است. چنانچه موجی تازه از نارضایتی در بین یهودیان سکولار و یهودیان معتقد ایجاد شده است.
مسئله حفظ حرمت شبات (شنبه) سهم عمده ای در تنش مذهبی بین طیف مذهبی و طیف سکولار دارد. و سالهاست که به عنوان یکی از مطالبات مذهبی ها از سکولارها مطرح می شود. تنش حاکم بر روابط بین آنها با جامعه صهیونیستی سکولار و دولت اشغالگر قابل تحلیل و ارزیابی است.
احزاب راستگرای مذهبی خواهان تصویب و اجرای قوانین مذهبی بر طبق شریعت یهود در تمام فلسطین اشغالی بوده اند. آنها مدتهاست که از وضعیت اجتماعی و بی بند و باری شهرهای همجوار با دریای مدیترانه نیز ناراضی هستند. مذهبی ها پیشتر نیز مطالباتی داشتند که دولت سکولار رژیم صهیونیستی نمی توانست آن را اجرایی کند.
طیف مذهبی که با عنوان حریدی ها شناخته می شوند مطالباتی با هدف اجرای شریعت یهود در سرزمین های اشغالی از رژیم اشغالگر دارند. یکی از این مطالبات معافیت از خدمت اجباری سربازی برای طلبه های حریدی است. یکی دیگر اجرای قانون حجاب اجباری برای زنان یهودی در مناطق فلسطین اشغالی است. یکی دیگر از این موارد، تعطیلی همه امور ماشینی و صنعتی در شهرهای مختلف فلسطین اشغالی است. اعضای یهودیت متحد توراتی که از یهودیان اشکنازی تشکیل شده است سالهاست که از مناصب مختلف دولتی ارتزاق می کنند و برای همین سالها چراغ خاموش بودند. در عوض حزب شاس که متشکل از یهودیان سفاردی است سالهاست که به عنوان یکی از احزاب مذهبی فعال در کنست شناخته می شود.
تظاهرات اعتراضی و درگیری طیف تندروی مذهبی یهودی یا همان حریدی ها با پلیس صهیونیستی در فلسطین اشغالی یکی از چالش های موجود طی سالیان اخیر برای رژیم اشغالگر بوده است. اکنون با روی کار آمدن تندروهای مذهبی در ائتلاف با حزب لیکود و تشکیل کابینه جدید صهیونیستی، بیم ها و امیدها بار دیگر تجلی یافته است. زیرا آنها برای اجرای قرائت خود از شریعت یهود دل به این ائتلاف خوش کرده اند و از سوی دیگر در صورت تن ندادن دولت اشغالگر به مطالبات مذهبی ها، گزینه شکست این کابینه نیز محتمل خواهد بود.
چالش مسئله حرمت شابات شالوم ممکن است به تنش میان تندروهای مذهبی و کابینه ائتلافی منجر شود و این چالش ممکن است حتی منجر به شکست ائتلاف موجود بین احزاب مذهبی و راست گراها در کابینه شود.
مسئله حرمت شابات شالوم اکنون در آستانه مبدل شدن به یک معضل اجتماعی جدید برای کابینه صهیونیستی قابل ارزیابی است. و پیش بینی می شود طی ماه های آتی شاهد تحولاتی در این زمینه در سرزمین های اشغالی باشیم.
نتانیاهو در سیاست خارجی نیز دارای چندین چالش است که شامل مقابله با توافق هسته‌ای با ایران (برجام)، توسعه اصل عادی سازی رژیم با کشورهای عربی (آبراهام)، مدیریت منازعه فلسطینی-اسرائیلی (همکاری امنیتی با تشکیلات خودگردان)، کاهش بحران در روابط روسیه-اسرائیل (جنگ اوکراین) ، رشد و تکامل روابط چین-اسرائیل (در عرصه اقتصادی) است. و در یادداشت های بعدی به تفصیل به آنها نیز خواهیم پرداخت.

 

کارشنتاس مسائل فلسطین

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار