کد خبر: 905892
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۰
بيش از 3 هزار روستاي سيستان و بلوچستان از زيرساخت‌هاي شبكه‌ آب‌رساني محروم است و تنها به هزار منطقه تانكر مي‌رود...
ميترا شهبازي

البته اين تانكرها هم يكي در ميان مي‌آيند و مردم اغلب به اجبار بايد منابع مورد نياز خود را از چشمه‌هاي غير بهداشتي تأمين كنند. معضلي كه در كنار نبود سيستم فاضلاب بهداشتي، سيستان و بلوچستاني‎‌ها را در معرض ابتلا به انواعي از بيماري‌هاي عفوني قرار داده است. بنابر اين هنوز طوفان‌هاي 120 روزه شروع نشده، نگراني در خصوص شيوع بيماري‌هاي عفوني و تنفسي در استان تشديد شده است.

هنوز فصل تابستان نيامده و طوفان‌هاي 120 روزه شروع نشده است، سيستان و بلوچستاني‌ها در نبود زيرساخت‌هاي ضروري مناسب جمعيت روستايي و شهري نگران شيوع انواعي از بيماري‌هاي عفوني هستند. معضلي كه به گفته كارشناسان در نبود زيرساخت‌هاي آب و فاضلاب رخ مي‌دهد و مردم را از محبت وجود آب بهداشتي محروم مي‌كند. در حال حاضر گفته مي‌شود كه بيش از 3 هزار روستاي مركزي استان فاقد شبكه لوله‌كشي هستند و تنها به يك هزار از اين تعداد آب‌رساني با تانكر انجام مي‌شود. مابقي روستاها هم با توجه به اينكه از شبكه آب‌رساني فرسوده برخوردار هستند، آنها هم در معرض انواعي از بيماري‌ها با گرم شدن هوا هستند. همچنين دليل ديگري كه شيوع بيماري‌ها را افزايش مي‌دهد همجواري سيستان و بلوچستان با كشورهاي همسايه و عدم رعايت نكات بهداشتي در آن كشورها است كه منجر به جولان بيماري‌هايي همچون سل در استان مي‌شود. طوفان‌هاي 120 روزه هم كه در كمين هستند و به زودي آغاز مي‌شوند؛ طوفان‌‎هايي كه هر ساله نفس‌كشيدن را براي اين مردم مرزي سخت و دشوار مي‌كند.

روستاهاي فاقد زيرساخت در معرض بيماري

در شرايطي كه تانكرها وظيفه انتقال آب به روستاهاي سيستان و بلوچستان را بر عهده دارند، به موقع رسيدن آنها از اهميت بالايي برخوردار است. چرا كه روزانه تنها 15 ليتر آب به هر نفر اختصاص داده مي‌شود كه از خورد و خوراك تا نظافت شخصي و نگهداري از دام‌ها را شامل مي‌شود. اين نيز در حالي است كه به طور معمول هر فرد در مناطق گرم و خشك براي امور بهداشتي خود روزانه به 70 تا 80 ليتر آب نياز دارد. با اين حال همين مقدار آب هم به صورت مدام با تانكر به روستاها نمي‌رسد و اغلب يكي در ميان تانكرهاي آبرساني به مناطق فاقد شبكه آبرساني مي‌آيند كه به دنبال اين ماجرا روستاييان به اجبار به سراغ منابع آبي غير بهداشتي مي‌روند. آنها سعي مي‌كنند از هر طريقي كه شده است لب‌هاي تشنه خود را ‌تر كنند و همين اتفاق باعث اين مي‌شود كه ميزان مصرف منابع آبي آلوده افزايش و بيماري‌هاي عفوني نيز به همان مقدار شدت يابد. در اين رابطه نماينده مردم ايرانشهر در مجلس شوراي اسلامي با تأييد مطالب فوق مي‌گويد: «از هزاران روستاي موجود در اين منطقه 3 هزار روستاي «كد دار» فاقد شبكه آب شرب هستند كه از اين تعداد یک هزار روستا را مي‌توان به شكل سقايي يا سيار آبرساني كرد.» محمد نعيم اميني فرد ادامه مي‌دهد: « اگر چه انتقال آب به صورت سيار خطرات عمده بهداشتي را در بر دارد ولي در عين حال 2 هزار روستايي كه همين آب را هم ندارند، با مشكلات جدي‌تري مواجه هستند.» اين نماينده مردم در مجلس مي‌افزايد: «در سال‌هاي متمادي هميشه كانون‌هاي بيماري‌هاي عفوني و روده‌اي را به شكل وبا در مركز و جنوب استان داشتيم و امسال هم پيش‌بيني‌مان اين است كه اين معضل افزايش يابد.»

هدر رفتن منابع در نبود زيرساخت‌هاي استاندارد

بنابر اين در كنار معضل تشديد مشكلات تنفسي با شروع طوفان‌هاي 120 روزه احتمال افزايش بيماري‌هاي عفوني به‌خصوص روده‌اي هم مي‌رود. حالا هم كه مدتي است كه آلودگي هواي اين استان به واسطه ريزگردها به 60 برابر مجاز رسيده است. به‌رغم اينكه در هفته پيش‌رو پيش‌بيني شده است كه رگبار باران در راه است، اما اين موضوع تنها مرحمي موقت بر آلودگي هوا است و تأثير آنچناني بر منابع آبي استان نمي‌گذارد. چراكه بيش از 60 درصد از زيرساخت‌هاي مناطق مجهز به شبكه آبرساني به گفته مديرعامل شركت آب و فاضلاب زابل به قدري فرسوده است كه باران نيامده به سرعت تبخير ‌شود. بنابر اين ضرورت دارد مسئولان با اصلاح شبكه آبرساني و گسترش آن به مناطق فاقد زيرساخت، نه تنها امكان بهره‌مندي از آب شرب سالم را براي مردم فراهم كنند، بلكه از هدررفت و تبخير منابع آبي هم جلوگيري كنند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار