مرکز گامانایف مجتمع بیمارستانی یاس افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید. گامانایف و پرتو درمانی به معنی تابانیدن اشعه ایکس به محدودهای از بدن است که سلولهای سرطانی در آن گسترش یافتهاند. سلولهای بدخیم که با سرعت زیاد و خارج از کنترل در حال تکثیر هستند نسبت به سلولهای طبیعی حساسیت بیشتری به اشعه دارند و با دریافت اشعه از تکثیر بازمیمانند یا از بین میروند. پیش از این برخی بیماران نیازمند این درمان ناگزیر بودند برای درمان خود به خارج از کشور بروند و حدود ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کنند. حالا با ورود این دستگاه به کشور با یکدهم این هزینه میتوان درمان بیماران را انجام داد.
روز گذشته مرکز گامانایف مجتمع بیمارستانی یاس طی مراسمی با حضور محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افتتاح شد. تکنیک پیشرفته درمان تومور مغزی رادیوسرجری گامانایف نوعی از رادیوتراپی (پرتو درمانی) تومورهای مغزی است. بر خلاف نام جراحی گامانایف، در این روش از هیچ برش و چاقویی استفاده نمیشود، بلکه با استفاده از پرتوهای پرقدرت اشعه گاما و تصویربرداریهای اسکن MRI و لیزر و بهرهگیری از هدایت کامپیوتری و نقشه مغزی به طور دقیق و نقطهای به خود تومورهای مغزی تابانیده میشوند. پس از جراحی گامانایف ابعاد تومور یا ضایعه مغزی به تدریج کاهش مییابد.
ارتقای رتبه علمی کشور
پیشرفتهای کشور در حوزههای پزشکی و دانشبنیانها از نقاط برجستهای است که توانستهایم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم و پا به پای دانش روز پیش برویم.
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت در مراسم افتتاح مرکز گامانایف مجتمع بیمارستانی یاس با اینکه ۲۵ درصد کل فعالیت دانشبنیانهای کشور، مربوط به حوزه سلامت است، از ارتقای رتبه علمی کشور از ۱۶ به ۱۵ در جهان خبر داد.
وی با اشاره به اینکه امروزه در حوزه علوم پزشکی شاهد جهشهای علمی بسیاری هستیم، افزود: «روزی، درمان بیماریها متکی بر دارو بود و تصور میشد فقط داروست که جان بیماران را نجات میدهد؛ همانطور که میدانید بعد از نفت، دومین صنعت سودآور جهان، دارو است و مافیای دارو نهتنها در ایران بلکه در دنیا در مقابل روشهای جدید درمانی غیردارویی مقاومت میکند و اجازه نمیدهد روشهای غیردارویی اجرا شود، چراکه به دنبال آن، سود آنها کاهش پیدا میکند.»
به گفته عیناللهی دستگاهی گامانایف نیز از روشهای غیردارویی مهم در درمان سرطان برخوردار است.
کاهش هزینه درمان بیماران سرطانی به یکدهم
به گفته وزیر بهداشت امروز در علوم پزشکی، درمانها از حوزه دارویی به حوزههای غیردارویی در حال تبدیل شدن است، بهطوری که بسیاری از بیماریها نیاز به درمان دارویی نداشته و از روشهای بسیار پیشرفته برای درمان آنها استفاده میشود؛ دستگاه گامانایف جزو این موارد است که با استفاده از تابش اشعه به تومور یا ضایعهای که در مغز وجود دارد؛ آن را درمان میکنند؛ این دستگاه جزو پیشرفتهترین دستگاههای موجود در دنیا بوده و نخستین دستگاه پیشرفتهای است که در دانشگاه علوم پزشکی تهران، مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاست.
از نگاه وی این مرکز را باید جزو پروژههای ملی بهشمار آورد و همه بیماران از سراسر کشور و نیز همکاریهای سایر دانشگاههای علوم پزشکی نظیر شهید بهشتی، ایران و تهران میتوانند از این دستگاه استفاده کنند.
وزیر بهداشت و درمان گفت: «تا پیش از افتتاح این مرکز و بهکارگیری این دستگاه، بیماران ناچار بودند برای درمان به خارج از کشور سفر کنند و هزینه ۵۰۰ میلیون تومانی را متحمل شوند، اما خوشبختانه اکنون درمان با این دستگاه با هزینه ۵۰ میلیون تومان؛ یعنی یک دهم قبل امکانپذیر است و امیدوارم بیمهها بتوانند هزینههای درمان با دستگاه گامانایف را بهطور کامل پوشش دهند.»
یک میلیون بیمار تحت پوشش رادیو داروهای داخلی
محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مراسم رونمایی از این دستگاه با اشاره به همکاریهای سازمان انرژی اتمی با وزارت بهداشت گفت: «اکنون شرایطی فراهم کردهایم که یک میلیون بیمار میتوانند از داروهای تولید شده توسط سازمان انرژی اتمی ایران استفاده کنند؛ تنها یک شرکت در زمینه تولید رادیو دارو وجود دارد که آن را تحریم کردهاند که اگر این فناوری را در اختیار نداشتیم برای درمان بیماران با مشکلات فراوان مواجه میشدیم؛ خوشبختانه اکنون قابلیت تولید رادیو داروها و سامانههای پرتودهی را داریم، اما تا پیش از دستیابی به چنین قابلیتهایی در حوزه پزشکی بخشی از بیماران ناچار بودند برای درمان به خارج از کشور سفر کنند، اما اکنون توانستهایم گامهایی بلند در این زمینه برداریم.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد: «در آیندهای نهچندان دور تبدیل به قطب تولید داروهایی بر مبنای دوتره خواهیم شد که این داروها جایگزین بسیار مناسبی برای داروهایی شیمیایی محسوب میشوند و نسبت به آنها کمترین عوارض را دارند.»
به گفته اسلامی سازمان انرژی اتمی ایران در فرایند قابلیتسازی برای بخش پزشکی کشور، تمرکز خود را روی تولید رادیو داروهای تشخیصی گذاشته و در مسیر تولید داروهای ویژه تشخیصهای دقیقتر حرکت میکند و توجه ویژهای به بخش درمانی در این حوزه داشته است. وی ابراز امیدواری کرد با روشهای جدید و فناوری هستهای بتوانیم فقط سلولهای آسیبدیده را تحت تأثیر قرار دهیم.