
نويسنده:محمدرضا سوري
بررسيها نشان مي دهد كه بي توجهي به اين مهم سبب شده تا بسياري از روستاها در استانهاي خراسان جنوبي ، سيستان وبلوچستان وكرمان خالي از سكنه شوند،،موضوعي كه موجب شد تا رئیس گروه توسعه اجتماعی و اقتصادی دفتر امور زنان وزارت جهاد کشاورزی روزگذشته اعلام كند : «به منظور رفع مشكلات زنان روستايي در زمينه اشتغال ، طرح صندوق خرد زنان روستایی در سطح ۱۴ استان کشور اجرا شده است.»
******
با وجود اينكه زنان روستايي وعشايري مهمترين نقش را در زمينه برخي توليدات از جمله انواع صنايع دستي وتوليدات موادغذايي مختلف دامي وگياهي را دارند ، اما مشكلات مالي موجب شده تا در بيشتر موارد آنها نتوانند بهره آنچناني از توليدات خود ببرند،موضوعي كه سبب شد تا كارشناسان، با توجه به اهميت بهبود وضعيت اقتصادي روستاها ، كاهش بيكاري وفقر ، عدالت اجتماعي در مناطق روستايي ، پروژه تشكيل صندوق هاي اعتبارات خرد زنان روستايي را پبشنهاد كنند.
معاونت روستایی عشایری و مناطق محروم ریاست جمهوری دراين خصوص مي گويد:«از آنجا كه روستا تنها به محصولات دامی، باغی و صنایع دستی محدود نیست ،بلکه جاذبه های گردشگری این مناطق است که می تواند تولید ثروت بالایی را برای کشور به ارمغان آورد بلکه معرفی جاذبه های گردشگری این روستاها می تواند ایجاد ثروت كند.»
ابوالفضل رضوی مي افزايد :«اين ويژگي ها كه نقش مهمي در ثروت آوري براي اقتصاد خانوارها دارداز جمله مشاغلي است كه زنان مي توانند فعاليت چشمگيري در آن داشته باشند.»
خراسان جنوبي ، سيستان وبلوچستان وكرمان رتبه هاي مهاجرت
با وجود اينكه روستاها نقش مهمي را در زمينه توليدات محصولات كشاورزي، دامي وصنايع دستي ايفا مي كنند كه در تمامي اين موارد زنان نقش مهمي دارند لذا توجه به حل اين مشكلات مي تواند از مهاجرت روستاييان به شهرها به شدت جلوگيري كند.
مدیر اجرایی طرح مدیریت جامع آبخیزداری خراسان جنوبی دراين خصوص به "جوان " مي گويد:«بي توجهي به مشكلات اقتصادي وكمبود منابع آبي موجب شده تا هم اكنون235 روستای بالای ۲۰ خانوار در چهار شهرستان مرزی خراسان جنوبي درحال مهاجرت به مركز استان ويا شهرهاي ريگر باشند.»
محسن یوسفی مي افزايد:«هم اكنون 79روستا در شهرستان سربیشه، ۵۹ روستا در شهرستان درمیان، ۴۴ روستا در شهرستان نهبندان و ۵۳ روستا در شهرستان زیرکوه آماربالايي ازمهاجرت را به خود اختصاص داده اند .»
وي ادامه مي دهد:« بیکاری، پایین بودن درآمد، کاهش بارندگی، خشک شدن و کاهش آبدهی منبع آبی و خشکسالی از جمله عوامل مهاجرت در در روستاهاي خراسان جنوبي است .
پس از اين استان ، سيستان بلوچستان قرار دارد كه به دليل مشكلاتي كه در بالا ذكر شد بالاترين مهاجرت را دارد ، آمارها نشان مي دهد با وجود اينكه نزديك به 20 درصد روستاهاي كشور در اين منطقه واقع شده اند ، اما مشكلات معيشتي ومحروميتها موجب شده تا از51درصد روستاهای استان، 29 درصد خالی از سکنه شده اند.
اما سومين استاني كه مي توان از آن نام برد كرمان است ،درحال حاضر مشكلات اقتصادي متعدد در مناطق روستايي اين منطقه سبب شده تا روند مهاجرتها شدت بگيرد، به طوري كه هم اكنون نزديك به 20 درصد روستاهاي كرمان اقدام به مهاجرت به شهركنند.
اين مهم سبب شده تاکنون بیش از 720 صندوق روستایی در روستاها و دهستان های استان کرمان راه اندازی و بیش از هشت میلیارد و 500 میلیون تومان به این صندوق ها واریز شود تا به نوعي از افزايش مهاجرتها جلوگيري شود.
اجراي طرح صندوق خرد زنان روستایی در ۱۴ استان کشور
از آنجا كه دولت براي جلوگيري از مهاجرت روستاييان وايجاد اشتغال براي زنان روستايي برنامه ويژهاي را در نظر گرفته است لذا روز گذشته رئیس گروه توسعه اجتماعی و اقتصادی دفتر امور زنان وزارت جهاد کشاورزی اعلام كرد:« به منظور رفع مشكلات زنان روستايي در زمينه اشتغال ، طرح صندوق خرد زنان روستایی در سطح ۱۴ استان کشور اجرا شده است.»
زهره مهیاری افزود:« این صندوقها باهدف توسعه فعالیتهای اقتصادی و تولیدی زنان روستایی ، حمایت از تولیدات روستائیان، افزایش ظرفیت اشتغالزایی در بخش کشاورزی، حمایت از افراد توانمند و کارآفرین ايجاد شده است .»
وي ادامه داد:« با توانمند شدن زنان روستایی، زمینه اشتغال جدید در سطح روستاها فراهمشده و اين مهم از مهاجرت روستائیان به شهرها جلوگیری مي كند .»