کد خبر: 1329170
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
تقابل قطعنامه‌های روسی- امریکایی درباره غزه درحالی‌که امریکا تلاش می‌کند قطعنامه‌خود درباره غزه را که به طور کامل در راستای منافع اسرائیل تنظیم شده است
جوان آنلاین: درحالی‌که امریکا تلاش می‌کند قطعنامه‌خود درباره غزه را که به طور کامل در راستای منافع اسرائیل تنظیم شده است در شورای امنیت به رأی بگذارد، روسیه با انتقاد از مفاد این طرح مسیر متفاوتی را برگزیده است و همزمان قطعنامه‌ای موازی ارائه کرده که در آن بر نقش گروه‌های فلسطینی و همچنین جایگاه سازمان ملل در اداره غزه تأکید بیشتری شده، نکته‌ای که در متن پیشنهادی واشینگتن کاملاً نادیده گرفته شده و باعث افزایش اختلاف‌نظر میان اعضای شورا شده است. 
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا و طراح آتش‌بس غزه، این روز‌ها برای ورود به مرحله دوم این توافق طرح‌های تازه‌ای مطرح کرده و تلاش دارد پیشنهاد‌های جدید خود را از کانال شورای امنیت سازمان ملل به اجرا بگذارد. در این میان، یک دیپلمات سازمان ملل به آسوشیتدپرس اعلام کرد که قرار است پیش‌نویس امریکایی درباره غزه و همچنین پیشنهاد روسیه روز دوشنبه برای رأی‌گیری در شورای امنیت مطرح شود. این مقام گفته است پیش‌بینی می‌شود پیش‌نویس واشینگتن بتواند ۹رأی لازم را کسب کند و احتمال دارد روسیه و چین به‌جای وتو، از رأی دادن خودداری کنند. خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد، شورای امنیت روز دوشنبه درباره طرح امریکا برای حمایت از «طرح رئیس‌جمهور این کشور برای توقف جنگ غزه» رأی‌گیری خواهد کرد. این اقدام پس از فشار‌های دیپلماتیک امریکا برای پیشبرد متن پیشنهادی‌اش صورت می‌گیرد؛ متنی که با مخالفت روسیه و چین و طرح جایگزین مسکو مواجه شده است. 
امریکا طی دو هفته گذشته سه نسخه اصلاح‌شده از پیش‌نویس خود را میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده است؛ پیش‌نویس‌هایی که به «طرح جامع ترامپ» درباره آتش‌بس، سازوکار‌های اجرایی و ترتیبات امنیتی مربوط می‌شود. به گفته منابع آگاه، گفت‌و‌گو‌های امریکا با چین و روسیه به بن‌بست رسیده و در پی آن، مسکو پیش‌نویس جداگانه‌ای ارائه داده است. بخشی از اعتراضات روسیه و چین به موضوع «شورای صلح» و نحوه اداره سازوکار‌های اجرایی طرح مربوط می‌شود. 
نسخه روسی 
متن روسی، کوتاه و یک‌صفحه‌ای است و با یادآوری قطعنامه‌های مرتبط سازمان ملل و ارجاع به ابتکارات مصر، ‏قطر، ترکیه و امریکا آغاز می‌شود‎. طبق طرح پیشنهادی روسیه، شورای امنیت خواستار اقدام عملی برای ادامه ‏اجرای آتش‌بس از سوی همه طرف‌ها با هماهنگی سازمان ملل است. شورای امنیت همچنین از دبیرکل سازمان ‏ملل می‌خواهد گزینه‌های اجرایی طرح جامع از جمله «گزینه‌های استقرار نیروی بین‌المللی برای تثبیت اوضاع» ‏را ارائه کند‎. ‎‏ در این پیش‌نویس همچنین شورای امنیت خواستار دسترسی کامل و بی‌مانع به کمک‌های بشردوستانه ‏در سراسر غزه است‎. در این طرح همچنین با هرگونه تغییر جمعیتی یا جغرافیایی در غزه مخالفت شده است‎. ‏روسیه در ادامه بر راهکار دودولتی و ضرورت یکپارچگی غزه و کرانه باختری تحت حکومت تشکیلات ‏خودگردان تأکید دارد‎.
پیش‌نویس‌های اصلاح‌شده امریکا نیز با وجود برخی تغییرات برای افزایش نقش فلسطینی‌ها، همچنان با انتقاداتی روبه‌رو است. از جمله انتقادات وارده به طرح امریکا؛ ابهام در مفاد اجرایی و نبود جدول زمانی مشخص، عدم واگذاری نقش کافی به سازمان ملل در مدیریت «شورای صلح» و «نیروی تثبیت‌کننده آتش‌بس»، تضعیف غیرمستقیم جایگاه تشکیلات خودگردان فلسطین و نادیده گرفتن بخش زیادی از مطالبات روسیه و چین درباره حذف اشاره به «شورای صلح» است. در نسخه سوم طرح امریکا، بند تازه‌ای درباره «مسیر قابل‌اتکا برای تعیین سرنوشت فلسطینی‌ها و تشکیل کشور» افزوده شده است، اما این مسیر مشروط و بدون زمان‌بندی مشخص است. براساس این گزارش، «پیش‌نویس امریکا همچنین اجازه ایجاد «شورای صلح» و «نیروی بین‌المللی تثبیت‌کننده» را می‌دهد؛ نیرویی که قرار است با هماهنگی مصر و رژیم صهیونیستی، مدیریت امنیت، روند خلع سلاح گروه‌های مقاومت و همکاری با پلیس فلسطین را بر عهده بگیرد. خروج نیرو‌های رژیم صهیونیستی از غزه در این متن مشروط به «پیشرفت در تثبیت امنیت و خلع سلاح» عنوان شده است.»
از آنجا که یکی از اهداف اصلی نیروی بین‌المللی در طرح ترامپ، خلع سلاح گروه‌های مقاومت و ایجاد غزه‌ای فاقد توان دفاعی است، لذا این طرح امریکایی در صورت اجرایی شدن بعید است بتواند دوام چندانی داشته باشد. در عمل، این نیرو می‌تواند بهانه‌ای برای ادامه حضور نظامیان اسرائیلی شود که تحت عنوان «پشتیبانی از مأموریت بین‌المللی» به اشغالگری و کنترل مستقیم غزه ادامه می‌دهند. درحالی که خواست اصلی فلسطینیان، خروج کامل نیرو‌های اشغالگر است ولی قطعنامه واشینگتن مسیر اشغالگری را همچنان باز گذاشته است.
برچسب ها: روسیه ، امریکا ، غزه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار