جوان آنلاین: در روزهایی که بسیاری از کشورهای جهان، با اتکا به پیشرفتهترین امکانات آموزشی، در تلاشند نخبگان فردای خود را بسازند، در ایران و در روزهایی که آسان نبودهاند، باشگاه دانشپژوهان جوان، امیدوار و مقاوم، ایستادهاست؛ باشگاهی که با تکیه بر شور و استعداد نوجوانانی از سراسر کشور، ریشههای درخت علم را در دل همین خاک سخت، آبیاری میکند.
در ۱۲ روز جنگ تحمیلی با رژیم غاصب که ملت ایران، صحنههایی از جانفشانی و ایستادگی را رقم زدند، صحنههایی که در تاریخ ماندگار شد. امروز، در همان فضای خاطرهانگیز و پرفشار، باشگاه دانشپژوهان جوان، بدون حتی لحظهای توقف، در حال برگزاری دورههای تابستانه، آموزش تخصصی و اعزام تیمهای ملی المپیادی است. اکنون، در باشگاهی که سنگر علم را همچون خاکریزهای دفاع مقدس زنده نگه داشته، هر کلاس، تمرینی است برای ایستادن و هر اعزام، رژهای است بیصدا، اما مقتدر بر جبهه جهانی دانش.
ادامه راه شهیدان علم
روز گذشته، سیدرضا حسینی، رئیس باشگاه دانشپژوهان جوان با لحنی آمیخته به احترام و حماسه، یاد شهدای جنگ تحمیلی و شهدای علمی را گرامی داشت و با صراحت اعلام کرد که مسیر باشگاه، تنها یک مسیر آموزشی نیست، بلکه ادامه راه کسانی است که جان خود را در راه اعتلای علم و کشور فدا کردند: «باشگاه دانشپژوهان در این مقطع حساس، با تمرکز بر برگزاری دوره تابستانه المپیادهای علمی، آمادهسازی و اعزام تیمهای ملی برای درخشش در رقابتهای جهانی، مسیر خود را با قوت ادامه داد. ما خود را متعهد میدانیم که پرچم علم را برافراشته نگهداریم و راه شهیدان علم را دنبال کنیم.» بدون شک این صحبتها، نهتنها بیانگر یک برنامهریزی آموزشی، بلکه بازتابی از یک باور عمیق به رسالت ملی و فرهنگی باشگاه است و بس.
وقتی زمان هم شکست میخورد
در شرایطی که برخی از نهادها با مشکلات، کندی و حتی تأخیر در اجرای برنامههایشان مواجه هستند، باشگاه دانشپژوهان جوان توانسته با ارتقای فرآیندهای اجرایی، گامی فراتر بردارد. حسینی با افتخار از این دستاورد یاد کرد: «اعلام نتایج قبولی و راهیافتگان به دوره تابستانه، امسال زودتر از سالهای گذشته انجام شد. این امر حاصل تلاش شبانهروزی همکاران ما در باشگاه و همراهی ارزشمند فارغالتحصیلان المپیادی است که در فرآیندهای علمی و اجرایی مشارکت داشتند.» در واقع، این سرعت و دقت در اجرا، نشاندهنده بلوغ نهادی و انسجام تیمی در دل بحران است.
آموزش در بستر محدودیت
با وجود چالشهای زیرساختی، باشگاه توانسته است دوره تابستانه را به صورت منظم و حتی زودتر از سالهای گذشته آغاز کند. حسینی با اشاره به این موفقیت گفت: «ثبتنام برای این دوره از روز سهشنبه، سوم تیرماه آغاز شد و کلاسهای آنلاین از ۷تیر، بهصورت منظم و هدفمند در بستر پیامرسان شاد آغاز شدند. محتوای مکتوب و تصویری نیز بهعنوان مکمل آموزشی در اختیار دانشپژوهان قرار گرفته تا حتی در صورت غیبت، فرآیند یادگیری دچار وقفه نشود.» رویکردی که نشان میدهد باشگاه نهتنها به کیفیت آموزش، بلکه به عدالت آموزشی نیز پایبند است.
در ادامه، حسینی از برنامهریزی برای برگزاری حضوری آزمونهای پایان دوره خبر داد. تصمیمی که با هدف ارتقای دقت در ارزیابی و حفظ عدالت آموزشی اتخاذ شدهاست: «باشگاه در تلاش است در شرایط مناسب، آزمونهای پایانی را بهصورت حضوری برگزار کند تا امکان ارزیابی دقیقتر و عادلانهتر فراهم شود.»
سفیران علم ایران در جهان
حسینی با اشاره به اعزام تیم ملی المپیاد ریاضی به چین که یکی از نقاط اوج بود، اشاره کرد و گفت: «اولین تیم اعزامی باشگاه، تیم ملی المپیاد ریاضی جمهوری اسلامی ایران، شامگاه یکشنبه، هشتم تیرماه، از مشهد مقدس راهی کشور چین شد تا با شرکت در کمپ بینالمللی آموزشی این کشور، خود را برای حضور در المپیاد جهانی به میزبانی کشور استرالیا آماده کند. این اعزام، نماد واقعی ایستادگی علمی جوانان ایرانی در برابر تمام تهدیدها و محدودیتهاست.»
بیتردید در جهانی که رقابت علمی به میدان دیپلماسی نرم بدل شده، این اعزامها چیزی فراتر از یک سفر علمی به حساب میآیند؛ آنها پیامآوران صلح، توانمندی و امیدند که به جهان مخابره میشود.
سنگر علم، مستحکمتر از همیشه
رئیس باشگاه دانشپژوهان جوان در بخش دیگری از صحبتهایش به ترور دانشمندان ایرانی و فشارهای خارجی، بر پایداری علمی کشور تأکید کرد: «در روزگاری که دشمنان این سرزمین با ترور دانشمندان و فشارهای همهجانبه به دنبال خاموش کردن چراغ علم هستند، جوانان ایران ثابت کردند که سنگر علم نهتنها خالی نشده، بلکه مستحکمتر از همیشه ایستادهاست و هیچ میدان علمی عقبنشینی نمیکنیم.» این جمله، نهتنها یک موضعگیری سیاسی، بلکه بیانیهای فرهنگی است؛ بیانیهای از نسلی که علم را نه ابزار مهاجرت، بلکه سلاح ماندن میداند.
حسینی همچنین با نگاهی امیدوارانه به آینده، رسالت باشگاه را چنین توصیف کرد: «باشگاه دانشپژوهان جوان خود را متعهد میداند که مأموریت ملی تربیت نسل آینده دانشمندان کشور را با قدرت، ایمان و امید ادامه دهد. ما در میدان علم میمانیم، چون آینده از آنِ دانایی است و آینده ایران اسلامی را جوانان میسازند به حول قوه الهی.» اینصحبتها، آغاز یک تعهد دوباره است؛ تعهدی به نسلی که قرار است آینده را هم بسازد و هم معنا کند.
عقبنشینی هرگز!
باشگاه دانشپژوهان جوان، در دل تاریخ آموزش و پرورش ایران، نهفقط یک نهاد آموزشی، بلکه نمادی از امید، خودباوری و ایستادگی علمی بودهاست. این باشگاه، که امروز بهعنوان یکی از مهمترین پایگاههای پرورش نخبگان علمی کشور شناخته میشود، مسیری پرفراز و نشیب را پشت سر گذاشته؛ مسیری که از یک دفتر کوچک آغاز و حالا تبدیل به نهادی تأثیرگذار در سطح ملی و بینالمللی شدهاست.
اکنون اگر چراغهای باشگاه دانشپژوهان دوباره پرنور شدهاند، نهتنها به دلیل تصمیمات اداری، بلکه به واسطه ایمانی است که پشت این نهاد ایستادهاست؛ ایمان والدینی که فرزندانشان را با امید، راهی کلاسها میکنند؛ ایمانی که در چشمان مربیها برق میزند و ایمانی که در ذهن خستگیناپذیر دانشآموزی میجوشد و رؤیای جهانیشدن را در سر دارد. همه اینها نشان میدهد باشگاه دانشپژوهان جوان، همچنان ایستاده است؛ نهفقط در تقویم آموزشی، بلکه در دل آنهایی که باور دارند علم، تنها مسیر بیواسطه عبور از تردیدها به سوی آیندهای روشن است.
این روزها باشگاه دانشپژوهان جوان نهتنها نهادی آموزشی، بلکه سنگری برای مقاومت علمی در برابر فشارهای بیرونی تبدیل شدهاست. در روزگاری که چراغ علم هدف تهدید قرار گرفته، این باشگاه با پرچمداری جوانان نخبه، پیام روشنی به جهان مخابره میکند؛ «ایران هرگز عقبنشینی نمیکند»