کد خبر: 788545
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۲
دست درازي دلالان به صنعت‌چاپ
دست درازي دلالان سودجو، فقط به بخش‌هاي کشاورزي کشور نبوده و صنوف مختلف را هم از کسب درآمد حقيقي محروم ساخته است. اين افراد سودجو به هرقيمتي به دنبال کسب سود راحت وبي دردسر هستند، دست از سر صنايعي چون، صنعت چاپ هم بر نداشته و با ربودن کارهاي چاپي در استان هرمزگان، صنعت چاپ هرمزگان را به سوي خاموشي هدايت کرده است. البته مشکل صاحبان صنايع چاپ در همين جا خلاصه نمي‌شود و نبود نيروي متخصص هم يکي از اساسي‌ترين معضلات پيش روست که منجر به تعطيلي يکي پس از ديگري چاپخانه‌هاي اين استان مي‌شود.
ميترا شهبازي

بيش از 6دهه از ورود صنعت چاپ به استان هرمزگان مي‌گذرد، اما همچنان مشکلات اين حوزه پابرجا بوده و از شدت آن کاسته نشده است. اين درحالي است که به گفته يکي از چاپخانه‌داران هرمزگان، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و استانداران متعددي در اين 6دهه وعده‌های متعددی برای رفع گرفتاری‌های چاپخانه‌ها داده‌اند که تاکنون هیچ کدام از آنها به بار ننشسته و در همان مرحله وعده خاموش مانده است.

اقتصاد چاپ‌خانه‌ها در معرض خطر

وسعت مشکلات حوزه چاپ استان هرمزگان به قدري‌ست که چاپخانه‌داران اين استان براي سال‌هاي متوالي ازمسائلی همچون وجود واسطه‌ها، ارسال سفارش‌های چاپ به خارج از استان و نبود مرکزی برای پرورش نیروی کار متخصص رنج می‌برند. اکثر چاپخانه داران از اين گله دارند که با وجود چاپخانه و تجهيزات چاپ در استان باز هم بايد شاهد اين باشند که هر روز صبح اتوبوس‌ها و خودروهای ورودی به بندرعباس محموله‌های چاپی را از استان‌های دیگری وارد کنند. تمام اين مشکلات به اين امر منجر شده که صنعت چاپ اين استان پس از گذر از فراز و نشيب‌هايي به طول 6 دهه، رو به خاموشي برود.

فعاليت آزادانه دلالان درعرصه چاپ و جذب سفارشات چاپي، منجر به ضربه خوردن به اقتصاد چاپخانه‌ها شده و اين معضلی ا‌ست که متوليان بايد هرچه سريع‌تر براي رفع آن دست به کار شوند تا دير نشده و صنعت چاپ به طور کامل از اين استان رخت نبسته است. البته مشکلي ديگري هم در اين عرصه وجود دارد، ورود صنف‌های دیگر از جمله تایپ و تکثیری‌ها و دفاتر فنی ساختمان به هم بقاي چاپ‌خانه‌ها را مختل کرده است.

دست دلالان در جيب چاپخانه‌داران

با اينکه تعداد 58 نشريه محلي در بانک اطلاعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان به ثبت رسيده اما با اين حال از اين تعداد 5 نشريه سهم چاپخانه‌هاي استاني مي‌شود و سود حاصل از چاپ ديگر نشريات به جيب دلالاني مي‌رود که نه هزينه‌اي براي ايجاد چاپخانه مي‌کنند و نه براي نگهداري و بروز رساني تجهيزات چاپخانه زحمتي مي‌کشند. از اين رو اغلب چاپخانه‌داران براي رفع مشکلات و تعطيل نشدن کارگاه هايشان، خواهان عدم پذيرش صورتحساب های‌چاپی استان‌های دیگر از سوی دستگاه‌های اجرایی هستند.علی بابایی به عنوان يکي از چاپخانه داران استان هرمزگان در تشريح وضعيت نابسامان صنعت چاپ در اين استان، مي‌گويد: چاپ خلیج فارس و سپاهان در بندرعباس تاسیس و راه‌اندازی شدند اما بعد از مدتي به دليل مشکل نبود خدمت‌های تعمیر و نگهداری به سمت تعطيلي کشيده شده‌اند. چاپ سپاهان در سال 1352راه اندازی شد و با دو نفر پرسنل اداره می‌شد که اکنون با مدیریت جدید تعداد پرسنل آن به 12 نفر رسیده است.

وي با اشاره به ديگر مشکلات اين صنعت در استان، مي‌افزايد: دوری از مرکز برای دریافت خدمت‌های تعمیر و نگهداری دستگاه‌های چاپ از جمله مشکل‌هایی است که چاپخانه‌داران هرمزگاني با آن مواجه‌اند. چرا که آنها بايد هزینه‌هایي چند برابر از چاپخانه‌‌داران تهراني به دلیل دعوت تعمیرکار از استان‌هاي ديگر متحمل شوند.

افراد متخصص نداريم

از سوی دیگر نبود کارگر ماهر و آشنا به دستگاه‌ها و فن چاپ، به عنوان معضلي ديگر پيش روي چاپخانه‌داران قرار گرفته است. با توجه به وجود نداشتن مرکزی برای ارائه آموزش صنعت چاپ در هرمزگان، بايد مدیران چاپخانه را مجبور به اين کرد که يا خود افراد را آموزش دهند يا آنها را به استان‌های دیگر ارجاع دهند. به گفته اين چاپخانه‌دار، مشکلات اين بخش در همين جا خاتمه نمي‌يابد و اداره مالیات بدون توجه به سايه رکودي که بر سر فعاليت‌هاي چاپخانه‌داران افتاده است، هرسال بر میزان مالیات‌ها مي‌افزايد.معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی هرمزگان نيز با تاييد اين موضوع که چاپخانه‌داران اين استان مدتهاست در گرداب مشکلات فرو رفته‌اند، مي‌گويد: گلایه‌ها و مشکل‌های چندین ساله مدیران چاپخانه براساس واقعیت‌ بوده و باید برای رفع آنها جهت بهبود زیرساخت‌های صنعت چاپ استان گام‌های عملی برداشته شود.

سعید موحدی با اشاره به اقداماتي که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان در راستای حمایت از فعالان عرصه چاپ و به خصوص چاپخانه‌داران آغاز کرده، مي‌افزايد: اگر این مشکل‌های زیرساختی حل و زیرساخت‌ها بهبود و گسترش نیابد امکان چاپ کتاب در استان فراهم نخواهد شد. در خصوص مالیاتی هم که اکنون چاپخانه‌ها موظف به پرداخت آن هستند، در سال گذشته مذاکره‌هایی با وزارت ارشاد و اداره مالیات هرمزگان صورت گرفت که امیدواریم این مشکل به زودی مرتفع و چاپخانه‌ها شرایط بهتری یابند. همچنين در ارتباط با نبود نيروي متخصص هم زمينه برگزاري دوره‌هاي آموزشي اکنون فراهم شده و اميد است به زودي موانع پيش روي فعاليت چاپخانه‌داران به سرعت مرتفع شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار