
بازار جهاني طلا در روزهاي نخست سال 2014 ميلادي برخلاف پيشبينيها، روند صعودي به خود گرفت. اين صعود شايد بسياري از تحليلها مبني بر كاهش تقاضا براي اين فلز گرانبها در سال جديد ميلادي را مخدوش كرده است. برخي از تحليلگران معتقدند كه اين رشد قيمت به دليل افزايش نسبي تقاضا از سوي مصرفكنندگان خرد باشد. در بازار داخلي نيز هر گرم طلاي 18 عيار زير قيمت 90 هزار تومان ايستادگي ميكند.
طلا در پايان روز جمعه به دليل ضعف در بازار سهام و در نتيجه تمايل بيشتر سرمايهگذاران به خريد اين فلز گرانبها به پناهگاه امن سرمايهاي تبديل شد تا باز هم قيمت آن طي دو هفته گذشته به بالاترين سطح برسد.
به گزارش رويترز، طلا در پايان روز جمعه، در معاملات هفتگي باز هم وضعيت مناسبتري را به نسبت ماه اكتبر گذشته تجربه كرد؛ شايان ذكر است اكتبر ۲۰۱۳ مقطعي بود كه طلا بيشترين زيان ۳۲ ساله اخير خود را تجربه كرد. فلز نفيس همچنين روز گذشته تقاضاي قابل توجهي را از سوي چينيها به خود ديد. افزايش قيمت طلا در حالي است كه در سال ۲۰۱۳، رشد مداوم ۱۲ ساله اين فلز را خسارتي ۳۰ درصدي پس از آن قيچي كرد كه پاي طرحهاي بانك مركزي امريكا، براي خارج كردن مشوقهاي پولي به ميان آمد.
طلا در معاملات فوري ۸ دهم درصد افزايش داشت تا به يكهزار و 66/233 دلاردر هر اونس برسد، اين در حالي است كه پيشتر و در بالاترين قيمت از ۱۸ دسامبر به اين سو، در بهترين وضعيت، قيمت يكهزار و 70/238 دلار در هر اونس را از آن خود كرده بود.
بر اساس گزارش رويترز، براساس برآوردها، انتظار ميرود طلا در هفته جاري رشدي 7/1 درصدي را شاهد باشد. بهاي معاملات مدتدار طلاي امريكا، تحويل در ماه فوريه، با ۶ دهم درصد افزايش روبهرو بوده و به يكهزار و 90/232 دلار در هر اونس بالغ شده است. همچنين معاملات فوري نقره به بيشترين سطح قيمت خود در سه هفته گذشته يعني 30/20 دلار در هر اونس رسيد، البته پيش از آنكه مجدداً سقوطي را به رقم 12/20 داشته باشد.
همچنين اكثر شركتكنندگان در نظرسنجي اخير كيتكو نيوز پيشبيني كردند قيمت جهاني طلا طي هفته جاري با افزايش روبهرو خواهد شد.
فوربس گزارش داد: قيمت جهاني طلا پس از افت ۲۸ درصدي در سال ۲۰۱۳ ميلادي در روزهاي نخست ۲۰۱۴ با افزايش نسبي روبهرو شده و به بيش از ۱۲۳۰ دلار رسيده است. بر اساس اين گزارش در نظرسنجي اين هفته كيتكو نيوز از ۳۴ كارشناس ارشد اقتصادي ۱۷ نفر شركت كردهاند. تعطيلات سال جديد ميلادي علت اصلي عدم شركت بسياري از كارشناسان اقتصادي در نظرسنجي كيتكو نيوز بوده است. ده نفر از كارشناسان اقتصادي شركتكننده در اين نظرسنجي پيشبيني كردند قيمت طلا طي هفته پيش رو افزايش خواهد يافت. شش نفر نيز به كاهش قيمت طلا طي روزهاي آينده رأي دادهاند و يك نفر نيز پيشبيني كرد كه قيمت طلا بدون تغيير باقي خواهد ماند.
بازار داخلي منتظر خريد شب عيد
در بازار داخلي نيز با وجود افزايش قيمت اونس جهاني هنوز معاملات چشمگيري ديده نميشود. ثبات نرخ دلار در اين روند بيتأثير نبوده است. سخنان روز جمعه سيف رئيس كل بانك مركزي مبني بر كاهش نرخ ارز در ماههاي آتي ميتواند تأثير منفي در بازار داخلي بگذارد. دو ماه گذشته مصادف بود با ماههاي محرم و صفر كه ميزان خريد به طور طبيعي در بازار با كاهش مواجه ميشود. طلافروشان معتقدند با ورود به ماه ربيعالاول و نزديك شدن به پايان سال ميتوان اميدوار بود كه بازار تكان بخورد. هر سال با ورود به دهه پاياني اسفند ماه ميزان خريد طلا و جواهر و حتي سكه در بازار با افزايش مواجه ميشود اما نكتهاي كه در اين بين بر كاهش تقاضا اثر گذاشته انتظار ارزاني در مردم است. خريداران منتظر هستند كه طلا بيش از 89 هزار تومان كاهش يابد و سپس اقدام به خريد كنند. با وعده كاهش قيمت دلار از سوي رئيس كل بانك مركزي و كاهش تب خريد طلا در بازارهاي جهاني ميتوان اميدوار بود كه اين خواسته مردم در ماههاي پاياني سال جاري محقق شود. محمد كشتيآراي رئيس اتحاديه طلا و جواهر نيز درباره روند آتي بهاي جهاني طلا در سال 2014 ميلادي تأكيد كرد: بهاي اونس طلا در سال جديد بستگي به اوضاع اقتصادي دنيا دارد، پيشبيني براي يكسال مشكل است ولي آنچه اهميت دارد اين است كه به نظر ميرسد وضع اقتصادي دنيا بسيار بهبود پيدا كرده و بهتر شده است و خود اين مسئله موجب ميشود كه بهاي جهاني طلا حداقل افزايش نيابد.