كتاب «سفير ۷هزار روزه» مربوط به خاطرات يكي از مبارزان نهضت انقلاب اسلامي در سالهاي قبل از انقلاب است كه در آن شرح مبارزات و نامههاي امام خميني(ره) به علما و مبارزان و بالعكس ارائه شده است. اين خاطرات توسط حسين روحاني صدر تدوين و براي اولين بار به وسيله سوره مهر در سال ۹۰منتشر شده است.
حسين روحاني صدر، تدوينكننده كتاب درباره اين اثر گفت: «سفير ۷ هزار روزه» مربوط به خاطرات سيد تقي درچهاي از مبارزين پيش از انقلاب است. مقام معظم رهبري در سالهاي 69 و70 از مبارزان انقلاب و دوستانشان خواستند كه خاطرات خود را ثبت و ضبط كنند. بنابراين پس از سخنان رهبري آقاي درچهاي قبول كردند كه خاطرات خودشان را بيان كنند.
اين نويسنده ادامه داد: ناگفته نماند كه آقاي درچهاي چه در مدرسه خان و مدرسه فيضيه و چه در زندان، با مقام معظم رهبري همراه بودهاند و اگر آيتالله خامنهاي براي كاري به تهران ميآمدند، مأمن و پناهگاه ايشان منزل آقاي درچهاي بود و اگر آقاي درچهاي به مشهد ميرفتند، منزل رهبري را به عنوان پناهگاه انتخاب ميكردند. روحانيصدر گفت: البته قبل از ثبت اين خاطرات ايشان بخشهايي از خاطرات خودشان را در محافل مختلف بيان كرده بودند، ولي مطالب بيان شده به صورت مدون نبود. تا اينكه در دوراني كه او سرطان داشت، خاطراتش از سوي دفتر ادبيات انقلاب اسلامي حوزه هنري ثaبت و ضبط شد. آقاي فخرزاده مسئول دفتر تاريخ شفاهي، تدوين اين خاطرات را به من پيشنهاد كرد و من به دليل بكر بودن اين خاطرات قبول كردم اين كار را انجام دهم. وي افزود: بنابراين از سال 83 تدوين اين خاطرات را شروع كردم و در اين مدت هم با ايشان معاشرت داشتم و هر بار كه اشكال يا سؤالي پيش ميآمد به ديدن او نميرفتم و آنها را اصلاح ميكردم. در سال 85 تدوين خاطرات آقاي درچهاي تمام شد، ولي در سالهاي بعد هر بار كه مورد تازهاي پيدا ميكردم به اين خاطرات ميافزودم. اين نويسنده در مورد عنوان كتاب گفت: وقتي شروع به تدوين خاطرات آقاي درچهاي كردم، ديدم هرچه ميگويد با مجموعه «هفت هزار روز تاريخ ايران و انقلاب اسلامي» شباهت دارد، بنابراين بهترين عنواني كه به ذهنم رسيد همين عنوان «سفير 7 هزار روزه» بود. كتاب «سفير 7هزار روزه» خاطرات سيد تقي موسوي درچهاي، توليد دفتر ادبيات انقلاب اسلامي است كه انتشارات سوره مهر، آن را در 708 صفحه، در قطع رقعي و تيراژ 2 هزار و 500 نسخه منتشر كرده است.