جوان آنلاین: در هشت سال جنگ تحمیلی نیز همانند اکنون صادرات نفت شاهرگ اصلی اقتصاد ایران بود که رژیم بعث عراق با هدف به صفر رساندن و توقف کامل آن بارها به جزیره خارک به عنوان اصلیترین مبدأ بارگیری نفت حملات سنگینی را انجام داد، اما نه تنها فروش نفت صفر نشد بلکه صادرات میانگین روزانه ۵/ ۱ میلیون بشکه را به ثبت رساند و حتی یک روز هم متوقف نشد. اکنون نیز با وجود قرار گرفتن در معرض حملات هوایی اسرائیل صادرات نفت نه تنها متوقف نشده بلکه افزایش یافته است.
نگرانیها در مورد غرب آسیا و افزایش قیمت نفت با حمله ددمنشانه اسرائیل به ایران همچنان ادامه دارد. تحلیلگران بازار جهانی نفت نگرانند که اگر اسرائیل به زیرساختهای نفتی ایران حمله کند و باعث درگیریهای بیشتر و کشاندن کشورهای همسایه به این بحران شود، قیمت نفت بین ۱۰تا۲۰ دلار درهربشکه افزایش خواهد یافت.
قیمت نفت از زمان تجاوز نظامی رژیمصهیونیستی به کشورمان و پاسخ ایران، تحت تأثیر نگرانی از مختل شدن عرضه نفت، افزایش یافته و قیمت نفت برنت به بالاترین حد خود از اواخر ژانویه صعود کرده است.
بهای معاملات آتی نفت برنت در معاملات روز جمعه بازار جهانی، در ۷۷ دلار در هر بشکه بسته شد. قیمت نفت در حال حاضر حدود ۷۵ دلار در هر بشکه است، در حالی که قبل از تشدید درگیری، این قیمت ۶۵ دلار بود.
ایران در حال حاضر سهم حدود ۳درصدی از تولید نفت جهانی را دارد و روزانه ۳/ ۲ میلیون بشکه در روز تولید میکند، در هشت سال دفاع مقدس، رژیم صدام بارها و بارها تأسیسات نفتی، تلمبهخانهها و کشتیهای نفتی را مورد هدف قرار داد و بمباران کرد، با وجود این در تمام آن سالها حتی یک روز هم صادرات نفت ما متوقف نشد و متخصصان ایرانی بلافاصله تأسیسات آسیبدیده را راه اندازی و وارد مدار میکردند.
محمدعلی خطیبی، کارشناس انرژی و نماینده سابق ایران در اوپک در این باره میگوید: حالا شرایط ایران نسبت به آن روزها خیلی بهتر شده و به دانش و تجهیزات روز دست یافته و تعداد متخصصان این صنعت خیلی بیشتر شده است، به همین دلیل در صورتی که حملهای به تأسیسات نفتی صورت گیرد، متخصصان ایران خیلی زود فرایند تولید را دوباره آغاز میکنند و اجازه نمیدهند دشمن بتواند صنعت نفت ایران را متوقف کند.
وی در گفتوگو با میز نفت میافزاید: در دوران جنگ تحمیلی نیز همانند اکنون، صادرات نفت شاهرگ اصلی اقتصاد ایران بود که رژیم بعث عراق بارها با هدف به صفر رساندن و توقف آن، به جزیره خارک به عنوان اصلیترین مبدأ بارگیری نفت، حملات سنگینی انجام داد، اما بنابر اسناد صادرات نفت از ترمینال بینالمللی خارک، در طول هشت سال بمباران بعثیها، نه تنها فروش نفت صفر نشد، بلکه میانگین روزانه حدود ۵/ ۱ میلیون بشکه را نیز به ثبت رساند تا صدام حسین، رؤیای توقف صادرات نفت ایران را با خود به گور ببرد.
پیشبینی آینده قیمت نفت زیر سایه جنگ ایران و اسرائیل
مؤسسه مالی سیتی گروپ پیشبینی کرد در صورت بستهشدن تنگه هرمز، قیمت نفت برنت میتواند تا حدود ۹۰دلار در هر بشکه صعود کند و صادرات نفت جهان را به شدت تحت تأثیر قرار دهد، چراکه حدود یک پنجم تولید نفت جهان، از جمله نفت تولیدی کشورهای خلیج فارس، از این آبراه عبور میکند.
اهمیت حیاتی تنگه هرمز برای بازار جهانی نفت
تنگه هرمز یک آبراه باریک در ورودی خلیج فارس است که یکپنجم نفت تولیدی جهان، از جمله تولیدکنندگان بزرگ اوپک، عربستان سعودی و عراق از آن عبور میکند. پیشبینی سیتی گروپ حاکی از آن است که در صورت بسته شدن این تنگه، انتقال حدود ۳ میلیون بشکه نفت در روز برای چندین ماه مختل خواهد شد.
به گزارش ایسکانیوز، روزنامه امریکایی نیویورکتایمز گزارش داده است که ایران، با وجود قرار گرفتن در معرض حملات هوایی اسرائیل، همچنان موفق شده صادرات نفت خود را به چین اندکی افزایش دهد، این در حالی است که زیرساختهای انرژی ایران در برخی مناطق هدف حملات اسرائیل قرار گرفتهاند.
به گفته تحلیلگران، این افزایش صادرات نشان میدهد ایران تلاش دارد مسیرهای صادراتی خود را حتی در شرایط ناپایدار جنگی حفظ کند و اختلالات را به حداقل برساند.
بر اساس اطلاعات کپلر، چین همچنان اصلیترین مقصد نفت خام ایران به شمار میرود و با وجود فشارهای تحریمی و شرایط امنیتی، جریان صادرات قطع نشده است.