کد خبر: 904929
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۹
نمايندگان مجلس درباره نمايش امريكايي‌ها براي برهم زدن برجام چه مي‌انديشند؟
برجام گويا روي خط سقوط حركت مي‌كند؛ حركتي كه چند ماهي مي‌شود حداقل در ادبيات سياسي آغاز شده، از وقتي كه رئيس جمهور جديد امريكا برجام را توافقنامه‌اي بد براي امريكا توصيف كرد و مدام بر طبل خروج از برجام و حتي آتش زدن آن كوفت. برخي معتقدند اين طبل توخالي است.

آن‌چنان‌که سروصداي ترامپ براي حمله موشكي به سوريه طبلي توخالي بود و ترس تهديدهاي توئيتي‌اش قدر موشك‌هايش نبود و برخي به مزاح نوشتند تعداد موشك‌هاي به هدف خورده‌ امريكا از تعداد توئيت‌هاي ترامپ بيشتر بود! او حتي وقتي روز بعد از حمله موشكي توئيت زد كه مأموریت انجام شد، مورد تمسخر خبرنگاري امريكايي قرار گرفت.
شايد برخي فكر مي‌كردند مأموریت زدن سوريه بود، اما مأموریت آن بود كه بگويد حمله شيميايي حتماً انجام شده و اگر نشده بود و دروغ مي‌گفتيم، براي دروغ‌مان اين همه هزينه موشک‌باران سوريه نمي‌كرديم.
حالا اين گمانه‌زنی وجود دارد كه خروجش از برجام هم يك نمايش باشد براي آنكه ايران در خلال اين نمايش كه معلوم نيست در نهايت به خروج از برجام هم منجر شود، دادن امتيازاتي ديگر به غرب را بپذيرد. اما اينجا در ايران برجام به رغم همه تبليغات دولتي براي آن، در ميان توده‌ها فتح الفتوحي نيست كه نگران پاره شدنش باشند. بدعهدي‌هاي هميشه امريكا كه از ابتداي مذاكرات هسته‌اي دولت يازدهم با 1+5 از سوي رهبري هشدارش داده شده بود، همان اندك فايده و امتياز برجام به ايران را نابود كرد. مارك ميدوز، نماينده جمهوريخواه مجلس نمايندگان امريكا اعلام كرده كه امريكا فعلاً از توافق هسته‌اي خارج نمي‌شود و برجام احتمالاً براي مدت كوتاهي تمديد خواهد شد. بر اساس گفته ميدوز، به نظر مي‌رسد ترامپ بيشتر متمركز بر ديدار آتي خود با رهبر كره شمالي و موضوع سياست تجاري با چين است، از اين رو نمي‌خواهد خروج از برجام به عنوان مانع در مسير گفت‌وگوها با دو كشور كره شمالي و چين قرار گيرد. نظرات تعدادي از نمايندگان مجلس را در اين مورد مي‌خوانيم.

شكايت از امريكا پروسه‌اي بي‌تأثير

احمد سالك كاشاني در ارزيابي اقدامات اروپايي‌ها در راستاي حفظ برجام با توجه به نزديك شدن به زمان اعلام تصميم ترامپ در خروج يا عدم خروج از برجام، گفت: اروپايي‌ها از هر طريقي به دنبال اين هستند كه امريكا از برجام خارج نشود حتي اگر اين راه به ضرر ايران باشد. قرار است در اردیبهشت‌ماه اجلاسي در اروپا برگزار شود و اروپايي‌ها براي نشان دادن چراغ سبز به امريكايي‌ها قصد دارند تحريم‌هاي جديد نفتي، بانكي، گمركي و غيره عليه ايران داشته باشند تا امريكا راضي شود در برجام بماند.
سالك در ادامه با بيان اينكه مسئولان كشور بالاخره متوجه اين مطلب شدند كه امريكا هیچ‌گاه قابل اعتنا نيست، عنوان كرد: بنابراين در اين شرايط اگر امريكا قابل اعتنا نيست نبايد نگراني داشت و تمام داشته‌هاي خود را به سبد برجام ريخت و بايد از ظرفيت‌هاي دروني استفاده كرده و كار را پيش برد.
اين نماينده مردم در مجلس دهم در ادامه با بيان اينكه 22 اردیبهشت‌ماه ترامپ بازي جديدي را آغاز خواهد كرد، ابراز داشت: در اين بازي ممكن است تصميم خود را چهار ماه به تعويق بیندازد يا از آن خارج شود كه جمهوري اسلامي در هر صورت سناريوهاي خود را خواهد داشت اما قطعاً اگر از سناريوي شكايت به كميسيون مشترك برجام استفاده كنيم، بايد چند سال معطل باشيم تا كارگروه تشكيل و كشور ثالث براي رسيدگي انتخاب شود، از اين رو امتياز اين سناريو به نفع امريكا بوده و نفع كشورمان نيست.

افزايش ذخيره اورانيوم متناسب با نياز ملي

جواد كريمي قدوسي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تأکید كرد كه سه سند در مواجهه با خروج ترامپ از برجام، مصوبه مجلس كه قانون داخلي در حوزه حاكميت جمهوري اسلامي ايران و نيز افكار عمومي داخلي و نخبگان بین‌المللی سه سندي است كه ايران اسلامي مي‌تواند در صورت خروج ترامپ از برجام نسبت به آن اقدام به تصمیم‌گیری كند.
اين نماينده مردم در مجلس دهم با اشاره به اينكه حداقل تصميم در مواجهه با خروج ترامپ از برجام، آغاز غنی‌سازی با نصب سانتريفيوژهاي پيشرفته است، تصريح كرد: همچنين ذخيره 300 كيلويي اورانيوم متناسب با نياز ملي، حداقل به 1000 كيلو افزايش مي‌يابد. بايد در مواجهه با تصميم امريكا 13 هزار سانتريفيوژ جمع شده، مجدد نصب شود. همچنين از سرگيري كارهاي تحقيقاتي تعطيل شده دانشگاهي، پژوهشگاهي و غيره نيز اقدام ديگري است كه بايد انجام شود.
وي خاطرنشان كرد: همچنين بايد يادآور شد كه خروج از ان. پي. تي گزينه‌اي است كه بارها مطرح شده است، زيرا موقعي كه كشورمان وارد عهدنامه آژانس بین‌المللی هسته‌اي مي‌شود مي‌خواهد همكاري مشترك داشته و از منافع آن استفاده كند اما دليلي ندارد كه هزینه اسكان بازرسان بدهيم و دوربين نصب كنيم اما نتيجه آن مطلوب نباشد.

لزوم اجماع براي اتخاذ سياست واحد

جليل رحيمي جهان‌آبادی، عضو هيئت رئيسه كميسيون قضايي و حقوقي مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت، در واكنش به اظهارات يكي از نزديكان ترامپ مبني بر عدم خروج امريكا از برجام و تمديد توافق براي مدت كوتاهي، گفت: امريكايي‌ها بر مبناي بي‌خردي تصميم‌گيري مي‌كنند بنابراين رفتار عاقلانه و خردمند از سوي بازيگري به نام ترامپ قابل پيش‌بيني نيست. اظهارات نماينده جمهوري‌خواه مجلس نمايندگان امريكا نيز درست نيست زيرا زمان برجام به عنوان قرارداد بين‌المللي پايان نيافته كه در شرايط كنوني به دنبال تمديد آن باشيم، برجام معاهده بين‌الملل و سندی معتبر در حال اجرا است.
وي با بيان اينكه امريكايي‌ها دنبال به تعويق انداختن زمان خروج خود هستند، گفت: امريكايي‌ها اميد دارند در مدتي كه خروج خود از برجام را به تعويق مي‌اندازند بتوانند آبروي رفته خود را به دست آورده ضمن آنكه فشار بيشتري به جمهوري اسلامي وارد كنند. امريكايي‌ها با طرح مباحثي چون تمديد موقت تنها به دنبال خريد آبروي از دست رفته خود در صحنه بين‌الملل هستند و بخشي از خواسته‌هاي خود را به دو كره جنوبي و شمالي تحميل كنند.
عضو هيئت رئيسه كميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي، تصريح كرد: جمهوري اسلامي بايد سياست خاصي را اتخاذ و روابط خود با اروپايي‌ها را حفظ كند، اما در مجموع اجماع داخلي براي اتخاذ سياست واحد در قِبال طرف‌هاي مقابل ضروري است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار