با نزديك شدن به روزهاي پاياني سال، بازار خريد و فروش حيوانات جورواجور نيز داغ شده است! سالهاي سال بود كه با نزديك شدن به نوروز بر اساس يك سنت قديمي، بسياري از ايرانيان با خريد يك يا چند عدد ماهي(سمك) و گذاشتن آن بر سر سفره هفت سين، سينهاي خودشان را كامل ميكردند و سال جديد را جشن ميگرفتند. با گذشت زمان و طي چند سال گذشته، به تدريج در برخي از پاساژها، برخي از مراكز خريد و حتي كنار خيابانها پاي ساير حيوانات هم به ويترين ماهيها باز شده است!
از لاكپشت گرفته تا سمندر و مار آبي كه هر يك علاقهمندان خاص خود را دارد؛ اين روزها مورد معامله قرار ميگيرد. اين ماجرا در نهايت منجر به آن شده است تا روز گذشته اسماعيل ميرانزاده فرمانده يگان حفاظت محيط زيست استان تهران با انتقاد از وجود چنين شرايطي اعلام كند: هيچ گونه مجوزي براي خريد و فروش جانوراني كه خطر انقراض آنها را تهديد ميكند، صادر نميشود و عرضه مار آبي، لاك پشت و سمندر در ايام نوروز در كنار خيابان غيرقانوني است.
فرمانده يگان محيط زيست استان تهران با اشاره به رواج خريد و فروش جانوران غيراهلي در ايام نوروز اظهار داشت: هر گونه حيوان وحشي كه بدون مجوز از سازمان محيط زيست عرضه شود، تخلف است و بر اساس قوانين با آن برخورد خواهد شد.
وي افزود: قانون به صراحت ميگويد كه خريد و فروش حيوانات وحشي و حتي اعضاي بدن آنها بايد با مجوز و نظارت سازمان حفاظت از محيط زيست باشد و در غير اين صورت خريد و فروش حيوانات غيراهلي كه تحت حاكميت دولت هستند و انفال محسوب ميشوند، بدون مجوز ممنوع است.
ميرانزاده در ارتباط با شيوع خريد و فروش گونههاي غيراهلي نظير مار و سمندر آتشين و لاك پشت در ايام نزديك به عيد اظهار داشت: سال گذشته ۲ هزار گونه نظير سنجاب، مار آبي، لاك پشت، خارپشت و همچنين برخي گونههاي وارداتي مانند ايگوآنا كشف و ضبط كرديم و با فروشندگان نيز برابر قانون برخورد شد.
وي تصريح كرد: گشتهاي ما در طول سال براي كنترل اين مسئله وجود دارد اما در ايام نوروز ميزان گشتها افزايش خواهد يافت تا با خريد و فروش اين حيوانات برخورد شود.
ميرانزاده با اشاره به اين مطلب كه نگهداري برخي جانوران باعث شيوع بيماري ميشود، تأكيد كرد: به هرحال حيوانات ناقل برخي ويروسها هستند و احتمال سرايت نيز هست و بهترين شيوه اين است كه اگر فردي توان نگهداري يك حيوان را ندارد، اساساً به سمت خريد آن نرود و براي يك جانور هم زندگي در محيط بسته عذابآور است.
وي گفت: در ايام عيد فروش ماهي قرمز و انواع ديگر ماهي رواج مييابد كه متأسفانه روش فروش آن در سطح شهر هم غيربهداشتي است و هم غير اصولي.
هم فرهنگ اصيلمان را آزار ميدهيم و هم حيوانات را در همين ارتباط امانالله قرايي مقدم، جامعه شناس شهري در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي «جوان» ميگويد: ايرانيان در طول تاريخ به حيوانات توجه داشتهاند اما اكنون به نظر ميرسد براساس تأثيرات زندگي غربي، برخي از ايرانيان از حيواناتي كه كوچكترين توجيهي براي نگهداري آنها وجود ندارند، نگهداري ميكنند!
قرايي مقدم ميافزايد: چهار راهمولوي و بازارهاي اطراف آن و حتي برخي از پاساژهاي بالاي شهر پر شده از حيوانات نادر و كمياب كه اين پديده، جاي نگراني دارد.
وي خاطرنشان ميكند: آزار حيوانات آثار بدي روي جامعه ميگذارد و شكار اين حيوانات روي طبيعت و حيوانات نيز اثر منفي دارد. جدا از آن برخي از اين حيوانات از لحاظ بهداشتي نيز براي افراد جامعه مشكل ايجاد ميكنند. اين جامعهشناس عنوان ميكند: در بند كردن حيوانات نادر و زير سؤال بردن فرهنگ اصيل اسلامي ايراني جاي تعجب دارد؛ اين رفتار در شأن فرهنگ بومي ما نيست.
راهاندازي ۱۵۰۰ سامانه پايش محيط زيست مديركل پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به راهاندازي هزار و ۵۰۰ دستگاه سامانه جامع پايش محيط زيست در كشور اظهار كرد بايد تا پايان برنامه پنجم توسعه، ۵ هزار دستگاه از اين سامانه در كشور راهاندازي شود.
مهرداد كتال محسني با اشاره به راهاندازي سامانه جامع پايش محيط زيست كشور به فارس گفت: هدف از ايجاد و راهاندازي سامانه جامع پايش محيط زيست كشور، مديريت يكپارچه و كلان محيط زيست از طريق تجميع، پردازش، تحليل و اطلاعرساني، در عرصه پايش كمي و كيفي در حوزههاي منابع زيستي و غيرزيستي است.
وي با اعلام اينكه اين سامانه در سه فاز راهاندازي شده است، بيان داشت: فاز اول اين سامانه سال گذشته راهاندازي شده است.
به گفته كتال محسني، هزينه صرف شده براي راهاندازي فاز نخست مبلغي برابر ۲۰۰ ميليون تومان بوده است.
وي يادآور شد: فاز دوم مربوط به طراحي و تدوين و همچنين پيادهسازي اين سامانه ميشود كه هزينه تخصيص يافته به آن برابر يك ميليارد تومان است كه هم اكنون در دست اقدام است.