
جوان: يسريابوشادي، نماينده سابق مصر در آژانس انرژي اتمي كه خود در سه ماهگي پدرش را در جنگ با اسرائيل از دست داده است، يكي از حاضران اجلاس بود كه با دو شاخه گل به استقبال بچههاي ايراني رفت.
اما حاشيه ديگر كه به مذاق صالحي خوش نيامد، دعوت آخوندزاده از وي براي سخنراني بود كه به اشتباه نامش را علي اكبر ولايتي خواند!
علي اكبر صالحي، وزير امور خارجه ايران امروز به طور رسمي رياست وزراي خارجه جنبش عدم تعهد را از همتاي مصرياش تحويل گرفت؛ رويدادي كه روز پنجشنبه بين محمود احمدينژاد و محمد مرسي تكرار خواهد شد و مراسم انتقال قدرت در داخل غيرمتعهدها تكميل خواهد شد.
از همين حالا، اين بحث مطرح است كه در دوران رياست ايران بر غيرمتعهدها، آيا جايگاه جنبش به عنوان بزرگترين مجمع سياسي بينالمللي بعد از سازمان ملل ارتقا پيدا ميكند و بر عكس، حضور ايران بر كرسي رياست جنبش، آيا باعث ارتقاي جايگاه ايران در سلسله مراتب نظام بينالمللي خواهد شد؟
سند ۷۰۰ بندي جنبش شامگاه دوشنبه به تأييد كارشناسان ارشد رسيد و ديروز هم وزراي خارجه پاي آن را امضا كردند تا فردا براي تصويب نهايي به اجلاس سران برود. دست كم سه رويكرد جديد در اين سند مطرح شده است كه هر سه رويكرد، حاصل تلاش تهران براي مقابله با چالشهاي پيش روي خودش از روي سكوي غيرمتعهدها است. در سند جنبش، رويكرد اقتصادي مورد تأكيد قرار گرفت و به اين ترتيب، تهران سعي دارد با پررنگ كردن رويكرد اقتصادي در داخل غيرمتعهدها، از سد تحريمها عبور كند. همچنين ايران توانست مخالفت با تحريمهاي يكجانبه اعضا را در بخشي از سند پاياني اعضا بگنجاند و در نهايت نيز، نگراني از تهديدات سايبري، به عنوان يك موضوع كاملاً جديد در سندهاي غيرمتعهدها درج شد.
در كنار اين موضوعات جديد، ايران و غيرمتعهدها، دستور كارهاي ديگري را هم به صورت سنتي پيگيري كردند. علياكبر صالحي، وزير امور خارجه صبح ديروز بعد از تحويل كرسي رياست از رمزي عزالدين رمزي كه به جاي همتاي مصرياش در مراسم افتتاح نشست وزراي خارجه حضور پيدا كرده بود، در جمع خبرنگاران حاضر شد و در حاشيه مراسم رونمايي از تمبر اجلاس شانزدهم، گفت كه بر اساس جمعبنديهاي نشست وزيران امور خارجه جهان بايد در ابعاد مختلف سياسي و اقتصادي دستخوش تغيير شود. به گفته وزير امور خارجه، از جمعبندي اين نظرات غيرمتعهدها به نظر ميرسد كه اين جنبش علاقهمند است ( بداند) به چه سمت و سويي( بايد) برود و با استخراج اساس صحبتهاي انجام شده سعي ميكنيم نقشه راهي را تنظيم كنيم تا در اسناد بعدي بتوانيم بخش عمدهاي از آن را منعكس كنيم.
به گفته رئيس جديد وزراي خارجه جنبش عدم تعهد، موضوعات سوريه، فلسطين و اصلاح ساختار سازمان ملل از موضوعاتي بود كه در نشست وزيران امور خارجه غيرمتعهدها مورد تأكيد قرار گرفت و در بيانيه اجلاس به بحث مديريت جهاني و اصلاح ساختار سازمان ملل و انتقاد از جا انداختن دلار به عنوان پول بينالمللي پرداخته شده است.
نخست وزير هند: مديريت جهاني كهنه است
سخنان وزير خارجه با بياني متفاوت، از زبان مانموهان سينگ، نخست وزير هند هم تكرار شد، كشوري كه خود را از پايهگذاران غيرمتعهدها ميداند و با يك هيئت ۲۵۰ نفره ديروز راهي تهران شد. مانموهان سينگ گفت: ساختار منسوخ مديريت جهاني قادر به مواجهه با چالشهاي سياسي و اقتصادي دنياي امروز نيست. نخست وزير هند تصريح كرد: جنبش ما بايد انگيزه سياسي قويتري به تلاشهاي سياسي كه براي اصلاح ساختار مديريت جهاني مردمسالارانه بدهد. وي در پاسخ به پرسشي درباره اهميت جنبش ۱۲۰ عضوي غيرمتعهدها در دنياي امروز اظهار داشت: درباره اين موضوع كه مديريت كهنه جهاني ديگر قادر به حل مسائل امروز نيست توافق گستردهاي وجود دارد و شاهد آن هم بدتر شدن شرايط سوريه، ادامه ركود اقتصاد جهاني و تهديدهاي نوظهور ديگري است كه جهان امروز را تهديد ميكند و نيازمند اقدام فراملي مؤثري است. نخست وزير هند قرار است در حاشيه اين نشست با رهبر انقلاب و رئيسجمهور ملاقات كند.
غيرمتعهدها را جدي بگيريد
حساسيتهايي كه نسبت به ايران وجود داشت باعث شد كه نشست غيرمتعهدها بيش از نشستهاي قبلي زيرذره بين رسانهها قرار بگيرد. بيشتر بحثها تا روز دوشنبه بر اين مسئله متمركز بود كه چه تعداد هيئت بلند پايه خارجي در نشست ايران كه با تحريمهاي بينالمللي روبهروست، شركت خواهند كرد ولي از ديروز كه علي اكبر صالحي كرسي رياست وزراي خارجه نم (غيرمتعهدها) را به عهده گرفت، بحثها به اين سمت سوق پيدا كرد كه ايران چطور در ارتقاي جنبش تأثير ميگذارد و جنبش چگونه بر جايگاه بينالمللي ايران اثر خواهد كرد.
خبرگزاري فرانسه در گزارشي نوشت كه ايران قصد دارد جايگاه جنبش غيرمتعهدها را در عرصه بينالمللي احيا كند. فارين پاليسي ديروز در يك گزارش به قلم راب راكو، به عنوان« جدي گرفتن غير متعهدها» نوشت:«ممكن است ايران اين هفته كنفرانس غيرمتعهدها را دزيده باشد ولي امريكا نبايد به اين سرعت جنبش را رد كند. »
فارين پاليسي در بخش ديگري از مقاله خود با اشاره به تلاش امريكا براي جلوگيري از حضور بان كي مون در نشست تهران نوشت:« تلاش براي جلوگيري از حضور بان در نشست و همچنين تلاش كلي براي منزوي كردن نم، اشتباهات تاكتيكي است كه ايالات متحده مرتكب ميشود. اين اشتباهات ناشي از سوء تفاهمهاي بلند مدت امريكا در قبال غيرمتعهدها است. روزنامه لسآنجلستايمز با اعتراف به شكست تحريمها در منزوي كردن ايران، نوشت: نشست جنبش غيرمتعهدها در تهران نشان داد برخي سياستمداران امريكايي و كارشناسان حامي آنان در ذهن خود جمهوري اسلامي را منزوي ميدانند در حالي كه بايد گفت با اين روند، منافع واشنگتن آسيب ميبيند.
مرسي: روابط ايران و مصر را بر اساس توازن منطقهاي برپا ميكنيم
محمد مرسي رئيسجمهور جديد مصر در نخستين مصاحبه با رويترز با دخالت نظامي در سوريه مخالفت كرد و در عين حال گفت كه مصر ميخواهد دوره جديدي را در رابطه با ايران آغاز كند. مرسي در آستانه سفر به ايران و چين، خواستار مذاكره بين عربستان سعودي، ايران، مصر و تركيه درباره راههاي پايان دادن به خشونت در سوريه شد. مرسي همچنين در عين حال كه خواستار بركناري بشار اسد شد، با دخالت نظامي خارجي در سوريه مخالفت كرد و گفت: ما با هرگونه حمله نظامي در خاك سوريه به هر شكلي كه باشد مخالفيم. ما خواهان راههاي صلحآميز و مؤثر و مناسب براي قادر ساختن مردم سوريه براي رسيدن به خواستشان هستيم. وي درباره روابط ايران و مصر گفت: من همانگونه كه گفتم و باز تأكيد ميكنم، مناسبات مصر را بر پايه توازن منطقهاي و عدم دخالت در امور ديگران بنا ميكنم و اجازه نميدهم كه كسي نيز در امور داخلي ما دخالت كند، تصميم ما مبتني بر منافع ما و كساني است كه با ما همكاري كنند. ملت مصر بعد از انقلاب عظيمي كه داشت، به دنبال سياست باز با تمام قدرتهاي جهاني است و ما به دنبال توازن در مناسبات خود با طرفهاي ديگر هستيم.