کد خبر: 509902
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۹:۴۵
"جوان" وضعیت فروش برنج در اصفهان را بررسی کرد
راضیه کشاورز

فلسه زندگی با سبک زندگی یک رابطه یک به یک دارد و ارزش گذاری به زندگی از یونان قدیم به زمان حال منتقل شده است، تراژدی جدال بی رحمانه انسان به تقدیر می بازد و از تقدیری که می گریزد به آن دچار می شود.
با توجه به افزایش قیمت ها، این بار دیگر به نظر باید برنج را هم در ردیف خوردنی های گرانقیمیتی قرار داد که از سفره اقشار کم درآمد جامعه کنار گذاشته خواهد شد.
در شرایطی که دولت مدعی است برای مواد غذایی ضروری مردم ارز دولتی اختصاص می دهد، قیمت برنج برای چندمین بار طی سال جاری گران شد و کارشناسان معتقدند در مواقع بحران آرامش می تواند خیلی مشکلات را حل کند.
التهاب بازار برنج در اصفهان به عنوان کلان شهری که قطب تولید و تجارت و یکی از بازارهای بزرگ مصرف این محصول در کشور است همراه با کاهش واردات برنج خارجی و هجوم مردم برای خرید همراه با جریان روانی و حرکت زیر پوستی بازار سیاه و دلالان، سازمان صنعت و معدن و تجارت را دچار عدم هماهنگی در تنظیم بازار کرده است.
انواع برنج هندی و پاکستانی که شرکت های تجارتی مستقر در دبی تجارت آن را برعهده دارند، دفاتر اصلی ایران آنها در اصفهان قرار دارد و اصفهان بزرگ ترین قطب فروش عمده و تلفنی برنج خارجی به سایر استان ها در کشور است.
دیو سیاه شایعه و ترس بار دیگر برروی اعصاب اصفهانی ها راه می رود و سایه بدگمانی آنها به عاقبت بازار برنج به روزهای گرانی و کمبود مرغ و تخم مرغ گره می خورد.
خیابان های مسجد سید، عسکریه ، کهندژ، ولی عصر و عبدالرزاق اصفهان سال ها است مرکز نمایندگی ها و عمده فروشانی است که بازار برنج کشور را سمت و سو می دهند و از تجار دبی نشین اصفهانی دستور می گیرند.
تحقیقات دانشکده علوم تغذیه دانشگاه اصفهان نشان می دهد به طور متوسط اصفهانی ها هر روز یک وعده و ۲۵ درصد آنها حتی بیشتر از آن در روز برنج می خورند.
در حال حاضر در بازار اصفهان برنج هندی و پاکستانی غیر قاچاق وجود ندارد، برنج تایلندی کیمیا شده و تنها برنج های داخلی در گونی ها و سطل های عمده فروشان معطل مانده که مشتری هم ندارد.
تجارت برنج خارجی در دستان ۴۰ نفر!
یک عمده فروش اصفهانی برنج معتقد است: تجارت برنج خارجی دست ۳۰ یا ۴۰ تاجر است که بیشتر افراد از تجار اصلی که پنج نفرند حرف شنوی دارند.
شیروانی می گوید: نوسان برنج در قبل در هفته ۵۰ تومان روی هر کیسه بود ولی در روزهای اخیر مثل طلا قیمت دقیقه ای است و روزی صدها تلفن استعلام قیمت برنج داریم.
او با اظهار نگرانی اضافه می کند: برنج پاکستانی در آخرین عرضه کیسه ای ۲۱ هزار تومان بوده که حالا قاچاق است و وجود ندارد، همچنین برنج هندی در آخرین قیمت فراوانی بازار به کیسه ای ۲۸ هزار تومان رسیده و نایاب شده است و برنج تایلندی و اروگوئه هم در بازار وجود ندارد و با آن مثل قاچاق برخورد می شود.
این برنج فروش میدان جمهوری اصفهان با خنده و تردید می گوید: نمی دانیم به اقوام بدهیم یا مشتری ها را راضی کنیم یا جواب مردم را بدهیم.
دیگر کاسبی که برای توزیع برنج سهمیه دولتی شیشه های مغازه اش شکسته و فحش شنیده است ، بیان می کند: توزیع دولتی و سهمیه ای عادلانه نیست و با آشنا مداری و واسطه در بازرگانی تنها می توان سهمیه خوب گرفت و عدالتی در توزیع بازرگانی در برنج سهمیه وجود ندارد و با پارتی بازی و نارضایتی و دعوا همراه است.
برنج جایگزین در بازار نیست
یک مدیر رستوران معتقد است: مجبوریم برای رستوران برنج هندی بخریم چون سریع و آسان پخت می شود و افزایش حجم و زیبایی و کشیدگی ظاهری دارد و مزه اش هم خوب است.
وی با بیان اینکه آشپز زیر بار پخت دیگر برنج ها نمی رود، انتقاد می کند: چرا مردم را به این برنج ها عادت داده اند و حالا بازار خالی شده است، گناه مردم چیست که می خواهند برنج مستضعفی بخرند.
وی معتقد است: قدرت تجار ایرانی و اصفهانی به قدری زیاد است که شرکت های دبی و هندی و پاکستانی را تهدید کردند که اگر به بازرگانی ایران برنج بفروشند، دیگر هیچ تاجر ایرانی از شما برنج نمی خرد.
در حالی که اخبار آگاهی و پلیس حکایت از ورود و کشف و ضبط محموله های متعدد برنج قاچاق به اصفهان دارد، مسؤولان گمرک از عدم تمایل تجار به ورود قانونی برنج خارجی از گمرک اشاره می کنند.
محموله ۳۰ هزار تنی برنج هندی هم که معاون برنامه ریزی استاندار در نشست تنظیم بازار محرم وعده اش را داده بود تنها در شرکت های تعاونی برخی ادارات و فروشگاهها توزیع شد و نتوانست از التهاب بازار بکاهد.
ردپای دولت در گرانی برنج
در این باره عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با اشاره به اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت در توزیع برنج به نرخ دولتی ، دخالت این وزارتخانه را عامل تشدید احتکار برنج و افزایش قیمت آن در بازار می داند.
علی ایرانپور به خبرنگار ما می گوید: وزارت صنعت، معدن و تجارت از چند هفته گذشته اقدام به توزیع برنج به نرخ دولتی کرد امااین موضوع به دلیل کمبود نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت بر بازار برنج موجب تشدید احتکار برنج خارجی و داخلی و افزایش قیمت آن شد.
نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت هر کیسه برنج را به قیمت ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان به فروشندگان عرضه می‌کرده، می افزاید: به دلیل نبود نظارت بخشی از این برنج‌ها در بازار آزاد به قیمت کیسه‌ای ۴۵ هزار تومان به فروش می‌رسید و گزارش‌های متعددی در این خصوص به کمیسیون رسیده است.
به گفته وی نزدیک شدن به ایام پایانی سال سبب شده که دلالان اقدام به احتکار برنج کنند و در شرایطی که رستوران داران حاضرند به نرخ آزاد نیز این محصول را خریداری کنند، برنجی برای خرید وجود ندارد.
ایرانپور با تاکید بر این که عدم چاره‌اندیشی وزارت صنعت، معدن و تجارت در روزهای آینده بازار برنج را با مشکلات جدی‌تری مواجه می‌کند، تصریح می کند: به زودی از وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد نابسامانی و آشفتگی‌های بازار برنج سئوال می‌کنیم و مهدی غضنفری باید پاسخگوی مشکلات به وجود آمده باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اظهار می کند: اغلب واردکنندگان برنج از ارز مرجع استفاده می‌کنند که به طور حتم، آشفتگی بازار برنج اثر روانی منفی در جامعه دارد و تداوم این وضعیت به ضرر مردم تمام می شود.
با توجه به این نگرانی ها استاندار اصفهان هم قول داده با افرادی كه تاثيرات نامطلوبي در بازار ايجاد مي كنند برخورد قاطع انجام شود و به زودی جلسه اي به منظور بررسي موضوعات و مشكلات اقتصادي استان اصفهان برگزار کند.
دراصفهان کمبود برنج نداریم!
تمام گلایه های عمده فروشان ، صاحبان رستوران ها ، برخی از نمایندگان مجلس و مردم در خصوص نایاب بودن و گرانی بیش از حد برنج در اصفهان در حالی مطرح می شود که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان معتقد است در حال حاضر اصفهان هیچ کمبودی برای توزیع برنج ندارد و برخی صف‌های طولانی به دلیل تقاضای کاذب مردم برای خرید برنج است.
مظفر انصاری در گفت و گو با خبرنگار ما تاکید می کند: تقاضای کاذب مردم برای خرید برنج دانه بلند "وارداتی" باعث شده که حتی برخی از اتباع بیگانه در صفوف طولانی خرید برنج بایستند، در حالی که ثبت سفارش برنج در اصفهان بدون هیچ محدودیتی در حال انجام است.
وی تصریح می کند: از ۱۰۰ هزار تن برنج وارداتی کشور، طی ۱۰ روز گذشته استان اصفهان حدود ۳۲ هزار تن ثبت سفارش کرده است و ثبت سفارش برنج برای این استان محدودیتی ندارد.
وی ادامه می دهد: امسال حدود ۱۰ هزار تن برنج وارداتی برای نذورات محرم و صفر در اصفهان توزیع شد که این میزان ۳ برابر سال های گذشته بود.
به گفته انصاری ، مصرف سرانه برنج استان اصفهان ۳۷۰ هزار تن است اما تاکنون بیشتر از میزان نیاز خود ثبت سفارش انجام داده است.
فرهنگ استفاده از برنج دانه بلند حدود ۵ سال است در بین مردم به دلیل طبخ آسان آن رایج شده و با وجود تولید برنج در داخل کشور که با دامنه قیمت متفاوت عرضه می شود ، هم اکنون گرایش مردم به استفاده از برنج های خارجی بیشتر شده است.
در این باره به مراکز پرمصرف همچون دانشگاه ها، نیروهای مسلح، زندان ها و غیره که سرانه نقدی از دولت دریافت می کنندنیز اعلام شده تا برای نیاز خود باید از برنج تولید داخل استفاده کنند.
البته مسؤولان هم نباید فراموش کنند با توجه به تقاضای بیش از اندازه مردم برای خرید برنج خارجی، مدیریت مصرف برنج های وارداتی بسیار ضرورت دارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار