کد خبر: 466727
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۵
ایرنا: بر اساس قانون هدفمند كردن یارانه ها، قیمت حامل‌های انرژی تا پایان برنامه پنجم نباید 'كمتر از ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج‌فارس' باشد.

بر همین اساس قانون هدفمند كردن یارانه ها دولت را ملزم به رعایت سقف قیمت فوب خلیج‌فارس كرده به نحوی كه افزایش قیمت بنزین و نفت به تدریج و در طول ۵ سال نباید كمتر از ۹۰ درصد قیمت تحویل روی كشتی در خلیج‌فارس باشد.

از آنجایی كه قیمت فوب خلیج فارس برای بنزین هم اكنون حدود هزار تا هزار و ۵۰ تومان است حتی اگر دولت در فاز دوم هدفمند كردن یارانه ها نیز خواستار اجرای كامل قانون باشد و نخواهد ظرف مدت ۵ سال افزایش قیمت ها را برای بنزین اعمال كند نرخ بنزین در كشور به حدود ۹۰۰ تومان افزایش می یابد كه این رقم علاوه بر اینكه به فوب خلیج فارس نزدیك است تفاوت چندانی نیز با نرخ بنزین ۷۰۰ تومانی (آزاد ) كه هم اكنون عرضه می شود ، ندارد.

بنزین سهمیه ای نیز كه با اجرای فاز اول هدفمند كردن یارانه ها از ۱۰۰ تومان به ۴۰۰ تومان رسیده است در فاز دوم هدفمند كردن یارانه ها بر اساس قانون تعیین تكلیف می شود ضمن آنكه باید توجه داشت كه میانگین مصرف بنزین آزاد وسهمیه ای هم اكنون حدود ۵۵۰ تومان است.

در صورتی كه بر اساس این محاسبات قیمت بنزین به ۹۰۰ تومان در فاز دوم هدفمند كردن یارانه ها برسد تنها ۳۵۰ تومان از میانگین قیمت بنزین آزاد و سهمیه ای بیشتر است.

'محمدحسن قدیری ابیانه' كارشناس مسایل اقتصادی در این خصوص به خبرنگار ایرنا ،گفت: اگر قیمت هر بشكه نفت خام ۱۲۰ دلار فرض شود قیمت صادرات عمده در خلیج فارس معادل لیتری ۷۵ سنت خواهد بود كه این رقم با ارز دولتی حدود هزار تومان و ارز بازار آزاد حدود هزارو ۴۵۰ تومان می شود كه البته باید هزینه پالایش ، حمل ونقل و انبار داری را نیز به آن اضافه كرد.

وی ادامه داد: قیمت فرآورده هایی اعم از نفت ، بنزین وگازوییل به طور طبیعی بیش از این رقم است و هنوز دولت یارانه بسیار سنگینی بابت سوخت پرداخت می كند در حالی كه ثروتمند تر ها از این یارانه ها بسیار بیشتر استفاده می كنند.

كارشناس عالی مدیریت استراتژیك تصریح كرد: هم اكنون حتی بنزین آزاد به شدت یارانه ای است واین امر موجب اتلاف سرمایه ها شده است.

وی با بیان آنكه ، معتقدم یارانه ها باید هر چه سریعتر قطع و قیمت فرآورده ها واقعی شود ، اظهار داشت: اما این امر یك روی سكه است و روی دوم سكه نیز باید به گونه ای باشد كه این بودجه به نحو بهتر وموثری به نفع عموم كشور هزینه شود.

این كارشناس با اشاره به شرط مجلس برای اجرای هدفمند كردن یارانه ها گفت: بر این اساس دولت باید طی ۵ سال قیمت انرژی را به ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس برساند كه البته این رقم نیز باز هم یارانه ای است زیرا هزینه حمل و نقل در آن محاسبه نشده است.

قدیری ابیانه تصریح كرد: بر این اساس سالانه ۲۰ درصد به قیمت ها اضافه می شود و به تورم توجهی نشده در حالی كه نرخ تورم در سال گذشته بیش از ۲۱ درصد بوده است و این امر نه تنها به معنای توقف هدفمند كردن یارانه ها است بلكه به نوعی عقبگرد محسوب می شود.

وی افزود: باید كمك كرد تا دولت درمدت كوتاه باقی مانده گام های بزرگی در جهت تكمیل طرح هدفمند كردن یارانه ها بردارد .
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار